fbpx
Lasă natura să-și spună povestea și bucură-te de Marea Neagră!

iunie 21, 2020

Marea Neagra foto Vlad Eftenie

O vacanță pe plajele de la Marea Neagră înseamnă pentru unii, nostalgia vremurilor din copilărie. Alții, în schimb, văd într-un concediu pe litoralul românesc doar o acțiune bifată în sezonul estival. Pentru arhitectul și fotograful Vlad Eftenie, profesor la Facultatea de Arhitectură a Universității Ion Mincu din București, Marea Neagră înseamnă ”ACASĂ”.

După izolare, o vacanță la Marea Neagră

Pandemia de Covid-19 i-a ținut pe mulți, departe de locurile pe care le iubesc. Fotograful Vlad Eftenie a postat pe rețelele de socializare, în cele mai bine de două luni în care a stat izolat, foarte multe fotografii cu Marea Neagră. Pentru că îi era dor de ea și o iubește în special în extrasezon, când este singură și nevizitată. S-a reîntors pe litoralul românesc la începutul lunii iunie și am vorbit cu el despre marea revedere.

rasarit-Marea-Neagra-fotografie-Vlad-Eftenie-iunie-2020”Ultima oară am venit pe 22-23 martie, când tocmai începuseră stările de alertă, dar mai puteam să circulăm între orașe. Păstrez încă de-atunci ultimul răsărit, iar acum 2-3 zile (5-6 iunie) am pozat primul răsărit. Am făcut această legătură de peste două luni și jumătate, deoarece, pentru mine, a fi la mare înseamnă a respira, a vedea orizontul, cu care sunt foarte bun prieten, pentru că este terapeutic, iar în oraș nu prea îl putem observa prea ușor. A fost  ca o reluare, o legătură emoțională pe care am păstrat-o vie în sinea mea, pentru că am așteptat mai bine de două luni să pot să revin pe plaiurile în care mă simt liber”, a povestit cu bucurie fotograful Vlad Eftenie, pentru Discover Dobrogea.

Marea Neagră înseamnă ”ACASĂ”

Locuiește în București, dar i se face des dor de mare și, atunci, dă o fugă în Constanța. Vlad Eftenie iubește atât de mult Marea Neagră, încât, de câte ori ajunge la mare spune că a venit ”acasă”. La începutul lunii iunie, când s-a putut circula între localități, prima destinație pe care arhitectul Eftenie a vrut să o vadă a fost litoralul, cu răsăritul și cu apusurile lui, cu marea lui mai blândă sau mai agitată. S-a bucurat ca un copil când a ajuns pe plajă și a vizitat litoralul dintr-un capăt în celălalt, să nu piardă nimic și să observe dacă s-a schimbat ceva sau dacă a rămas cum l-a lăsat.

ceata-la-marea-neagra-foto-Vlad-Eftenie-iunie-2020”Am reluat plimbările pe plajă cu bucuria copilului interior, care de-abia aștepta să se întâmple ceva frumos. Am ajuns deja la Năvodari, în Mamaia și în Eforie. În momentul acesta (8 iunie) tot litoralul este îmbrăcat într-o ceață voluptoasă și lăptoasă, soarele arde printre nori, este o atmosferă tipic englezească.

marea-neagra-invaluita-in-ceata-foto-vlad-eftenieTocmai am venit de pe plajă, unde am făcut o tură de 2-3 ore și am cules imagini minimalist-abstracte, cu ceață și siluete prin ceață”, a precizat pentru Discover Dobrogea fotograful și arhitectul Vlad Eftenie. El a ajuns și în Vama Veche, dar a așteptat să treacă minivacanța de Rusalii, pentru că a preferat să găsească plaja liberă, nu aglomerată.

Poezia există, trebuie doar ochi care să o scoată la iveală

Vremea a fost cam neprietenoasă la început de iunie, când Vlad Eftenie a ajuns la mare. Chiar și așa însă, Vlad nu a rămas în camera de hotel, iar fotografiile pe care el le-a realizat ne dezvăluie spectacolul naturii.

faleze-de-nisip-la-marea-neagra-foto-Vlad-Eftenie”Pentru mine, tocmai situațiile atipice sunt cele mai interesante, exact cele în care oamenii abandonează în general dragul de a vedea marea. Dacă plouă, lumea preferă să stea în casă, dacă e ceață, zice că nu e bine să mergi la plajă. Din contră, ia să vezi cum se simt valurile alea care vin din neant și câte o siluetă pierdută, care apare. Tocmai făceam o comparație și am avut un succes neașteptat pe rețelele mele de socializare, cu acele poze de la răsăritul gri, încărcat cu ceață. Am făcut o paralelă cu filmul lui Dan Pița, ”Faleze de nisip”, pe care îl iubesc, pentru că Pița este un regizor extraordinar. Și chiar am revăzut filmul după ce am fotografiat aceste imagini, că mi-era dor să văd dacă memoria mea reminiscentă a țintit bine. Și într-adevăr, filmul se termină aproape cu secvența pe care am fotografiat-o și eu dimineața, pe la 5,30. Iată, poezia există, trebuie doar ochi care să o scoată la iveală” a spus fotograful Vlad Eftenie.

Lasă natura să-și spună povestea!

Fotograful Vlad Eftenie spune că amprenta lui personală este că se bazează, în general, pe compoziție și pe o cromatică deosebită.

umbrela-plaja-Eforie-valuri-dantela-foto-Vlad-Eftenie”Uite, am prins la Eforie, de exemplu, o umbrelă de stuf sub care venea un val. Nimic special și totuși a fost o imagine de succes, pentru că atmosfera, cromatica erau senzaționale. Era un cer gri-albăstrui, cu un nisip roșiatic, iar apa aceea lăptoasă venea ca o dantelă. Există elemente de poetică, chiar și acolo unde nu te aștepți, trebuie doar să le redai, să le pui în operă.”, a povestit Vlad Eftenie.

marea-neagra-foto-drona-vlad-eftenie”Natura este spectaculoasă! Noi avem succes, atunci când reușim să simțim spiritul acela al naturii mai bine, când ne diminuăm prezența ca observatori. Ca fotografi rămânem aproape invizibili și lăsăm adevărul acela al naturii, care ne uimește de fiecare dată. Atunci cred eu că ies pozele cele mai bune, când reușești să te dai la o parte pe tine ca om și să lași natura să-și spună povestea”, a adăugat Vlad.  

Îi încurajezi pe români, prin fotografiile tale, să vină pe litoralul românesc?

”Îi încurajez să aibă experiența proprie. În loc să-și pună pozele mele ca background pe telefonul mobil și mulți se mândresc cu asta, le spun că ar fi mai bine să meargă acolo și să vadă cu ochii lor.

marea-neagra-isi-spune-povestea-foto-Vlad-EfteniePentru că experiența mea de a fi acolo este o experiență de viață, dar experiența ta de a admira o poză rămâne ceva ce poți uita până mâine. Îi încurajez, în momentul în care observă că le place ceva, că au o afinitate pentru ceva, să se ducă acolo și să aibă propria experiență, asta mi se pare cel mai important, pentru că nu este suficient doar să privești o poză”, spune fotograful Vlad Eftenie.

După sezonul estival, litoralul arată ca un ”muzeu al memoriei plajei”

Iubim marea, dar nu îndeajuns încât să o respectăm, să ne pese de mediul înconjurător, să fim responsabili și să nu lăsăm lucrurile care nu ne mai trebuie, la voia întâmplării. În timpul perioadei de izolare, Marea Neagră parcă a fost mai frumoasă, mai limpede și turcoaz, ca niciodată. Mulți dintre noi se întreabă dacă această pandemie ne va ajuta să conștientizăm că trebuie să avem mai multă grijă de natură.

vama-veche-plaja-nori-furtuna-fotograf-vlad-eftenie”Am văzut plaja mai curată acum. Nu știu cât de conștienți vom deveni, pentru este o treabă care ține de fiecare în parte, să păstrăm curățenia, să strângem în urma noastră, pentru că nu vine nimeni altcineva să curețe după noi. Eu îmi doresc asta dintotdeauna, însă, la finalul sezonului, până acum niciodată nu mi-au fost întâmpinate aceste așteptări. Întotdeauna când mergi în Vamă prin octombrie, noiembrie vezi puțin haos acolo, sticle sparte, păpuși părăsite, jucării pierdute, trebuie să ai grijă pe unde calci. E un fel de muzeu al memoriei plajei. E interesant pe de altă parte de explorat, dar ar trebui să existe o politică generală, nu doar legată de mare, pentru ca românii să respecte mai mult natura și să nu arunce aiurea și să fim mai organizați”, a precizat arhitectul și fotograful Vlad Eftenie.

Ce-ai vrea să se schimbe pe litoralul românesc? Ce îi lipsește și ce are în plus față de plajele din alte țări?

”Nu pot să zic că suntem foarte departe de un nivel european, dar poate un grad mai mare de conștientizare și respect pentru natură, curățenie, ar fi extrem de bine-venit. În rest, mi-ar plăcea foarte mult să ne bucurăm de mare și nu doar să profităm de ea. Uite, asta este o idee. În Vamă, în general se vine, se profită la maxim și se lasă haos în urmă. Asta mi-ar plăcea să se schimbe, să avem grijă, să venim respectuoși. Am descoperit niște maci foarte frumoși în dreptul epavei de la Costinești și m-am bucurat să văd că oamenii merg acolo cu grijă și nu rup florile, calcă cu grijă să nu strice nimic.

Costinesti-epava-maci-foto-vlad-eftenieÎmi spunea un prieten din America după ce a fost în Vamă, că pe plajele de unde locuiește el n-ai voie decât să vii cu un cearșaf, să îl pui într-un anumit loc și atât. Nu poți nici să bei un suc, nu ai voie să pui muzică, n-ai voie absolut nimic. Și îmi spunea că Vama este o oază de libertate nemaipomenită. Sigur, nu cred nici în astfel de restricții, să n-ai voie să faci nimic, pentru că astfel nu te mai poți bucura, dar nici să faci haos. Așa că mi-aș dori un echilibru. Să avem grijă, să nu ne înghesuim, să nu se asculte muzică tare, să respectăm, în general, lucrurile și lumea”, a precizat Vlad Eftenie.

Sunt multe plaje frumoase pe litoral, depinde ce vrea fiecare

Sunt mai multe zone. Uite, drumul dintre Eforie Sud și Tuzla, de exemplu, pe malul acela înalt, e un drum de coastă foarte interesant, de unde se poate vedea de sus marea, pentru că noi suntem obișnuiți să o vedem de jos, chiar de pe plajă, neavând un mal înalt ca în Bulgaria. Îmi mai place la Capul Turcului, la lebede, unde este un spectacol fabulos iarna.

lebede-iarna-eforie-capul-turculuiPlaja dintre Eforii, probabil are unul dintre cele mai bune nisipuri de făcut baie, pentru a te bucura și de mare. Îmi place în Vamă, îmi place ”Plaja de carte”, unde dimineața răsăritul este întâmpinat cu Enescu. Sunt multe locuri, totul ține de afinități. Unii ar prefera zonele cele mai aglomerate și cu muzica cea mai tare, există și astfel de plaje. Recunosc, nu aș putea sta mai mult de câteva secunde într-un loc în care nu-mi pot auzi gândurile, dar, cu cât există diversitate, cu atât mai bună este această plajă de ofertă și important este ca fiecare să se regăsească aici”, spune Vlad Eftenie.

De multe ori, când ajung pe litoral, turiștii uită să se bucure de mare. Ei ajung în perioadele aglomerate, când sunt multe petreceri și este gălăgie în jur, astfel că momentele de liniște și de conexiune cu marea sunt trecute cu vederea. Sunt foarte multe plaje frumoase în stațiunile de pe litoralul românesc. Important este să își găsească fiecare locul lui și să mergem cu așteptări mai puține și cu respect mai mult față de natură.

Fotografiile sunt realizate de Vlad Eftenie, fotograf, arhitect, profesor la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Ion Mincu, București.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest