De ani buni, stațiunile din sudul litoralului se află în declin. Hoteluri dărăpănate, alei invadate de buruieni, sparte și neiluminate, posibilități reduse de distracție și o mulțime de tarabe, înghesuite ca la talcioc. Investitorii în turism au construit unități de cazare, dar, cu o floare nu se face primăvară. Peisajul este dezolant, pornind de la plajele murdare, la magazinele care te duc cu gândul la altă epocă, multe dintre ele închise, îi gonesc an de an pe turiști spre nordul litoralului, unde, cei care vin la mare se pot distra mai bine.

Astăzi, am aflat că bate o briză de schimbare, iar stațiunea Saturn va fi dezvoltată, pentru a-i atrage pe turiștii care, în ultimii ani s-au reorientat către alte zone. Autoritățile din Mangalia spun că intenționează să pună în valoare sudul litoralului românesc al Mării Negre, cu bani europeni. Proiectul prevede reabilitarea trotuarelor și asfaltarea drumurilor, modernizarea mobilierului urban, amenajarea spațiilor verzi și refacerea iluminatului public. Lucrările vor demara la începutul anului viitor, dar oficialii nu precizează dacă vor fi terminate până la debutul următorului sezon estival. Investiția este de peste 4 milioane de euro și mai prevede realizarea unor piste și stații de biciclete, alimentate cu energie solară.

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, spune că va semna până la sfârșitul acestui an, alte contracte cu finanțare europeană, pentru modernizarea stațiunii Neptun-Olimp și a falezei Mangalia-Saturn. Dacă acestea vor avea farmecul de altă dată, rămâne de văzut. Pentru ca această schimbare la față a zonei de sud a litoralului să aibă efect, ea trebuie realizată în mod integrat. Important este ca agenții economici din zonă să își reabiliteze unitățile de cazare, să fie încurajați investitorii să le ofere turiștilor numeroase posibilități de distracție și să dispară tarabele din secolul trecut. Important este ca atât autoritățile locale, cât și agenții economici, să conștientizeze faptul că, este greu să îi mai atragă pe turiști în stațiunile românești învechite, în condițiile în care mulți români au descoperit că își pot petrece vacanțele în alte țări, în care serviciile sunt net superioare, iar costurile sunt similare sau chiar mai mici pentru un sejur.

Share

Leave a Reply