Ador lucrările de artă amplasate în diferite zone ale orașului. În alte țări, le vedem la orice colț de stradă, în parcuri și în zonele centrale. Sunt extrem de apreciate, fotografiate și dau identitate zonei. Am fost plăcut impresionată când am aflat că și artiștii plastici vor expune lucrări într-un loc public din Constanța, astfel încât creațiile lor să poată fi văzute de localnici și de către turiști. O astfel de expoziție de artă monumentală va fi inaugurată duminică, 11 noiembrie 2018, la ora 11, pe faleza ”Esplanada” din dreptul Plajei Modern.

Asociația UMA ED România și Primăria Municipiului Constanța au făcut posibilă amenajarea acestei expoziții în aer liber, iar lucrările au fost alese din cadrul proiectului cultural Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea”, desfăşurat la Constanța în perioada iulie-noiembrie 2018.

Proiectul aduce tribut memoriei maestrului ceramist Costel Badea, căruia îi împrumută numele și se constituie într-o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a Dobrogei – un spațiu care și-a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic.

Cinci artiști vizuali – ceramiștii Gheorghe Fărcășiu, un discipol direct al lui Costel Badea, Florentin Sîrbu, ambii din Constanța, Oana Florică din București, sculptorul Vasile Filip din Constanța și artistul sticlar Iliya Yankov din Varna, Bulgaria – sunt autorii a patru lucrări de ceramică monumentală, create în cadrul simpozionului.

Expozitie permanenta de ceramica monumentala pe faleza Esplanada din Constanta

„Inserate în țesutul urban, cele patru lucrări de ceramică monumentală dialoghează vizual cu arhitectura, vegetația și albastrul mării din vecinătate, devenind un nou nucleu de atracție culturală pentru localnici, dar și pentru turiști. Deși fiecare operă poartă amprenta creatorului – la propriu și la figurat –, cele patru lucrări împărtășesc – atât prin morfologia imaginii tridimensionale, cât și prin titluri sugestive („Însemne arheologice”, „Geneză”, „Aspirație”,„Așteptare”) – inspirația comună din patrimoniul ceramicii milenare a Dobrogei, adăugându-se ele însele acestui patrimoniu, revizitat cu sensibilitatea artistului contemporan.” (Eduard Andrei – extras din catalogul Simpozionului)

Gheorghe Farcașiu & Iliya Yankov
”ÎNSEMNE ARHEOLOGICE”
Expozitie permanenta de ceramica monumentala pe faleza Esplanada din Constanta

„Însemne arheologice” este un ansamblu monumental compus dintr-un personaj (cu dominantă verticală), creat de artistul ceramist Gheorghe Fărcășiu, și un zid de cărămidă (desfășurat preponderent pe orizontală), „construit” de artistul sticlar Iliya Yankov. Ambele componente ale lucrării fac trimitere, direct sau indirect, la antica cetate Histria, întemeiată de coloniștii greci din Milet la Pontul Euxin, în secolul VII î.Hr.: personajul este inspirat de așa-zisa statuie-menhir antropomorfă, descoperită într-un tumul din localitatea Baia (fostă Hamangia), jud. Tulcea, datând de la începutul mileniului III î.Hr. și aflată azi în Muzeul Arheologic Histria, iar zidul amintește de edificiile distruse ale cetății. (Eduard Andrei – extras din catalogul Simpozionului)

Vasile Călin Filip
”AȘTEPTARE”

Expozitie permanenta de ceramica monumentala pe faleza Esplanada din Constanta

„Așteptare”, de sculptorul Vasile Filip, este un simbol concentrat al ideii propuse de titlul lucrării. O femeie amintind stilistic de seria micilor figurine preistorice numite generic „Venus” (inclusiv din culturile Hamangia și Gumelnița), cu bazinul supradimensionat, ca atribut al fertilității, și cu capul mult micșorat, accentuând perspectiva monumentală, este concepută de artist aproape în mărime naturală. Femeia este așezată pe o prismă a cărei geometrie formează la un moment dat un unghi, ce reia în ecou forma genunchilor îndoiți, sugerând frângerea. Prisma nu este un simplu soclu, ci parte integrantă a operei, iar textura suprafeței sale trimite la stratificarea geologică, la memoria epocilor anterioare, dar și la motivul stilizat al valurilor, datorită desenului cu linii unduitoare.  (Eduard Andrei – extras din catalogul Simpozionului)

Florentin Sîrbu
”GENEZA”
Expozitie permanenta de ceramica monumentala pe faleza Esplanada din Constanta

„Geneză”, de ceramistul Florentin Sîrbu, își trage esența din amforele epocilor greacă și romană, abundent descoperite pe teritoriul Dobrogei (și dintre care multe se găsesc azi în aer liber, în Parcul Arheologic Constanța, sau sunt adăpostite în sălile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie al orașului). Totodată, lucrarea trimite la un imens cuptor de ardere a obiectelor ceramice, aducând un omagiu implicit „artelor focului”. Titlul cu rezonanțe biblice se referă însă mai puțin la „Cartea Facerii” vetero-testamentară și mai degrabă la actul demiurgic al creației unui artist universal și atemporal. (Eduard Andrei – extras din catalogul Simpozionului)

Oana Florică
”ASPIRAȚIE”

Aspiratie, Oana Florica

„Aspirație” – lucrarea ceramistei Oanei Florică – pare să corespundă definiției frumosului pe care suprarealiștii, în frunte cu André Breton, obișnuiau să o dea prin joc, pornind de la celebra frază a contelui de Lautréamont (Isidore Ducasse), din „Les Chants de Maldoror” (1869): „Beau comme la rencontre fortuite sur une table de dissection d’une machine à coudre et d’un parapluie” („Frumos ca întâlnirea întâmplătoare pe o masă de disecție a unei mașini de cusut și a unei umbrele”). (Eduard Andrei – extras din catalogul Simpozionului)

Iubitorii de cultură, îi pot vedea pe artiștii creatori duminică, 11 noiembrie 2018, la ora 11:00, pe faleza „Esplanada”, la inaungurarea expoziției de ceramică monumentală. În calitate de producător și beneficiar al unei cofinanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național, Asociația UMA ED ROMÂNIA a hotărât să doneze cele patru opere de artă către Primăria Municipiului Constanța, cu scopul de a îmbogăți patrimoniul imobil al orașului.

Share

Leave a Reply