fbpx
Lacul Nuntași, care a secat în această vară, are din nou apă

octombrie 30, 2020

lacul-nuntasi-secat-si-realimentat-cu-apă-constanta-romania

Lacul Nuntași din județul Constanța a secat în totalitalitate în această vară, pentru prima dată de când există. Fenomenul extrem a fost cauzat de secetă, astfel că, pe cele 851 de hectare ale lacului a rămas doar nămolul foarte uscat și crăpat. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării anunță că Lacul Nuntași a fost realimentat cu apă, iar inspectorii de mediu vor urmări dacă se va reface ecosistemul periclitat de la Nuntași.

Lacul Nuntași are din nou apă

Lacul Nuntași se află în administrarea ARBDD, alături de multe alte lacuri și canale, astfel că reprezentanții instituției trebuie să monitorizeze permanent nivelului apelor cuprinse în perimetrul rezervației.

lacul-nuntasi-secat-si-realimentat-cu-apă-constanta-romania”De-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică, uneori de până la 50%  a nivelului apei din Lacul Nuntași.  În anul 2020, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei și a ajuns la secarea totală”, spun reprezentanții Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării.

Lacul-nuntasi-realimentat-cu-apaEi precizează că a fost finalizată și ultima etapă a lucrărilor de reconectare a lacurilor Sinoe și Histria cu Nuntași, astfel că acum, acesta din urmă este din nou alimentat cu apă, urmând ca flora și fauna să se revigoreze.

lacul-nuntasi-realimentat-cu-apaLucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoe, prin intermediul Lacului Histria au fost realizate de specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul instituției, Bogdan Bola.

Lacul Nuntași a secat în totalitate vara aceasta din cauza secetei

Lacul Nuntași este situat în satul cu același nume, care aparține de comuna Istria din județul Constanța. Deoarece lacul face parte dintr-o zonă protejată, el se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării. Pentru prima dată în existența sa, Lacul Nuntași a secat total în vara anulu 2020. Luciul de apă a dispărut în mai puțin de două luni, așa cum anunța directoru ABADL, Bogdan Bola, în luna august. El spune că secarea completă este un fenomen extrem, care nu s-ar fi produs, dacă instituția pe care o conduce ar fi monitorizat permanent lacul.

Lacul-nuntasi-secat-in-totalitate-2020Lucrările pentru realimentarea Lacului Nuntași cu apă au vizat decolmatarea canalulu care face legătura între lacurile Nuntași și Istria și pe canalul care face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria. A fost nevoie de două luni în care s-au făcut excavări și decolmatări, dar și de puțină ploaie, pentru ca lucrările să poată fi finalizate, iar Lacul Nuntași să fie realimentat cu apă.

Lacul Nuntași a devenit foarte apreciat de fotografi, după ce a secat

Nu se întâmplă prea des să vedem un lac care se întinde pe 851 de hectare, complet secat. Tocmai de aceea, Lacul Nuntași, a devenit cunoscut peste noapte, de mulți fotografi care nici nu auziseră de el până în luna august.

lacul-nuntasi-secat-total-apreciat-de-fotografiAstfel, el a devenit un obiectiv turistic din județul Constanța. Mulți fotografi din Dobrogea, dar și din țară au organizat sesiuni foto pe nămolul crăpat care a mai rămas. Pe rețelele de socializare au apărut foarte multe fotografii realizate pe Lacul Nuntași, iar imaginile cu acele cratere formate în nămolul uscat, par de-a dreptul apocaliptice.

Nămolul din Lacul Nuntași avea calități mai bune decât cele din Lacul Techirghiol

Lacul Nuntași face parte din lagunele care compun Razimul de Sud. El este o lagună care s-a format într-un fost golf de natură tectonică și are o concentrație foarte ridicată de săruri, fiind chiar mai sărat decât Lacul Techirghiol, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul ABADL, Bogdan Bola.

”Nămolul sapropelic din Lacul Nuntași avea aceleași proprietăți pe care le are cel din Lacul Techirghiol, chiar mai bune. Din păcate, acolo nu s-a mai dus nimeni de foarte mult timp și nu a mai fost folosit în scop balnear”, a precizat Bogdan Bola.

Lacul Techirghiol nu va seca prea curând

În ultima vreme au apărut informații potrivit cărora va seca și Lacul Techirghiol. Bogdan Bola a infirmat aceste zvonuri și spune că specialiștii ABADL monitorizează o dată la două săptămâni Lacul Techirghiol, iar apa acestuia nu a scăzut.

lacul-techirghiol-vedere-drona-constanta

”Știu că au fost anumite voci care anunțau un dezastru ecologic. Nivelul Lacului Techirghiol este în acest moment ca în anii 70-80. Atunci, nivelul era mult mai crescut, din cauza irigațiilor care se făceau pe dealurile din împrejurimi. Apa din acele irigații se infiltra în sol și se scurgea în lac, însă, fiind apă dulce, ea afecta în mod negativ calitatea nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol. Acolo există o viețuitoare, care produce aceste calități ale apei și nămolului de la Techirghiol. În acest moment situația este sub control pe Lacul Techirghiol, nu vom avea probleme într-un viitor apropiat. Totuși, la fel ca și la celelalte lacuri, trebuie monitorizată situația înmod constant, pentru a nu avea și ele soarta Lacului Nuntași”, a afirmat directorul ABADL, Bogdan Bola, pentru Discover Dobrogea.

Lacul Nuntași nu este singurul care a secat în această vară din cauza secetei. De-a lungul anilor, au fost și alte lacuri care au mai secat în Dobrogea. Seceta pedologică extremă reprezintă un fenomen care, de câțiva ani s-a generalizat. În urmă cu câțiva ani a mai secat un lac din județul Constanța. Este vorba despre Iezerul Mic, un lac rămas fără apă, pentru că s-a oprit aportul de apă din Dunăre, care ajungea în acel lac.

Situația lacurilor nu mai poate fi monitorizată de Apele Române

Deși seceta extremă a devenit un fenomen generalizat în Dobrogea, cei de la București nu vor să înțeleagă acest lucru. Cantitatea de ploi din Dobrogea a fost anul acesta cea mai mică din toată țara, iar dacă nu începem să gândim urgent măsuri pe termen lung, pentru a ne păstra rezervele de apă, vom avea probleme mult mai serioase decât secarea Lacului Nuntași, spune directorul ABADL, Bogdan Bola.

”În acest moment, din păcate, nu mai putem să monitorizăm situația lacurilor din Dobrogea. Și aceasta, deoarece, în iunie 2020, printr-o hotărâre foarte ciudată a Înaltei Curți de Casație și Justiție, toat.e lacurile din Dobrogea, mai puțin Lacul Techirghiol, au fost luate din administrarea Apelor Române și a fost preluată de Agenția Națională de Piscicultură și Acvacultură.

Din câte am înțeles, ANPA are în momentul de față în Dobrogea, aproximativ 20 de angajați. Noi avem 500, așa că faceți dumneavoastră calculele, cam cât de bine s-ar descurca să monitorizeze și să facă și contracte de închiriere, pentru că acesta va fi scopul, să închirieze luciul de apă pentru cei care doresc să aibă activități de pescuit. Rămâne de văzut cât de bine se vor descurca cu 20 de oameni, în condițiile în care noi avem 500 și abia făceam față.

Eu consider că lacurile trebuie să fie administrate de ABADL, pentru că noi avem specialiști care până acum au fost preocupați de situația lor. Din momentul în care Înalta Curte a dat acea hotărâre, noi am făcut către Guvernul României o adresă prin care am înștiințat despre această situație și am solicitat să ia măsuri sau să spună exact cum se va proceda cu lacurile din Dobrogea”, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest