fbpx
”La Grisha”, Punct Gastronomic Local cu specific Lipovenesc în comuna Ghindărești

septembrie 7, 2022

la-grisha-punct-gastronomic-local-ghindaresti-constanta

În comuna Ghindărești, județul Constanța, a fost inaugurat “La Grisha”, un nou Punct Gastronomic Local (PGL) care servește preparate tradiționale pe bază de pește. “La Grisha” este amplasat într-o veche casă lipovenească recondiționată și promite să ofere, pe lângă o experiență culinară autentică pe bază de pește, ocazia de a cunoaște tradițiile specifice comunității locale de ruși lipoveni și de a petrece câteva ore în natură, pe malul Dunării.

Prin acest proiect, inițiatorii doresc să promoveze comuna Ghindărești ca destinație turistică și gastronomică, să readucă în actualitate arhitectura și tradițiile lipovenești și să susțină producătorii locali.

”La Grisha”, o experiență culinară autentică

Punctele Gastronomice Locale (PGL) sunt puncte de alimentaţie turistică de tip familial, care oferă preparate alimentare tradiționale, specifice zonei geografice din care fac parte.

la-grisha-punct-gastronomic-local-ghindaresti-constanta

“La Grisha” este unul din puținele puncte gastronomice locale din Dobrogea și abia al doilea din județul Constanța. Meniul include cunoscute specialități pescărești pregătite după rețete lipovenești de familie și nu numai:

meniu-peste-produse-traditionale-ghindaresti-la-grisha-punct-gastronomic-local

  • Aperitiv: icre, pește afumat, pește marinat, lacherdă de scrumbie, zacuscă etc.;
  • Felul întâi: borș de pește, storceag;
  • Felul doi: saramură cu ardei copți și mămăligă, plachie, crap pe varză, șalău la tigaie, pește prăjit cu mujdei etc.;
  • Desert: vareniki, plăcintă, prăjitură cu fructe de sezon.

Totul este pregătit în gospodăria proprie, cu ingredientele provenite de la pescari și producători locali. Un meniu costă între 80-120 lei de persoană.

la-ghrisha-punct-gastronomic-local-ghindaresti-constanta-produse-traditionale-peste

“La Grisha” funcționează în circuit închis, adică doar pe bază de rezervare. Rezervările se fac cu minimum doua zile înainte, dar cu cât mai devreme cu atât mai bine (în special pentru weekenduri).

Ocazional vor fi și zile cu program deschis pentru prânz/cină, precum și diverse evenimente culinare care vor fi anunțate din timp.

Pentru vegetarieni sau persoanele care nu mănâncă pește se pot pregăti, la cerere, și mâncăruri pe bază de pui de țară și/sau legume.

”La Grisha” funcționează într-o casă lipovenească recondiționată

“La Grisha” își așteaptă oaspeții într-o casă tradițională lipovenească recondiționată, aparținând familiei Matei.

la-grisha-punct-gastronomic-local-comuna-ghindaresti-consntanta-produse-din-peste

Casa a fost construită în anul 1943 de către Vasile și Paraschiva Matei și recondiționată în 2021-2022 de către urmași, respectând stilul arhitectural lipovenesc cu tâmplărie dantelată și culorile alb-albastru. Aceasta reprezintă prima recondiționare a unei case lipovenești din Ghindărești și sperăm să constituie un exemplu și o încurajare pentru păstrarea arhitecturii tradiționale atât pentru locuitorii din Ghindărești cât și pentru alte comunități de ruși-lipoveni din țară.

Cumpără local!

Dorim să încurajăm conceptul de cumpărături locale și să contribuim la dezvoltarea de noi activități economice în comună, prin promovarea producătorilor locali existenți și a activităților creative și artistice din Ghindărești.

la-grisha-produse-traditionale-locale-ghindaresti-constanta

Astfel, “La Grisha” veți avea ocazia să cunoașteți, să degustați sau să testați produse de la:

  • Jovis Cosmetics – producător de săpunuri și cosmetice 100% naturale
  • Țarina – atelier de croitorie cu creații inspirate din basmele rusești
  • Claudia Osip – pictoriță/artistă
  • Producători locali de mure, miere și alte produse agricole
  • Pescari locali

În comuna Ghindărești, populația este formată, în proporție de peste 98%, din ruși lipoveni

Rușii lipoveni sunt un grup etnic de origine slavă cunoscuţi în întreaga lume sub denumirea de staroveri (de credinţă veche). Adepți ai ortodoxismului de rit vechi din Rusia, aceștia au fost nevoiți să își părăsească patria după schisma care a avut loc în biserica rusă în sec. al XVII-lea şi persecuția religioasă declanşată asupra celor care se împotriveau reformei.

la-grisha-punct-gastronomic-local-ghindaresti-constanta-produse-traditionale-peste

Numeroşi staroveri s-au stabilit începând cu secolul al XVIII-lea şi pe teritoriile româneşti, în special în Dobrogea și Delta Dunării, fiind cunoscuţi aici sub denumirea de lipoveni. De-a lungul secolelor, lipovenii și-au păstrat cu sfințenie limba, obiceiurile și credința ancestrală, și și-au sărbătorit cu mândrie rădăcinile.

Comuna Ghindărești se află în jud. Constanța, pe malul drept al Dunării, între Cernavodă și Hârșova, și este una dintre cele mai compacte comunități de ruși-lipoveni din țară, având o populație în proporție de 98,33% ruși lipoveni.

Pagina Facebook: https://www.facebook.com/lagrisha/

 

2 Comentarii

  1. Rotar simona

    Buna ziua! Vreau sa va felicit întâi pt ceea ce ati facut in acest documentar și dacă se poate as vrea să va cer un nr de Tel sau adresa doamnelor Nadie Iusuf și Mirem Mustafa. As dori să iau legătura cu ele sa le intreb dacă sunt dispuse sa ma învețe rețele lor tradiționale pe care le ati documentat. Va multumesc!

    Răspuns
  2. Titel

    Un aperifiv, o ciorba, o scrumbie, o prajitura si o cafea, 150 de lei??? preturi nejustificate de mari. nu am mancat la ritz, am mancat intr-o casa cu doua camere. nu am mancat in centrul unei capitale europene, am mancat intr-un sat uitat de lume, pe malull Dunari. nu este de recomandat

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Este o nouă săptămână plină de evenimente pentru sportivii CSM Constanța! Echipele noastre sunt angrenate în ligile interne de baschet, handbal, rugby și șah, dar și în cea de-a doua competiție ca valoare din tenisul de masă european! Voleibaliștii pregătesc debutul...

Festivalul Neversea 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie

Festivalul Neversea 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie

Porțile festivalului Neversea 2024 se redeschid pentru cea de-a șasea ediție, una plină de energie, culoare și cele mai emoționante răsărituri de pe o plajă din Europa. Ediția din 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie, pe plaja Neversea, din Constanța. Cu dorul de...

Pin It on Pinterest