Comuna Jurilovca, situată în județul Tulcea, este un loc unde istoria, tradițiile și natura se împletesc armonios, formând una dintre cele mai pitorești așezări din Dobrogea. Poziționată pe malul spectaculoasei Lagune Razelm-Sinoe, Jurilovca oferă acces către litoral și plajele sălbatice de la Gura Portiței, dar și trasee și numeroase obiective turistice, care îmbină istoria, natura și tradițiile locale, pe care turiștii sunt încântați să le descopere.
Jurilovca, un loc pe care trebuie să-l simți și să-l explorezi
Indiferent de anotimp, comuna Jurilovca este vizitată de turiști, atât pentru atracțiile turistice, cât și pentru tradiții și excelentele produse din pește pe care le gătesc localnicii după rețete străvechi.
Liniștea este un alt motiv pentru care vizitatorii se bucură să ajungă la Jurilovca. O plimbare pe apă cu barca sau caiacul ori o incursiune pe malul stâncos al Capului Doloșman, unde ne întâmpină bătrâna cetate Orgame-Argamum, un loc în care istoria se îmbină armonios cu peisajele uimitoare pe care le putem observa în zonă, sunt modalități relaxante în care ne putem petrece timpul, astfel încât să uităm de agitația vieții cotidiene din marile orașe.
Sunt multe activități interesante și inedite pe care turiștii le pot face la Jurilovca, iar pentru a le alege pe cele care li se potrivesc cel mai bine, Asociația Descoperă Jurilovca a realizat site-ul visitjurilovca.ro, astfel încât vizitatorii care ajung în zonă să cunoască toate experiențele pe care le pot avea și să le aleagă pe cele pe care doresc să le aibă în timpul minivacanței.
Activități, experiențe și tradiții, la Jurilovca
Plimbarea cu caiacul în lagună, pe canalele liniștite și mărginite de stuf, este una dintre activitățile relaxante pentru mulți dintre turiștii care ajung la Jurilovca și o modalitate de a transforma o vacanță banală în una memorabilă.
Lumea apelor poate fi descoperită de turiști și în timpul unei ture pe apă cu o barcă cu parus, până la capul Doloșman, la insula Bisericuța, la Capul Iancina sau la Ceaplace, unde pot vedea colonia de pelicani, în timp ce experimentatul ghidul local, Paul Condrat, vă spune poveștile locului.
Foarte apreciate de turiștii români și de cei străini sunt și traseele combinate, adevărate aventuri prin zonele sălbatice, oferite de Clubul ciclo-nautic JuriLotca. Ghidul local Ștefan Constantin, încurajează turismul lent în Delta Dunării și Dobrogea de Nord și explorează Delta, împreună cu vizitatorii, într-un mod profund și complex, folosind caiace, biciclete și barca.
Dacă ajungeți la Jurilovca, nu uitați să programați și o vizită la gospodăria tradițională Suvenir din Dobrogea, pe care Bianca Folescu a amenajat-o în satul Vișina. Este un loc magic, adorat de copii și adulți deopotrivă, care ne prezintă viața idilică de la țară, din care nu lipsesc păsările și animalele, curtea generoasă cu o multitudine de flori, dar și obiectele și decorațiunile de odinioară.
Tot în satul Vișina din comuna Jurilovca, putem vizita un mic Muzeul de artă populară pe care tanti Paraschiva Constantin l-a amenajat în propria casă. Visul ei a fost să arate lumii tradițiile și portul popular din zona Dobrogei, astfel că a strâns, de-a lungul anilor, ii, scoarțe, mașini de cusut foarte vechi și unelte din lemn confecționate manual și este foarte bucuroasă să primească oaspeți.
Dacă vă plac locuințele cu acoperiș din stuf, atunci cu siguranță v-ar interesa să aflați mai multe informații despre meșteșugul prelucrării stufului. Dobrin Tănase din comuna Jurilovca este unul dintre ultimii meșteri stufari din zonă. O incursiune în atelierul său dezvăluie secretele unei meserii aproape uitate.
Evenimentele „Degustă Jurilovca”, organizate acasă la localnici, le oferă turiștilor o călătorie culinară tradițională. Nu poți pleca din frumoasa localitate de pe malul Lagunei Razelm-Sinoe, fără să guști renumitul borș de pește sau deliciosul storceag, cele mai bune icre, carasul dulce și crocant, saramura, plachia și alte preparate din pește gătite cum numai pescarii și soțiile lor o pot face.
Jurilovca este o localitate mică, dar cu o istorie mare, pe care o poți afla de la ghidul local Paul Condrat, care le oferă turiștilor tururi ghidate. Astfel, poți afla istoria locului, cum se pescuia pe vremuri, cum i-a ajutat Regele Carol pe localnici să construiască drumul spre actualul port și multe alte povești interesante.
Sunt și turiști pentru care o minivacanță liniștită este aceea în care pot petrece timpul în natură, pe marginea bălții, cu undița în mână, pentru că pescuitul de agrement îi relaxează. Ei bine, în Jurilovca și în împrejurimi, sunt numeroase locuri în care pescarii pot să se bucure de capturi impresionante.
Folclorul lipovenesc, portul și tradițiile rușilor lipoveni sunt fascinante și îi atrag pe turiștii care ajung în zonă. În Jurilovca există mai multe grupuri vocale, care pot fi ascultate și văzute, adesea, în cadrul serilor tradiționale organizate la pensiunile din zonă. Costumele tradiționale, muzica, dansurile, dar și poveștile spuse de componentele ansamblurilor, fac adesea deliciul serilor de vară la Jurilovca.
Corurile Lipovenești pot fi ascultate, după caz, la Pensiunea Cuplul Călător, Pensiunea Briza Mării, la Punctul Gastronomic Casa Ilinca, dar și la Restaurantul Gura Portiței.
Acestea sunt doar câteva dintre activitățile de care turiștii se pot bucura la Jurilovca, însă, pe site-ul visitjurilovca.ro puteți găsi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a alege, în cunoștință de cauză, experiențele care să vă ofere o vacanță memorabilă.
0 Comentarii