O expoziție temporară inedită, în care putem vedea câteva dintre jucăriile copiilor din anticul Tomis, este organizată în această perioadă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Descoperirile făcute de arheologii constănțeni în ultima jumătate de secol ne demonstrează că universul copilăriei era reprezentat și în antichitate, de jocuri și jucării. Desigur, nu este vorba despre telefoane, tablete sau console, dar micile obiecte din ceramică sunt admirate și acum, după 18 secole, atât de copii, cât și de adulți.
Jucăriile copiilor din anticul Tomis erau confecționate din diferite materiale
Cele mai vechi jucării descoperite în lume au mii de ani vechime, iar cele mai cunoscute provin din Mesopotamia sau Egipt, afirmă specialiștii de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
”Dovezile arheologice descoperite pe teritoriul Dobrogei demonstrează că și în antichitate, copiii din Scythia Minor obișnuiau să aibă tot felul de jucării, similare celor din vremurile moderne.
Bineînțeles, materialele folosite pentru jucăriile copiilor din anticul Tomis erau însă altele, multe dintre piese fiind confecționate din lemn, os, piele, piatră, dar și din lut.
Acesta era modelat prin metode manuale sau cu ajutorul matrițelor, fiind apoi ars în cuptoare speciale. Produsul ceramic astfel obținut era denumit de către romani teracotta și a reprezentat principalul material folosit pentru producția la scară largă a unor jucării de bună calitate, care au rezistat până astăzi”, spune Oana Grigoruță, arheolog la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Și în antichitate, fetele iubeau păpușile și băieții adorau eroii
Cele mai multe dintre jucăriile copiilor din anticul Tomis păstrate până astăzi au fost descoperite pe raza orașului modern Constanța și au fost datate în sec. II-III d.Hr., o perioadă în care cetatea se afla sub stăpânire romană. Ele ne ajută să reconstituim crâmpeie din viața urbei și să înțelegem o parte dintre preocupările băieților și fetelor de vârste fragede.
Copiii din antichitate nu erau diferiți de cei de astăzi. Fetele iubeau păpușile, iar băieții se jucau cu figurine care reprezentau adesea soldați sau eroi.
Obiectele de acest gen, confecționate din cârpe, paie sau lemn, nu s-au păstrat până azi, dar au rămas cele din ceramică. Acestea erau considerate cele mai frumoase, probabil fiind mai scumpe și uneori erau au pictate în culori vii.
Unele dintre figurinele de teracotă aveau membre mobile. Este și cazul soldățelului din patrimoniul muzeului constănțean, care are uniformă și scut. Soldații de lut ars puteau avea și câte o suliță detașabilă, așezată în mâna dreaptă cu pumnul semiînchis.
Multe dintre jucăriile copiilor din anticul Tomis sunt zornăitoare simple, folosite de către părinți pentru a-și distra sau a-și liniști micuții. Aceste zornăitoare erau de forme diferite, ele fiind în general reprezentări de animale: căluți, cocoși, lei etc.
Alt tip, mai elaborat, este cel reprezentat de către zornăitoarea mobilă, un produs ceramic care avea în interior bile sau boabe. Jucăriile de acest gen, precum căluțul expus la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, aveau roți și adesea orificii prin care erau introduse sfori, ceea ce permitea tractarea lor. Trase de către copii, aceste jucării produceau sunete puternice și distractive.
Jucăriile antice din expoziția temporară a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța ne arată că și în urmă cu 1800 de ani, în vremea stăpânirii romane, copiilor le plăcea să se joace.
0 Comentarii
Confirmări/Notificări