fbpx
Ivan Patzaichin ne-a inspirat să trăim frumos și să ne reconectăm cu natura

septembrie 5, 2021

Ivan-Patzaichin-legenda-Deltei-Dunarii-si-a-Romaniei

Campionul Ivan Patzaichin, o legendă a sportului mondial și a României a plecat astăzi dintre noi. Cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Ivan Patzaichin va rămâne în memoria noastră prin poveștile sale de succes, prin caracterul său deosebit, dar și pentru modul în care ne-a inspirat să trăim frumos și să ne reconectăm cu natura.

Ivan Patzaichin promova patrimoniul local și mișcarea în aer liber

În memoria lui Ivan Patzaichin ar trebui să iubim mai mult natura și să o respectăm, indiferent că ne aflăm în Delta Dunării, pe litoral sau în oricare altă zonă a țării. Acest fiu al Deltei a promovat întotdeauna patrimoniul local și mișcarea în aer liber.

ivan-patzaichin-legenda-romanieiÎn ultimii ani, prin proiectul său ”Descoperă Rowmania”, Ivan Patzaichin îi îndemna pe români să se apropie de natură prin intermediul plimbărilor cu canotca, ambarcațiune pe care a inventat-o.

Ivan Patzaichin a fost un om modest, deși a câștigat 29 de medalii olimpice și mondiale

Ivan Patzaichin a fost un om extrem de modest, în ciuda faptului că avea cu ce să se laude. Nu-i plăcea să vorbească despre el, dar prefera, în schimb, să fie un exemplu pentru tineri și îi încuraja să facă sport.

Canotca Ivan Patzaichin Constanta”Noi încercăm să îi scoatem pe copii în natură, să facă sport. După ce simt gustul mișcării, apoi pot merge la un club de profesioniști sau pot rămâne niște ghizi importanți pentru turismul românesc. Indiferent ce își propun tinerii, nu este de ajuns să înceapă să viseze la ceva, ei trebuie să lupte pentru idealurile lor, să muncească, să se sacrifice chiar, pentru a realiza ceea ce își propun”, a declarat pentru Discover Dobrogea, în urmă cu doi ani, campionul Ivan Patzaichin.

Canotca, una dintre moștenirile pe care ni le-a lăsat Ivan Patzaichin

O combinație între lotcă și canoe, canotca a fost inventată de Ivan Patzaichin, pentru a încuraja produsele și tradițiile locale. De la lotca specifică Deltei Dunării au fost păstrate forma suplă și lemnul, material care nu mai este folosit la ambarcațiunile moderne, iar de la canoe au fost păstrate liniile dinamice.

Canotca Ivan Patzaichin Constanta”Canotca este creația mea personală. Am realizat-o încă de acum 10 ani și am încercat să promovez și acest gen de ambarcațiuni tradiționale, pentru că sunt confecționate din lemn. Canotca este o barcă nepoluantă, o alternativă la tot ceea ce se întâmplă acum în Delta Dunării și în general în toate apele din țara noastră.

Sunt prea multe motoare puternice și vedem betoane peste tot. Noi promovăm turismul lent, nu pe cel rapid, de o zi. Vizitatorii trebuie să își dorească să vadă frumusețile naturii și să observe cu atenție orice colțișor al deltei și al României, că avem o țară frumoasă”, preciza în urmă cu doi ani, pentru Discover Dobrogea, campionul Ivan Patzaichin.

Canotca, o ambarcațiune tradițională reinventată

Când vorbește de tradiții, toată lumea se gândește că trebuie să ne întoarcem în urmă cu 100 de ani, spunea inițiatorul proiectului ”Descoperă Rowmania”, Ivan Patzaichin. El afirmă că această canotcă pe care a creat-o este un mod prin care arată lumii că se pot păstra tradițiile, dar pot fi îmbinate cu ceva nou.

Canotca Ivan Patzaichin Constanta”Canotca este o copie după lotca tradițională, la care am adăugat liniile dinamice de la canoe. În timp ce lotca este o ambarcațiune greoaie, utilitară, canotca este mult mai ușoară, în ea vâslești cu fața, ai alt contact cu mediul și este mai prietenoasă cu natura.

Avem mai multe modele de canotcă, mai mici, pentru două persoane sau mai mari, care au până la 14, 16 locuri. Lumea a început deja să înțeleagă că lemnul este organic, nu e precum plasticul sau carbonul, materiale care poluează natura”, afirma Ivan Patzaichin.

Apele sunt precum organismul omului, dacă sunt curate vom fi sănătoși

Nu suntem educați să ne mândrim cu apele din țara noastră, să le protejăm și să le păstrăm curate, deși admirăm râurile extrem de limpezi din alte țări.

delta-dunarii-turism-lent-nu-excursii-de-o-zi„Acest țesut de râuri este ca un organism al omului. Cu cât sângele este mai curat prin vene, cu atât este și inima mai sănătoasă. Astfel, și râurile noastre, cu cât vor fi mai curate și mai limpezi, cu atât Delta Dunării și Marea Neagră vor fi mai puțin poluate”, spunea Ivan Patzaichin.

Mesajul pe care îl transmitea cu multă plăcere campionul Ivan Patzaichin era că este nevoie să înțelegem cât mai repede că natura trebuie protejată și respectată, astfel încât să le lăsăm o moștenire importantă copiilor, nepoților și strănepoților noștri.

Drum lin, Ivan Patzaichin! Îți mulțumim pentru tot ce ai făcut pentru noi!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest