fbpx
Ismail: ”Viața asta greu estem. Trebuie făcut un pic bine când putut.”

martie 19, 2021

ismail-si-lectia-generozitatii

Am citit aseară o povestire frumoasă și emoționantă, pe contul de Facebook al Monicăi Vidoni. Este o lecție de bunătate, empatie și generozitate, pe care ne-o oferă un musulman. Mulți au spus că le-au dat lacrimile când au citit-o, dar, nu este greu să facem și noi lucruri bune și să le oferim momente de fericire celor din jur. Trebuie doar să mai exersăm.

Ismail, musulmanul care ne învață ce este generozitatea

Povestea asta e de acum fix trei ani, de la un târg. Dar cumva se potrivește. Be kind, people, ne îndeamnă Monica Vidoni și începe să ne relateze o întâmplare, la care, din fericire, a fost martoră.

”Astă seară după 8 mall-ul s-a golit și nu prea mai aveam clienți la standuri. După 3 zile pline de târg  și noi eram deja obosiți. Se oprește o doamnă în vârstă la standul lui Ismail, vecinul nostru turc. Se uită la o râșniță mică ornamentată și întreabă cât costă.

rasnita-turceasca-ornamentataIsmail răspunde. Deși suma e modică, doamna pune cu regret micul obiect înapoi. Șoptește  ”Din păcate nu mi-l permit.”…Dă să plece, dar Ismail o oprește. O întreabă câți ani are. Doamna roșește cochetă și ocolește răspunsul. Turcul insistă ”Tu pensionară? Ai copii? Ești singură?”.

Doamna se sperie, probabil nu știe obiceiul turcesc de politețe de a întreba de familie interlocutorul. Aproape fuge, dar îi spun să nu se sperie, domnul e foarte OK. Răspunde stingherită ”Da, singură, pensionară, nu am pe nimeni”. Dă să plece, iar Ismail ocolește masa și o oprește.

Ia râșnița mică și o întreabă ”Place la tine?”. Doamna speriată zice da, dar nu pot să o cumpăr. ”Atunci eu fac cadou la tine” zice omul și îi pune râșnița în mână. Doamna se blochează, se uită la mine disperată, vede că eu zâmbesc, șovăie, o împinge înapoi, crede că e ceva tertip de marketing.

L-am văzut pe om timp de trei zile cat de frumos  s-a comportat cu toată lumea, îmi dau seama că vorbește serios. O liniștesc și îi spun să accepte liniștită.

Complet șocată și cu un zâmbet luminos de copil, doamna acceptă. Nu-i vine să creadă și întreabă ”Vai dar cum, de ce, nu pot să accept, sunteți sigur??”.

Ismail îi urează sănătate și o bate ușor pe mână. Seara bună!

Doamna  pleacă mulțumind din suflet și strângând micul obiect la piept. Ismail se duce și se asează pe bancă obosit. Îi spun că e frumos ce-a făcut. El ridică din umeri, dar ochii albaștri sunt puțin înlăcrimați și-mi zice: ”Viața asta  greu estem. Trebuie făcut un pic bine când putut” și se întoarce la butonat telefonul mobil”, scrie Monica Vidoni, despre această întâmplare petrecută pe 18 martie 2018.

Musulmanii învață de mici lecția generozității

Gestul lui Ismail nu este unul singular, pentru că musulmanii știu să dăruiască. Este o lecție pe care noi trebuie să o mai repetăm. Religia îi învață să fie uniți, să se gândească și la cei săraci, flămânzi sau care au nevoie de ajutor. Mulți dintre ei respectă tradiția și le oferă și altora din puținul lor.

Este o adevărată lecție de generozitate, pe care am putea să o aplicăm și noi, din când în când. Tu când ai făcut ultima dată un gest frumos, pentru o persoană necunoscută?

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Este o nouă săptămână plină de evenimente pentru sportivii CSM Constanța! Echipele noastre sunt angrenate în ligile interne de baschet, handbal, rugby și șah, dar și în cea de-a doua competiție ca valoare din tenisul de masă european! Voleibaliștii pregătesc debutul...

Festivalul Neversea 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie

Festivalul Neversea 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie

Porțile festivalului Neversea 2024 se redeschid pentru cea de-a șasea ediție, una plină de energie, culoare și cele mai emoționante răsărituri de pe o plajă din Europa. Ediția din 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie, pe plaja Neversea, din Constanța. Cu dorul de...

Pin It on Pinterest