INP a deschis, oficial, RO-B@lneo Heritage, Școala de Vară de la Eforie Sud

august 27, 2024

cazino-eforie-sud

Școala de Vară RO-B@lneo Heritage, de la Eforie Sud, desfășurată la Grădina Cinemascop, a început astăzi. Până pe 30 august, organizatorii vor promova patrimoniul balnear de pe litoral.

Deschiderea oficială a Școlii de Vară de la Eforie Sud, a fost susținută de către directorul Daniela Mihai, de la Direcția Programe, Proiecte și Metodologii. Aceasta i-a introdus pe participanți în fascinantul patrimoniu de la Marea Neagră. De asemenea, Emil Cristian Ghiță, președintele Forumului Artelor Vizuale, a prezentat proiecte precum Eforie Colorat, prin care se pune în valoare patrimoniul din Eforie Sud.

S-au alăturat evenimentului și reprezentanți ai Euforia Retreat & Spa, un exemplu de bune practici în conservarea și promovarea vilelor din Eforie Sud.

Participanții au asistat și la două prezentări concise și utile: una susținută de dr. Delia Cornea, despre reședințele regale de pe litoralul Mării Negre, și cealaltă de dr. Daniela Mihai, despre cazinourile de pe litoralul Mării Negre.

În cadrul școlii de vară RO-B@lneo Heritage a fost organizată și o vânătoare de comori arhitecturale la Eforie Sud, alături de Institutul Național al Patrimoniului.

Organizatorii au evidențiat faptul că, pentru a ne respecta clădirile, orașele pe care le explorăm și în care ne petrecem vacanțele, trebuie să le înțelegem istoria, să le aflăm poveștile, să le iertăm greșelile.

„Arhitectura de vilegiatură din stațiunile de pe litoral a fost cândva spectaculoasă. Fosta stațiune Techirghiol Movilă, cea mai veche de la Marea Neagră (redenumită Carmen Sylva, apoi Vasile Roaită și apoi Eforie Sud în 1962) are câteva comori care ne indică mici secrete ale vieții balneare burgheze. Studenții participanți la școala de vară au explorat stațiunea în căutarea comorilor: ferestre tip oculus, obloane de lemn, olane, coloane, ani de construcție, statui, basoreliefuri și traforuri din beton mozaicat.”, a afirmat dr. Daniela Mihai, în prezentarea susținută.

„Chiar dacă fenomenul balnear autohton reprezintă un ecou al modei europene, arhitectura balneară este influențată și de spiritul românesc. Însușirile specifice locului în care valurile Mării Negre, lacul Techirghiol și aerul marin au catalizat apariția vilegiaturii sunt reflectate în identitatea construcțiilor.

Așa că elementele arhitecturale tipice pentru stilul balnear sunt decorațiunile din lemn traforat, consolele din lemn ale streșinilor, pridvorurile de lemn, acoperișurile cu olane, obloanele din lemn mai mult sau mai puțin colorate.

Clădirile istorice din Eforie erau cândva spectaculoase, dar ajung să semene cu niște vile obișnuite dacă nu le este păstrată arhitectura. Din păcate în ziua de azi se renunță la decorațiuni și la elementele care făceau aceste imobile remarcabile. Vă invit să ni le imaginăm cât mai aproape de forma lor autentică, să le apreciem, să le salvăm, să le iubim.”, au declarat reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Vreți să faceți parte din echipa Cazinoului Constanța?

Vreți să faceți parte din echipa Cazinoului Constanța?

Societatea Patrimoniu Constanța Litoral SRL anunță selecția dosarelor pentru angajarea personalului necesar desfășurării activităților din cadrul Cazinoului Constanța. Se caută persoane dedicate pentru următoarele posturi: Șef serviciu administrativ Agent de...

Reînnoirea cărții de identitate – informații utile

Reînnoirea cărții de identitate – informații utile

Autoritățile locale îi roagă pe constănțeni să își verifice valabilitatea cărții de identitate. Dacă se apropie data expirării, este recomandat să luați din timp măsurile necesare pentru reînnoire. Atenție! Puteți depune cererea pentru eliberarea unei noi cărți de...

Pin It on Pinterest

Descopera Dobrogea
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.