”Inima Reginei Maria” va fi cel mai bun spectacol al Teatrului de Stat Constanța din această stagiune, din punctul meu de vedere. Aș zice că trebuie să fie jucat săptămânal, în toată țara, pentru ca fiecare dintre noi să aibă posibilitatea să îl vadă. Să se vadă. Pentru că este o oglindă a existenței noastre trecute și prezente și un semnal de alarmă pentru viitor. O oglindă în care mulți refuză să privească, de teamă să nu afle cum sunt în realitate. Este dureros să asiști pasiv și indiferent la decăderea propriului popor, dar aceasta este boala noastră. Renunțăm înainte de a începe lucrurile, dar filozofăm pe marginea problemelor noastre existențiale, fără să acționăm în vreun fel. Privim detașați, nu ne implicăm și nu conștientizăm că ne aflăm pe marginea prăpastiei. Nici măcar nu ne preocupă ce le vom răspunde copiilor când ne vor întreba de ce am stat cu mâinile în sân și am acceptat cu detașare să trăim în minciună și sărăcie, conduși de nonvalori. De lideri care calcă în picioare eroii din ultima sută de ani, ce au luptat și au murit pentru ca țara lor să fie mândră și să prospere, să aibă un viitor bun și conducători pe măsură. Acum, este mare nevoie de noi toți, dar întoarcem discret spatele și ne prefacem că nu vedem cum ne scufundăm. Este un spectacol care nu te lasă indiferent și îți lasă un gol în suflet, pe care îl poți umple cu atitudine și implicare.
Regina Maria: Aș vrea să cred că știi ce ai ajuns, poporul meu. Dar, oare vezi încotro te îndrepți?
Ce-ar zice Regele Ferdinand I al României și Regina Maria, personalități care nu s-au născut pe aceste meleaguri, dar au luptat pentru ele, văzând ce se întâmplă acum? Despre acest lucru este vorba în spectacolul ”Inima Reginei Maria”. Scenaristul Radu Aldulescu spune că a pus în scenă o ficțiune bazată pe fapte și personaje istorice, iar spiritul Reginei Maria reface drumul dinspre trecut spre viitorul lor și prezentul nostru. Spectacolul trage concluzia că nicicând, România nu va mai fi ce a fost acum 100 de ani, nici ca teritoriu, nici ca spiritualitate, iar peste destinul tragic al poporului român se suprapune apocalipsa istoriei, care ne arată că omul nu a provocat niciodată mai multă suferință și moarte omului ca în această sută de ani.
Începând cu Marea Unire, care coincide cumva cu Revoluția bolșevică. În acești 100 de ani au avut loc două războaie mondiale, bolșevism, nazism, comunism, holocaust, gulag, globalism, terorism. Sunt sute de milioane de morți în toată această perioadă. În istoria îndelungată au avut loc multe alte astfel de carnagii, dar niciodată de această amploare ca în ultima sută de ani. Ce facem acum? Alegem să nu ne promovăm valorile și să ne bucurăm că pleacă dintr-o țară care nu le oferă nimic. Este trist.
Regina Maria: Amintește-ți, poporul meu, că te-am iubit!
”Poporul în sine e bun. Pentru acești români ai mei mă zbat și cu cât este mai mare primejdia, cu atât mai puțin dau înapoi. Asta ne distruge țara, lipsa de credință. Asta surpă curajul poporului. Eu îmi adun puterea din credință, ea îmi arată calea și o urmez orice-ar fi.”, spune actrița Dana Dumitrescu, cea care, pe scenă, o readuce la viață pe Regina Maria.
Regizorul spectacolului, Alina Hiristea spune că legătura Reginei Maria cu Unirea din urmă cu 100 de ani este una istorică. În plus, ea ține de valoarea de model pe care o are regina și de calitatea estetică, de frumusețea spirituală și de caracter a acestei femei.
Regina Maria nu a fost româncă, dar a fost mai patrioată decât mulți români
Alina Hiristea spune că această poveste s-a coagulat în jurul Reginei Maria, iar întrebările care plutesc în aer sunt: ”Ce s-ar întâmpla dacă Regina Maria s-ar uita acum în ochii noștri?” Ce putere, ce forță avem noi să îi susținem acum privirea?
Acest spectacol, care este o premieră pe țară, reprezintă cronica vie și concentrată a timpurilor. Este foarte puternic și actual, demn de lumea care încă mai crede că România nu va dispărea, că mai are resurse și valori cu demnitate și onoare care să rămână în țara aceasta.
Acum, visul României Mari este imposibil. Ne-au ocupat ai noștri.
Istoria ne doare. Prezentul ne doare. Dar ce facem noi, pentru a schimba lucrurile? Nu este suficient să asistăm pasivi la greșelile politicienilor. Spectacolul ne prezintă ce ar gândi acum Regina Maria despre ceea ce se întâmplă acum în țară și ce ne-ar transmite ea.
Regina Maria: ”Aș vrea să cred că știi ce ai ajuns, poporul meu. Dar, oare vezi încotro te îndrepți? Nici o putere din lume nu te-a îngenuncheat, chiar dacă ai fost împărțit, despărțit și asuprit de atâtea imperii. Doar prin trădare și dezbinare ai putut fi înfrânt. Cât timp ai fost unit în dragostea pentru țară, nimeni n-a reușit să te supună. De ce te lași dezbinat, poporul meu? Astăzi, conducătorii tăi nu te merită, sunt străini de durerile tale. Românii pleacă din țară goniți de sărăcie, ca să-și câștige traiul prin străini. Conducătorii țării nu au nevoie de oameni harnici, inteligenți și integri moral, ci de slujbași proști, oameni fără caracter, ușor de manipulat. Astăzi, în fruntea bucatelor sunt trădătorii, vânzătorii de neam și conștiință, gata să calce pe cadavre pentru a parveni. Asta se întâmplă astăzi, iar tu nu dai nici un semn că-ți pasă. Trezește-te, poporul meu! Tu ești legat de cei de mâine și odată cu tine poate pieri și viitorul acestui neam. Trezește-te, român adormit! Nu-ți lăsa copiii fără țară.”
Adevărul doare, dar trebuie spus cu voce tare și privit cu ochii deschiși
Sunt multe adevăruri spuse în acest spectacol. Simple, reale, dureroase. Sunt adevărurile existenței noastre trecute și prezente, iar dacă nu luăm atitudine, ne vor urma și în viitor. Și nu ne fac cinste. România are resurse, are oameni demni, inteligenți, patrioți, care ar putea să o ridice din mocirla în care se scaldă. Trebuie doar să luăm atitudine și să spunem lucrurilor pe nume. Avem nevoie de cultură și educație, de valori și conducători demni, care să fie preocupați doar de interesele acestei țări, nu de cele personale și financiare.
”Inima Reginei Maria” este o producție realizată pentru susținerea proiectului național ”100 de ani România – Centenarul Marii Uniri”. Este o lecție de istorie și de viață, o amintire de care trebuie să ținem cont. Ne amintește că trebuie să ne întoarcem și să ne raportăm la valori, să fim patrioți, să ne iubim țara, să învățăm să fim români. Luați-vă copiii și mergeți să vedeți acest spectacol, iar după ce se termină, gândiți-vă ce s-a ales de noi și ce poate face fiecare pentru a schimba la față România noastră, care merită mai mult decât primește.
0 Comentarii