fbpx
Mamaia Constanta
„Informal”, o expoziție despre spațiul dobrogean, a artistului Eusebio Spînu, la Casa Avramide

iulie 20, 2023

informal-expozitie-ceramica-grafica-eusebio-spanu-casa-avramide-tulcea-2023

Expoziția de grafică și ceramică a artistului Eusebio Spînu, intitulată „Informal”, va fi organizată în perioada 01-31 august 2023, la demisolul Casei Avramide din orașul Tulcea. Vernisajul expoziției va avea loc pe 1 august, de la ora 15.00, anunță reprezentanții Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.

”Informal”, o expoziție de ceramică și grafică în care totul se leagă de spațiul dobrogean

Eusebio Spînu este un artist complex, care a organizat numeroase expoziții de ceramică și grafică de-a lungul timpului și a câștigat foarte multe premii. Fiind din Constanța, el a dorit ca expoziția „Informal” să fie despre spațiul dobrogean.

informal-expozitie-ceramica-grafica-eusebio-spanu-casa-avramide-tulcea-2023

„În anul 2022, tot în această perioadă, împreună cu artista Ioana-Lavinia Streinu, am avut la Casa Avramide din orașul Tulcea, expoziția de pictură pe care am denumit-o «7». Atunci, reprezentanții muzeului și cei ai autorităților locale m-au invitat să fac și o expoziție de ceramică.

informal-expozitie-ceramica-grafica-eusebio-spanu-casa-avramide-tulcea-2023

Anul acesta onorez promisiunea și am găsit o formulă care combină ceramica și grafica. În cadrul expoziției «Informal», care va putea fi văzută în luna august, la Casa Avramide din Tulcea, voi prezenta 20 de lucrări de grafică de șevalet, în cărbune și pastel. De asemenea, iubitorii de artă vor putea vedea mai multe plăci ceramice și aproximativ 30 de lucrări parietale din ceramică.

informal-expozitie-ceramica-grafica-eusebio-spanu-casa-avramide-tulcea-2023

Grafica și plăcile ceramice sunt inspirate de elemente din spațiul dobrogean, dar într-o formulă care mai mult sugerează decât descrie și care folosește elemente de limbaj plastic din zona abstractului gestual. În ele se regăsesc semne, texturi, structuri care amintesc de Dobrogea, de culorile acestei regiuni și de malurile de pământ din zona Dunării.

Chiar și materialele din care sunt realizate lucrările de ceramică provin din subsolul Dobrogei și sunt realizate de mine. Am folosit caolin de la Medgidia și din zona Măcinului și nisip din zona Nisipari și le-am preparat după rețetele mele.

Gresia am realizat-o în atelierul pe care îl am în Constanța, iar aderea lucrărilor a fost făcută la 1180 de grade.

informal-expozitie-ceramica-grafica-eusebio-spanu-casa-avramide-tulcea-2023

Formele sculpturale sunt abstracte și amintesc de Dobrogea, prin construcția lor și prin elementele pe care le folosesc. Sunt anumite forme care amintesc de vietățile marine, de exemplu”, a declarat pentru Discover Dobrogea, artistul plastic Eusebio Spînu.

Peste 50 de lucrări vor fi expuse în cadrul expoziției „Informal” de la Casa Avramide

„Lucrările de grafică sunt ca o prelungire a gândurilor mele din zona ceramicii, dar, care, bineînțeles, abordează din punct de vedere cromatic o altă zonă, pentru că este vorba despre cărbune și pastel și tehnica graficii de șevalet trebuie să fie bine exprimată și sugerată. Fiind vorba de o altă tehnică, lucrările au o altă înfățișare”, a precizat artistul Eusebio Spînu.

informal-expozitie-ceramica-grafica-eusebio-spanu-casa-avramide-tulcea-2023

Alături de ceramistul Eusebio Spînu va expune și inviata sa, dr. Ioana-Lavinia Streinu, 3 lucrări de ceramică sculpturală, care vor fi grupate într-una din săli.

La vernisajul expoziției „Informal” de la Casa Avramide din Tulcea va susține un microrecital, compozitorul Adrian Mihai, asistent universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius” Constanța. Acesta a pregătit o compoziție proprie, o combinație între muzică electronica și duduk, un instrument muzical reprezentativ pentru armeni.

Despre artistul Eusebio Spînu

Artistul ceramist Eusebio Spînu a absolvit în 1995 Academia Națională de Artă București, Secția Arte Decorative-Ceramică, clasa profesorului Costel Badea. El este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, din anul 1995. În perioada 2010-2016, Eusebio Spînu a fost președinte al UAPR filiala Contanța 1.

A primit numeroase premii și distincții:

2023 – Premiul pentru pictura la bienala „Ștefan Luchian”, Botoșani

2017 – Premiul la bienala de desen „Desenul post Brâncuși”, Tg. Jiu

2016 – Premiul Rotary Club Buzău, bienala internațională „Ion Andreescu”,

2011 – Premiul pentru expoziție de grup Salonul Național de Ceramică „Costel Badea”

2004 – Medalia „Meritul Cultural Clasa a III-a”, categoria C, Arte Plastice

2004 – Premiul de excelență, Bienala Artele Focului, UAPR și multe alte premii și burse.

Expoziții personale:

2023 – „Informal”, Galeria Galateea, București

2022 – „6”, Galeria de Artă Ion Andreescu, Buzău

2022 – „7” Muzeul de Artă Tulcea, Casa Avramide

2022 – „5” Galeria de Artă Artoteca, București

2021 – „Subiectiv” Galeria Simeza, București

2019 – „Patru – 50/70” Art Gallery Tomis Mall, Constanța

2018 – „Expoziție Pictură-Ceramică”, Galeria Alexandra’s, București

2016 – „Trei” Galeria de Artă a UAPR, Constanța

2014 – „Ceramică-Pictură”, Galeria Nuri Decastelli, Montreux, Elveția și alte 5 expoziții personale orbanizte în Constanța, la Brașov și în Vama Veche.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest