fbpx
omd-mamaia-constanta
Începe Bayram-ul dulciurilor! Obiceiurile musulmanilor de Ramazan Bayram

mai 12, 2021

ramazan-bayram-seker-bayram-bayramul-dulciurilor

După o lună de purificare spirituală prin post și rugăciuni, credincioșii musulmani sărbătoresc timp de trei zile, începând de mâine, Ramazan Bayram-ul. Cu ocazia acestei sărbători, denumită și Șeker Bayram sau sărbătoarea dulciurilor, vor avea loc slujbe în toate geamiile și moscheele. Muftiul Iusuf Muurat va oficia slujba de Ramazan Bayram, mâine, 13 mai, la ora 06.17, la geamia Hunchiar din municipiul Constanța.

Slujbele de Ramazan Bayram au loc în curțile geamiilor și moscheelor

Pe 13 mai, conform calendarului Islamic va fi prima zi de sărbătoare a Ramazan Bayram. Potrivt religiei islamice, de sărbători, musulmanii trebuie să se împace unii cu alții, să fie uniți și să se gândească la cei săraci și flămânzi și  la persoanele care au nevoie de ajutor.ramazan-bayram”Urmează trei zile de sărbătoare, pe care noi, musulmanii, suntem obișnuiți să le petrecem alături de familie și de prieteni, de pe mese fiind nelipsite delicioasele preparate și tradiționalele dulciuri specifice acestei sărbători, la loc de cinste fiind baclavalele.Ramazan Bayram Seker BayramRamazan Bayram-ul este a doua sărbătoare importantă a Islamului, alături de Kurban Bayram. În dimineața primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba specifică acestei sărbători, după care membrii familiilor merg la cimitir pentru a-și pomeni rudele trecute la cele veșnice, iar mai apoi, copiii vor merge cu colindul din casă în casă.

Trebuie să conștientizăm, însă, că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar pericolul infectării ne paște cel mai tare în mediile aglomerate.

Din acest motiv, facem apel ca și în cele trei zile de sărbătoare să respectăm măsurile impuse și aplicate tocmai pentru binele nostru și al celor din jur, respectiv păstrarea distanței fizice, evitarea aglomerației și purtarea măștii” afirmă muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat.

Muftiul Iusuf Muurat îi îndeamnă pe credincioși să se vaccineze

”O altă dovadă de unitate și de omenie este, în aceste vremuri greu încercate de pandemia de COVID-19, vaccinarea.

Profităm de acest prilej în care ne adresăm comunității noastre și facem apel la semenii noștri să meargă să se vaccineze cât mai curând, pentru a putea reveni la normalitate și pentru a-i putea bucura pe cei mai în vârstă cu câte o îmbrățișare”, spune muftiul Iusuf Muurat.

Astăzi este ajunul Bayram-ului

Ajunul Bayram-ului este o zi sfântă pentru credincioșii musulmani. Oamenii își continuă obiceiurile, iar gospodinele prepară dulciurile specifice de Bayram.Ramazan-Bayram-seker-bayramAstăzi este ultima zi de post, înainte de Ramazan Bayram. Este foarte strict postul pe care îl țin musulmanii timp de o lună, am aflat de la președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

Ei au voie să mănânce și să bea apă doar după ce apune soarele, până la răsărit. Doar în acest interval credincioșii pot savura masa de Iftar. Ei încep cu o curmală și cu o gură de apă, apoi pot mânca orice. Postul este foarte drastic, un fel de post negru la ortodocși. Ei nu trebuie să fumeze sau să mestece gumă, iar la stomatolog pot merge doar dacă au o urgență.

La sate, copiii merg cu colindul de Bayram

În prima zi de Ramazan Bayram, imediat după ce iese hogea din geamie, copiii merg să colinde prietenii și rudele. În municipiul Constanța acest obicei s-a pierdut, însă în multe sate în care există comunități importante de musulmani s-a păstrat această tradiție.Ramazan BayramCei mici bat din poartă în poartă, le pupă mâna gazdelor și le anunță că ”A venit Bayram-ul”. Acestea le oferă dulciuri, fructe, bomboane sau prăjituri, spune Filiz Ismail, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România.

Ea a precizat că în cartierul Palazu Mare din Constanța, copiii încă mai colindă de Ramazan Bayram. De asemenea, obiceiul colindatului s-a păstrat în localitățile Cobadin, Cumpăna sau la Fântâna Mare. Acolo, micuții umblă prin sat cu o traistă atârnată de gât și le urează membrilor comunității sărbători cu bucurie.

Trei zile de sărbătoare la musulmani

Sărbătoarea dulciurilor sau Șeker Bayram durează 3 zile, timp în care musulmanii merg la părinți, la rude și la prieteni.

Persoanele vârstnice sunt primele vizitate, iar cei mai tineri le sărută mâna și le oferă dulciuri, spune Filiz Ismail. Tot de la ea am aflat că persoanele care au avut un deces în familie sunt vizitate de rude, pentru a nu le lăsa singure. Astfel, cei îndurerați de pierderea cuiva drag, nu vor fi lăsați să simtă golul lăsat de cei care au plecat în altă lume.

Șeker Bayram, sărbătoarea dulciurilor

Pe vremuri, în satele din județul Constanța se făceau baclavalele la cuptorul din sat. La vatra respectivă se strângeau toate gospodinele cu tăvile pline cu baclavale și așteptau la coadă, să le bage la cuptor.Ramazan BayramCele care aveau în curte cuptor din pământ, le coceau acasă, a precizat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

La Șeker Bayram se pune mare accent pe dulciuri, astfel că nu lipsesc de pe masa musulmanilor baclavale, sarailii, minuni (tulumba tatlîs), cataif, rahat sau halva. Inclusiv darurile pe care le oferă celor pe care îi vizitează, constau în dulciuri.

De Bayram, ușa este deschisă pentru musafiri

Toți cei care calcă pragul locuințelor etnicilor musulmani, sunt ospătați de Ramazan Bayram, de către gazde. Ușa acestora este deschisă pentru toată lumea.

Mâncarea se pregătește în ajun, iar masa trebuie să fie plină cu de toate, în zilele de sărbătoare. În afară de dulciuri, gospodinele pregătesc ciorbă de mai multe feluri, în funcție de preferințele membrilor familiei, sarmale sau ardei umpluți, friptură și chiftele.

Obiceiuri de Ramazan Bayram

Deoarece este o sărbătoare importantă, părinții le cumpără copiilor lucruri noi. Cei mici se îmbracă de Ramazan Bayram cu haine pe care nu le-au mai purtat și se bucură de darurile primite.ramazan-bayram-seker-bayramÎn dimineața sărbătorii de Ramazan Bayram, bărbații merg la geamie. După terminarea slujbei, ei se întorc acasă și mănâncă micul-dejun împreună cu familia.

Un frumos obicei musulmani, este acela de a le oferi bani sau pachete cu mâncare, celor sărmani.

Nimeni nu rămâne cu masa goală de Ramazan Bayram, iar cei nevoiași primesc hrană sau bani cu care să și-o procure, astfel încât să aibă masa îmbelșugată de sărbători.

Se obișnuiește să se stabilească la geamie o anumită sumă, ”fitir” cum spun musulmanii, pe care familiile o donează persoanelor nevoiașe.

Banii se oferă înainte de Bayram, astfel încât cei care îi primesc să își poată cumpăra produsele pe care să le pună pe masă de sărbători, a precizat președintele Comunității de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turco-Musulmane din România, Filiz Ismail.

Ramazan Bayram Fericit!

Muftiul Iusuf Muurat le transmite tuturor credincioșilor musulmani din România, gânduri alese, sănătate, liniște și implinire sufletească, alături de tradiționalul:

Ramazan Bayram Fericit!

Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn!

Ramazan Bayramı hayırlı olsun!

Eid Al-Fitr Mubarak!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest