fbpx
În Delta Dunării este o atmosferă magică și liniștită acum
delta-dunarii-imagine-drona

Viețuitoarele din Delta Dunării sunt cele mai fericite în această perioadă. Rar le mai deranjează motorul vreunei bărci, iar de la terasele unităților de cazare nu se aude gălăgie. Am ajuns în week-end în deltă în interes de serviciu și singurele zgomote pe care le-am auzit au fost cele făcute de păsări și de broaște. Este o atmosferă magică, așa cum rar întâlnești. Pare un loc pustiu, cu aer curat și acaparat doar de păsările încântate că pot cuibări în liniște.

Delta Dunării este doar a păsărilor și a localnicilor

Hoteluri și pensiuni închise, bărci trase la mal și o liniște apăsătoare. Cam așa am putea descrie atmosfera din Delta Dunării în această perioadă.

delta-dunarii-fotografie-dronaPe de altă parte însă, păsările care cuibăresc acum în deltă se plimbă fără teamă pe toate canalele, iar cele care au deja pui îi învață cum să se descurce în viață. Pentru înaripate, aceasta este perioada în care au nevoie de multă liniște.

pelicani-zbor-delta-dunariiRestricțiile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii infecției cu Covid-19 este ca o gură de oxigen pentru viețuitoarele din Delta Dunării.

pelicani-comuni-delta-dunariiDelta Dunării pare a fi în întregime o zonă strict protejată. În acest timp, în care cu toții ne aflăm în izolare la domiciliu, atmosfera este ca în vremurile bune ale deltei. Vremuri în care oamenii simțeau și respectau natura.

egreta-zbor-delta-dunariiMulți dintre noi nu știu că în urmă cu câteva zeci de ani, pescarii vorbeau în barcă doar în șoaptă, pentru a nu deranja viețuitoarele. Chiar și copiii erau învățați de mici să nu clipocească apa cu ramele, pentru a nu speria păsările și peștii.

Turismul suferă, păsările se bucură

Pierderile investitorilor în turism sunt foarte mari din cauza pandemiei de Covid-19. Nu putem observa totuși, faptul că toate vietățile din Delta Dunării sunt în elementul lor în această perioadă și se bucură că pot cuibări liniștite.

lebada-zbor-apa-delta-dunariiEste un calm cu care, probabil, nici ele nu sunt obișnuite, dar situația nu le deranjează deloc. Nu doar agenții economici suferă că nu își pot deschide unitățile de cazare. Și turiștii sunt nerăbdători să viziteze delta și să stea cât mai mult în natură, după o perioadă lungă de izolare.

Păsările cântă, broaștele orăcăie

Nu este ușor să descriu zgomotele pe care le-am perceput zilele acestea în Delta Dunării. M-am trezit la ora 4.30 două zile la rând, pentru a fotografia răsăritul pe canalele din incinta Holbina Trei Bibani.

rasarit-soare-delta-dunarii-primavaraÎn zorii zilei am auzit puii păsărilor, care, probabil, țipau de foame, cu vocile lor subțiri, dar convingătoare. Apoi, au început să orăcăie broaștele, care țineau un concert de zile mari. Abia după răsăritul soarelui am putut asculta discuțiile purtate de păsările adulte, fără să înțeleg nimic, desigur.

Atâta liniște nu a mai fost în deltă din anii 90

Fotograful Mihai Baciu mi-a povestit că a ieșit foarte rar cu barca în deltă, în această perioadă de criză.

nuferi-albi-delta-dunarii”Este o liniște incredibilă, pe care nu am simțit-o și trăit-o de prin anii 90, când erau 2-3 motoare în toată delta. Este o liniște fenomenală, e foarte frumos și atât de bine! În Dobrogea sunt cam 350 de specii de păsări, iar aproape 200 dintre ele migrează și cuibăresc în regiune. Sunt foarte multe viețuitoare și mă bucură cumva că au parte de o migrație liniștită anul acesta.

lebada-cu-pui-delta-dunariiAnii trecuți a fost un dezastru, cel puțin în zona Vadu, produs de așa-zișii turiști de week-end care vin cu ATV-uri și sperie păsările” a povestit pentru Discover Dobrogea fotograful Mihai Baciu.

În Delta Dunării există 20 de zone strict protejate

În Rezervația Biosfera Delta Dunării sunt 20 de zone strict protejate, în care sunt luate măsuri speciale de conservare, iar oamenii nu au acces.

delta-dunarii-fotografie-drona-imagine-aerianaDe asemenea, în deltă sunt 30 de ecosisteme, 23 naturale și 7 antropice. ”În zonele protejate este permisă doar cercetarea și monitorizarea evoluției fenomenelor de dezvoltare a biodiversității, a fenomenelor naturale și geomorfologice. Ele sunt înconjurate de zone verzi, zone tampon, pentru a limita impactul omului în perimetrul lor.

nuferi-gabeni-delta-dunariiDoar puține dintre ele, precum pădurile Letea și Caraorman pot fi vizitate într-un mod organizat, iar accesul este permis doar în câteva locuri, pentru a nu fi afectat echilibrul”, a declarat pentru Discover Dobrogea Liliana Ivancenco, director executiv Direcția Administrare Patrimoniu, Educație Ecologică și Relații Internaționale din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

rate-salbatice-pui-delta-dunariiMi-ar plăcea să cred că în cele două luni în care am fost izolați și am tânjit cu toții după plimbările în parcuri și în rezervațiile naturale, am înțeles cât de importantă este natura pentru noi și vom învăța să o respectăm.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Galeriilor de Artă Constanța, imobil în care artiștii nu și-au mai putut expune lucrările, de peste 7 ani. Galeriile de Artă din Constanța vor fi, în sfârșit, reabilitate Construit în anul 1961, imobilul de pe strada Ștefan...

Pin It on Pinterest