fbpx
”Ignat – ritualuri străvechi”, o inedită expoziție de artă dedicată porcului

decembrie 19, 2019

Expozitie Ignat - obiceiuri stravechi

”Ignat, ritualuri străvechi” se intitulează o expoziție inedită de artă cu tematică de sezon va fi deschisă în Constanța pe 20 decembrie, chiar în ziua de Ignat. Ideea îi aparține artistului Florin Stoiciu, profesor doctor în Arte Vizuale, care i-a dedicat porcului sau mai degrabă acestei tradiții străvechi, un eveniment de amploare. Entuziasmați de provocarea lansată de Florin Stoiciu au fost peste 120 de artiști din toată țara, care au realizat lucrări de artă în mai multe stiluri și din diferite materiale.

Ignat, ritualuri străvechi – lucrări de grafică, sculptură, pictură sau gravură pe tema Ignatului

În cadrul expoziției sunt lucrări diferite de instalații, care se folosesc de sticlă sau de ceramică, artă conceptuală, imagini bidimensionale, sculptură în volum ronde-bosse, imprimări tradiționale în gravură, pictură pe lemn sau pe material textil, a precizat pentru Discover Dobrogea artistul Florin Stoiciu. El a precizat că mesajul expoziției este că există ritualuri străvechi pe care românii le au, iar această tradiție autentică trebuie să reziste și să meargă mai departe.

ignat-obiceiuri-stravechi-expozitie Sunt lucrări care au o parte comică, altele sunt de un profesionalism dus la extrem și s-a lucrat la ele chiar și două luni. Pentru artiști această temă a reprezentat o provocare și de aceea au participat în număr atât de mare, a mai spus Florin Stoiciu.

Peste 200 de lucrări în care este înfățișat, mai mult sau mai puțin, porcul

La acest eveniment au acceptat regula jocului artiști profesioniști consacrați, care expun, alături de elevi și de studenți. Cel mai mic expozant este un copil în vârsta de 9 ani. Fiecare lucrare are propria sa poveste, pentru că artiștii au o viziune diferită despre această tradiție străveche care presupune sacrificarea porcului.

Expozitie Ignat - obiceiuri stravechiPrintre expozanți sunt și foarte mulți studenți de la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța, unde Florin Stoiciu este profesor, iar lucrările expuse de ei sunt foarte bine realizate.

Creativitate și frumusețe în arta românească

Doctorandul Anastasia Stoiciu, unul dintre curatorii expoziției ”Ignat- ritualuri străvechi” afirmă că este fascinată de creativitatea și frumusețea care pot exista în arta românească. ”Veți vedea că pe un subiect destul de modest, cum este porcul sau Ignatul, o temă care nu-ți dă voie să visezi, au ajuns la galerie niște lucrări absolut superbe, de la artiști din toată țara, ba chiar și din Mexic și din Republica Moldova”, a mai spus ea.

Expozitie Ignat - obiceiuri stravechiAnastasia va expune câteva dintre lucrările pe care le-a realizat pe această temă, în mai multe tehnici: peniță, acuarelă, acrilic sau volum. Ea a meșterit aproape o lună la porcușori și a făcut chiar și unul zburător. Pentru că imaginația artiștilor nu are limite, Anastasia Stoiciu a făcut, printre altele, un pandant pe tema porcului și chiar o brățară ce simbolizează cârnăciorii.

Ignatul, o tradiție străveche

Se spune că pentru români, Crăciunul începe la Ignat, odată cu tăierea porcului. Practic, ritualul de sacrificare a acestui animal în preajma sărbătorii nașterii lui Isus Hristos simbolizează anul care se stinge și noua viață care se naște, aceea a noului an.

Ignat-obiceiuri-stravechiÎn credința poporului dac, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii și a vieții.

Ignat-obiceiuri-stravechi-expozitieTocmai de aceea, Ignatul trebuia să aibă loc ziua, deoarece doar lumina putea ține la distanță, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice care ar încerca să anuleze virtuțile sacrificiului.

Expozitie Ignat - obiceiuri stravechiAcesta este motivul pentru care vernisajul expoziției ”Ignat- ritualuri străvechi” va începe pe 20 decembrie de la ora 13, pentru că este prima oră a după-amiezii, iar Ignatul se încheie la apusul soarelui, a precizat profesorul Florin Stoiciu.

Expozitie Ignat - obiceiuri stravechiExpoziția ”Ignat – ritualuri străvechi” poate fi văzută la Galeria de artă din Tomis Mall Constanța, până pe data de 8 ianuarie 2020.

Expozitie Ignat - obiceiuri stravechiÎn cadrul vernisajului, participanții vor fi încântați și de viziunea culinară a lui Paul Băcilă și de vinurile de la Crama Histria.  Organizatorul evenimentului este Dorin Barbu, iar curatori sunt: Florin Stoiciu, Anastasia Stoiciu, Răzvan Constantin Caratănase (Zuzu) și Răzvan Dragoș.

Expozitie Ignat - obiceiuri stravechiSărbători inspirate să aveți!

1 Comentariu

  1. fleck 5600 water softener

    Hi there colleagues, nice piece of writing
    and fastidious urging commented at this place, I am in fact
    enjoying by these.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest