Iarna în Delta Dunării, peisajele sunt ca-n povești

ianuarie 28, 2021

iarna-in-delta-dunarii

Iarna, în Delta Dunării, peisajele sunt spectaculoase. Pădurile de cleștar sunt albite de povara zăpezii, fuioarele de fum se rostogolesc din coșurile caselor tradiționale și se înalță spre cerul plumburiu, localnicii pescuiesc la copcă și stoluri mari de păsări încearcă să supraviețuiască. Doar copiii se bucură de anotimpul alb, admiră florile pe care iarna le țese pe geamuri și se joacă printre apele înghețate, care devin patinoare uriașe. Adulții însă, în mijlocul iernilor geroase, consideră că drumurile își dublează lungimea și preferă căldura din casele lor.

Iarna în Delta Dunării, doar localnicii admiră peisajele

Delta Dunării este o destinație specială și fiecare sezon are farmecul lui. Iarna însă, Delta Dunării este mai puțin știută de noi toți, însă, putem vedea cât de minunat arată, doar din fotografiile făcute de localnici.

iarna-in-delta-dunarii”Sezonul de iarnă aduce niște peisaje fantastice, mai ales când delta îngheață și se concentrează mase mari de păsări pe anumite lacuri sau canale. Este o oportunitate pentru cei pasionați de natură, care vor să vadă aceste peisaje.

iarna-in-delta-dunarii-apele-ingheataTotuși, delta nu este prea accesibilă pentru vizitatori în iernile friguroase, deoarece traseele turistice îngheață și turiștii nu mai au acces în zonele respective. În ultimii ani, iernile nu au fost geroase și nu a existat o problemă în acest sens, însă, când îngheață apa este foarte greu să promovăm Delta Dunării iarna”, a declarat pentru Discover Dobrogea, fotograful și ghidul Daniel Petrescu, administratorul agenției de turism Ibis Tours.

Iarna, Delta Dunării este doar a localnicilor

Mulți turiști ajung în Delta Dunării când este cald afară, dar o ocolesc iarna, când peisajele sunt de basm. Delta este un adevărat spectacol în mijlocul iernii, însă puțini sunt cei dispuși să îndure gerul, pentru că frigul reprezintă un impediment pentru turiștii care vor să viziteze acest tărâm minunat, în perioada sezonului rece.

iarna-in-delta-dunarii”De obicei, delta, după 3-4 zile de temperaturi de -10 grade îngheață în proporție de aproximativ 70-80%. Atunci apar aceste peisaje spectaculoase în Delta Dunării, cu zăpadă și cu toată vegetația poleită cu gheață.

gasca-cu-gatul-rosu-iarna-in-delta-dunariiIarna, sezonul în Delta Dunării nu este deschis. Cel puțin agenția Ibis Tours, pe care o administrez nu aduce turiști iarna. Aveam în trecut niște pasionați de natură, care veneau în mod special în lunile de iarnă, pentru a vedea Gâsca cu gâtul roșu, o specie de pasăre care vine și iernează pe teritoriul deltei și al Dobrogei, dar în ultimii 5 ani cererea pentru astfel de tururi a scăzut.

iarna-in-delta-dunariiÎn plus, mulți dintre cei care au pensiuni în Delta Dunării nu sunt pregătiți și spun că nu merită să țină deschis, pentru că fluxul de turiști este foarte mic. Toată lumea se așteaptă ca prețurile să fie reduse în extrasezon, deși, cheltuielile sunt mult mai mari decât vara. Sunt condiții speciale, turiști puțini, iar încălzirea și transportul costă foarte mult”, spune ghidul Daniel Petrescu.

În Delta Dunării sunt multe păsări și iarna

Delta Dunării, în timpul iernii și în special în momentul în care îngheață, are zone cu aglomerări foarte mari de păsări. Pentru fotografi, astfel de peisaje reprezintă o adevărată minune a naturii.

rate-iarna-in-delta-dunarii”Iarna, în Delta Dunării, sunt multe specii de rațe, cu cap roșu sau castaniu, rața moțată, gâsca de vară, gârlița, dar și egrete și lebede. Sunt și specii răpitoare precum vulturul codalb, care în momentele de îngheț duce o viață destul de ușoară, pentru că poate prinde imediat păsările care se aglomerează în zone foarte restrânse, ca și cum ar culege mâncarea de pe raft, de la supermarket.

pelicani-comuni-delta-dunariiÎn Delta Dunării, puțină lume știe, probabil, că sunt două specii de pelicani. Există pelicanul comun, care este și starul deltei pe timpul sezonului cald. Pelicanii comuni, în proporție de 99% părăsesc delta în toamnă și toată populația se deplasează spre Africa.

pelicani-creti-in-delta-dunariiIarna rămâne în Delta Dunării, populația de pelicani creți. Aceștia sunt unii dintre cei mai rari pelicani din lume și păsările cele mai mari din România. Ei au o anvergură a aripilor de 3,20 metri.

În perioada aceasta de iarnă, în ianuarie, februarie, ei dezvoltă penajul nupțial, care este spectaculos. Au un cioc roșu aprins, care intră frumos în contrast cu capul lor alb, cu pene crețe.

pelican-cret-delta-dunariiPelicanul creț stă tot anul în Delta Dunării, iar în momentul în care delta îngheață în totalitate, când sunt ierni foarte grele, el se retrage pe Dunăre, pe brațele principale, dacă rămân dezghețate. Când totul îngheață, pelicanii se pot duce pe mare, chiar și spre Bulgaria,  unde este mai cald și pot pescui”, afirmă Daniel Petrescu.

Iarna în Delta Dunării, păsările stau îngrămădite

Iarna, păsările stau la grămadă, iar fotografiile realizate de curajoșii care merg în deltă pentru a le surprinde, sunt senzaționale.

lebede-iarna-in-delta-dunarii”Ele au acest comportament, din cauza diminuării spațiului pe care pot să îl folosească. În momentul în care lacurile îngheață, dacă nu este foarte frig, rămân câteva ochiuri de apă dezghețate, în care se adună o masă mare de păsări.

iarna-in-delta-dunariiEle înoată non-stop în cerc și mențin ochiurile de apă dezghețate, pe cât posibil. În momentul în care vin gerurile foarte mari și apa îngheață total, atunci este o problemă pentru păsări, deoarece nu se pot hrăni, iar lipsa hranei poate duce fie la părăsirea zonei, fie la decesul multor înaripate”, am aflat de la fotograful și ghidul de turism, Daniel Petrescu.

Delta Dunării a fost descoperită de turiștii români în ultimii 5 ani

Delta Dunării, ca destinație turistică, a fost mult mai populară pentru vizitatorii străini decât pentru cei români, în ultimii 20 de ani.

delta-dunarii-iarna”Turismul în Delta Dunării după 1990 a început cu oaspeți străini, în timp ce românii veneau cu cortul, în special la pescuit.

Turiștii străini au aflat că delta este cea mai mare zonă umedă. Ei au dorit să o viziteze, pentru că în perioada comunistă delta a fost amenințată să fie distrusă în proporție de 80-90% și să fie transformată în teren agricol, piscicol și în pădure.

delta-dunarii-lebada-in-zborPentru ei, Delta Dunării era un paradis aflat pe punctul de a fi distrus. De asemenea, delta era o Mecca pentru ornitologii europeni.

Mulți turiști străini revin în deltă, însă nu la fel ca în anii 1990-2000. Acum, oferta globală de tururi wildlife este foarte bogată și ei vor să vadă multe locuri, într-un timp cât mai scurt.

delta-dunarii-iarnaDacă vorbim despre turiștii români, Delta Dunării a fost descoperită de către aceștia, în special în ultimii 5 ani. Tocmai de aceea s-a dezvoltat un turism mai sălbatic, pentru a fi pe placul și pe gustul unora, care nu știu pre multe despre natură, dar își  doresc să experimenteze turismul în deltă, într-un fel sau altul”, a afirmat ghidul de turism Daniel Petrescu.

Iarna, pot fi văzute și animale în Delta Dunării

Lumea deltei este fermecătoare chiar și iarna. Vegetația nu mai este foarte bogată, însă ne permite să observăm cu ușurință animalele sălbatice care trăiesc în această zonă dintre ape.

iarna-delta-dunarii”În momentul de față, când apa îngheață, animalele sunt concentrate pe niște insule de pământ și sunt mai ușor de observat. De exemplu, vidrele, pot fi văzute mai bine când ies pe gheață, la pescuit.

pisica-salbatica-in-delta-dunariiPisicile sălbatice preferă anumite zone și sunt observate ușor, dacă se merge încet cu barca pe canale. Am văzut și câini enoți, șacali, nurci, uneori și bizami, dar în ultimii ani aceștia au suferit o scădere a populației”, am mai aflat de la ghidul de turism Daniel Petrescu.

Dacă nu ar fi iarnă, nu am aprecia atât de mult primăvara. Delta Dunării este o destinație turistică senzațională în orice sezon, însă, ea este preferată în special când vremea se încălzește, pentru că le oferă vizitatorilor numeroase atracții.

Toate fotografiile din acest articol sunt realizate de către Daniel Petrescu, fotograf, ghid de turism și administrator al agenției de turism Ibis Tours.

5 Comentarii

  1. Marius

    Am savurat articolul iar pozele sunt senzationale.
    Multumim!

    Răspuns
  2. Ginel Tugui

    Bun gasit iubitori de natură!

    Răspuns
  3. Sc Emica impex srl Anton

    Felicitări! Un adevărat iubitor de natura și om de turism!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Atenție, se oprește apa în zona Viile Noi!

Atenție, se oprește apa în zona Viile Noi!

În vederea executării lucrărilor de racordare a noilor conducte la sistemul centralizat existent de alimentare cu apă din municipiul Constanța, RAJA S.A. va sista furnizarea apei potabile miercuri, 19 martie 2025. „Pentru realizarea acestor operațiuni, în intervalul...

Reorganizare circulație rutieră în câteva zone din Constanța

Reorganizare circulație rutieră în câteva zone din Constanța

Noi reguli de circulație vor fi instituite în zona cuprinsă între Prelungirea Micșunelelor, strada Micșunelelor, strada Mugurului și Șoseaua Mangaliei. De astăzi, circulația rutieră va fi reorganizată în perimetrul delimitat de Prelungirea Micșunelelor, strada...

Stațiunea Mamaia – Nostalgia de altădată a francezilor

Stațiunea Mamaia – Nostalgia de altădată a francezilor

Nostalgie, emoții, multe amintiri frumoase și poftă de viață. Sunt cele patru ingrediente de bază pe care francezii le-au adus în prim plan în prima zi a Târgului Internațional de Turism de la Paris, o dată ajunși la standul destinației Mamaia Constanța. Și-au adus...

Atenție, se oprește apa în zona Viile Noi!

Atenție, mai multe zone din orașul Constanța rămân fără apă!

Pentru conectarea noilor conducte la sistemul existent centralizat de alimentare cu apă, RAJA S.A. va sista furnizarea apei începând din noaptea de marți - 18 martie 2025, ora 24.00, până miercuri - 19 martie 2025, ora 18.00. Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii...

Pin It on Pinterest