fbpx
SEAS 2024
Iacobdeal, lacul de smarald al Dobrogei, unic în Europa

octombrie 5, 2021

lacul-iacobdeal-turcoaia-tulcea

Lacul Iacobdeal, Turcoaia sau ”La fântâna” cum mai este denumit, atrage, în fiecare an, foarte mulți turiști. Situat în județul Tulcea, în apropierea localității Turcoaia, lacul a devenit o atracție, atât datorită poziționării sale, cât și a culorii de smarald a apei.

Lacul Iacobdeal s-a format într-o veche carieră de granit

Iacobdeal este un lac antropic, care are o adâncime de aproximativ 20 de metri. El s-a format într-o veche carieră de granit, care a fost exploatată în trecut și este înconjurat de pereți înalți, cu o textură frumoasă din granit.

lacul-iacobdeal-turcoaia”Dinamitarea uneia dintre galerii a făcut ca acea cuvetă lacustră să inunde lacul și astfel s-a creat Lacul Turcoaia sau Iacobdeal. Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei creează o imagine inedită”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Marius Lungu, conf. univ. dr. la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, din cadrul Universității Ovidius Constanța.

Legenda Lacului Iacobdeal

Cele mai frumoase obiective turistice din Dobrogea au și o legendă, astfel că nu se putea să nu aibă și Lacul Iacobdeal una. Potrivit acesteia, Iacob a fost un bărbat care locuia în localitatea Turcoaia, de la  poalele dealului. Turcii i-au furat nevasta și el a devenit haiduc, singurul lui scop fiind să îi omoare pe toți musulmanii care îi ieșeau în cale. Se spune că pe vremuri, locul în care acum este Lacul Iacobdeal se numea ”Dealul încurcat” sau Sesenbair, care, probabil, era împădurit. Acolo s-a ascuns Iacob când turcii, supărați, au pornit pe urmele lui. Într-un final l-au prins pe haiduc, iar numele dealului îi poartă acum numele.

dealul-turcoaiaDealul, care are o înălțime de peste 300 de metri s-a numit și Muntele lui Carol I. Pe vârful din granit a fost montată în 1902 și o placă comemorativă, după ce, primul-ministru de la acea vreme, Dimitrie Sturdza a urcat dealul când avea 70 de ani.

Acum, majoritatea turiștilor urcă dealul cu mașinile, pe un drum pietruit, de exploatare, până la lac.

Iacobdeal, un lac cu aspect glaciar situat la o altitudine mică

Lacul Iacobdeal seamănă cu un lac glaciar, deși se află la aproximativ 150-200 de metri altitudine. Acest lucru îl face să fie unic nu doar în România, ci și în toată Europa.

lacul-turcoaia”Dacă veți merge în zona Turcoaia, în apropiere de localitatea Greci, în N-V-ul Dobrogei și veți pătrunde în acel loc, nu veți avea nicio secundă impresia că vă aflați într-un sector cu o altitudine de 150-200 m.

lacul-turcoaiaCând vorbim de această înălțime, ne gândim la o câmpie cu un relief neted, în timp ce aici avem un relief semeț, iar forma și culoarea lacului ne dau impresia că ne aflăm într-o zonă mult mai înaltă, într-o zonă glaciară. Probabil, dacă am fi teleportați acolo și nu am ști unde de aflăm, nici nu am putea ghici unde suntem și am crede că suntem undeva, la munte”, a precizat pentru Discover Dobrogea, profesorul Marius Lungu.

lacul-iacobdeal-turcoaiaAcum, zona este proprietate privată și se plătește o taxă de intrare. Foarte mulți turiști pasionați de natură care merg în Munții Măcinului poposesc, măcar pentru o noapte și la Lacul Iacobdeal cu corturile. Vara, apa acestuia este perfectă pentru scăldat, chiar dacă are o adâncime de aproximativ 20 de metri.

3 Comentarii

 1. Ovidiu Ioan Chis

  astept noutati despre Dobrogea !

  Răspuns
  • Auris Luca

   Noutăți publicăm tot timpul. Vă puteți abona la newsletter, dacă doriți să aflați când publicăm articolele. Mulțumim!

   Răspuns
 2. Blajan Maria

  Foarte interesant!

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest