fbpx
Hotelul Intim din zona peninsulară a Constanței este restaurat și își va recăpăta farmecul de odinioară

februarie 1, 2023

hotelul-intim-din-zona-peninsulara-constanta-este-restaurat-si-isi-va-recapata-farmecul-de-odinioara

Începutul anului 2023 vine cu vești bune privind una dintre clădirile de patrimoniu din centrul vechi al Constanței. În luna ianuarie au început lucrările de restaurare la Hotelul Intim, situat în zona peninsulară a orașului de la malul mării. De-a lungul timpului, hotelul a fost gazda a numeroase banchete regale, cercuri literare și întâlniri politice.

Hotelul Intim ar putea fi redeschis din anul 2025

Hotelul Intim, un imobil declarat monument istoric, a fost construit în anul 1906 după planurile arhitectului Daniel Renard, cel care a proiectat și Cazinoul din Constanța. După ani buni în care nu a funcționat, hotelul ar putea să primească primii turiști peste doi ani.

hotel-intim-constanta-cladire-de-patrimoniu-restaurare

”Am început lucrările de sondare și expertizele de anul trecut, iar în luna ianuarie 2023 au fost demarate lucrările de restaurare la Hotelul Intim. Preconizăm că reabilitarea se va încheia în anul 2025.

Clădirea este în stare bună și nu e afectată din punct de vedere structural, însă trebuie să intervenim asupra ei. Se va face o subzidire și vom realiza niște legături structurale. Imobilul fost refăcut în anii ’70. Noi am descoperit recent că reconsolidarea de atunci nu a fost chiar atât de bine făcută cum ne-am fi așteptat. Clădirea va fi restaurată și vom reface elementele care erau în planurile originale.

Destinația imobilului va fi de hotel și o să aibă mai multe servicii. În total, unitatea de cazare va avea între 21 și 23 de camere, practic, tot atâtea câte erau și înainte, dar pe unele le lărgim, pentru că aveau holuri foarte mari.

Clădirea va avea lift și o să facem o terasă circulabilă pe acoperiș, iar subsolul va fi deschis către public. Subsolul va fi un spațiu multifuncțional, care va avea cramă și spațiu de evenimente, pentru că avem două săli de ședințe și o sală mare pentru cocktail-uri.

hotel-intim-se-redeschide-pentru-o-noapte-expozitie-one-night-gallery-constanta

Investiția este estimată în jurul valorii de 2 milioane de euro, sumă în care sunt incluse mobilierul și restaurare. Acum, nu știm dacă va rămâne la acest nivel, sperăm să ne încadrăm, pentru că piața este cu este, iar dacă vor mai exista fluctuații ca în anii trecuți este posibil să depășim această sumă, dar ne-am asumat și o facem până la capăt.

Nu este o decizie definitivă, dar, de principiu, hotelul își va păstra numele Intim”, a declarat pentru Discover Dobrogea, omul de afaceri George Dușu, proprietarul clădirii de patrimoniu.

Hotelul Intim și poveștile sale

În vara anului 1882, poetul Mihai Eminescu a ajuns la Kiustenge, numele vechi, turcesc al orașului Constanța, pe care poetul îl mai folosea câteodată. El s-a cazat la Hotel D’Angleterre, construit, probabil, în anul 1880, situat pe strada Nicolae Titulescu de astăzi.

hotel-d-angleterre-hotel-intim-hotel-regina-constanta

Eminescu a stat la mansarda Hotelului D’Angleterre, care era situată pe două laturi, pentru că, așa cum îi scria iubitei sale Veronica Micle, ”Șed într-o mansardă și privirea mi-e deschisă din două părți asupra mării, pe care aș vrea să plutesc cu tine”. Poetul, care stătea într-o cameră cu vedere la mare, preciza că Marea Neagră îi creează senzația unei ”nemărginiri pururea mișcate”.

În anul 1906 acesta a fost demolat, iar pe locul său s-a construit un alt hotel celebru, care a rezistat până în ziua de astăzi, ”Regina” cum s-a numit inițial, iar ulterior a fost denumit ”Intim”, nume pe care monumentul istoric îl poartă și în  prezent.

Hotelul Intim, o clădire de patrimoniu veche de peste 100 de ani

La sfârșitul sec al XIX-lea, în locul pe care acum este amplasat Hotel Intim, era English Hotel, denumit ulterior, după ce a fost cumpărat de un alt întreprinzător, Hotel d’Angleterre.

Despre el se amintește în primul an al administrației românești, 1879, când în urbe se punea problema construirii unui șanț cu bariere pentru vămile mercuriale. Tot în salonul Hotelului d’Angleterre se presupune că a fost organizat primul banchet oferit de Casa Regală la Constanța, pentru delegația orașului Monte Carlo.

hotelul-intim-se-redeschide-pentru-o-noapte-expozitia-one-night-gallery-constanta

De asemenea, pe 12 februarie 1883, ziarul Farul Constanței scria despre balul cu tombolă dat la Hotelul d’Angleterre, pentru strângerea de fonduri necesară realizării statuii lui Ovidiu.

În toamna anului 1906, pe locul vechiului stabiliment a început construcția Hotelului Regina. În unitatea de cazare funcționa Cercul Literar ”Intim”, compus din intelectualitatea orașului, iar comuniștii s-au gândit să schimbe ulterior, denumirea hotelului Regina în Intim, pentru a elimina regalitatea din istoria poporului român.

Hotelul a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, cel care a realizat și planurile Cazinoului din Constanța.

Hotel Intim

Hotelul Intim are o arhitectură eclectică, dar cu elemente decorative Art Nouveau pe latura perpendiculară pe strada Titulescu și cu o structură neoclasică a fațadei principale. Unitatea de cazare avea 21 de camere, fiecare cu baie proprie.

Elegant și cu o superbă grădină de vară, din anul 1909, hotelul a început să fie frecventat pentru reuniuni profesionale sau politice, dar și pentru baluri regale.

O reclamă din epocă menționa că ”Regina Hotel Constanța, fondat în anul 1906, casă modernă de primul rang, cu lumină eclectică, își redeschide restaurantul”.

hotel-intim-hotel-regina-constanta-zona-peninsulara

În iulie 1908, ziarul Viitorul Dobrogei anunța că Hotelul Regina, proprietatea d-lui Theiler, s-a prăbușit în partea clădirii de serviciu.

După război, pe 19 iunie 1920, stabilimentul, aflat în proprietatea fraților Târpă, a fost redeschis.

”Duminică s-a inaugurat restaurantul Regina de pe strada L„ascăr Catargiu. În urma unui serviciu religios oficiat de părintele Popescu, s-a servit asistenței un aperitiv delicios, compus din barbuni, chefali prăjiți, friptură de miel și vin înfundat excelent. O mențiune demnă de toată lauda pentru frații Târpă, care prin sacrificiile enorme făcute, au ridicat renumele Constanței la faima reputatelor stațiuni balneare din Occident, prin aranjamentul salonului luxos mobilat, unde transpiră eleganță desăvârșită și curățenie perfectă. Orchestra este la înălțimea acestui cuib de rai.

Arta culinară pusă sub direcția d-lor Xenofon și Alecu Constantin e fără rival în Constanța și în ansamblul lui, restaurantul acesta poate fi considerat întâiul între similare și o excepție fericită pentru stațiunea noastră, unde străinul și localnicul își pot găsi toată mulțumirea sufletească”, scria în ziarul Viitorul Dobrogei de la acea vreme.

Clădirile de patrimoniu din Constanța încep să fie reabilitate

Constanța ar trebui să fie, fără doar și poate, un puternic brand turistic. Pe lângă stațiunea Mamaia, foarte important este și situl urban Constanța, zona veche a orașului cu monumentele ei istorice, care reprezintă un mix de arhitecturi, culturi și religii, unic în lume.

hotel-intim-constanta-hotel-regina-cladire-de-patrimoniu

Casa cu lei, casele Embiricos, Manicatide, Cănănău sau Vila Șuțu, hotelurile Carol I, Intim, Marea Neagră și nu în ultimul rând Cazinoul, sunt doar câteva dintre imobilele care îi dau farmec orașului de la malul mării.

Și pentru ca imaginea Peninsulei să fie mai completă, îi vine în sprijin ”Octogonul confesional”. Este vorba despre 8 lăcașuri de cult diferite, ce reprezintă religiile: islamică, mozaică, greco-catolică, ortodoxă și armeană, toate condensate în zona peninsulară. Proprietarii câtorva clădiri de patrimoniu au început să reabiliteze imobilele istorice și sperăm că toți ceilalți le vor urma exemplul.

Fotografiile din acest articol au fost realizate și ne-au fost puse la dispoziție de fotograful Virgil Dragomir.

1 Comentariu

  1. Costin Ilie

    Realmente îmbucurător faptul ca aceste ,,bijuterii” arhitectonice, sunt restaurate și redate circuitului turistic. Peninsula este un loc magnific …cu clădiri si povesti fascinante!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

Galeriile de Artă din Constanța vor redeveni un spațiu de expoziție

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Galeriilor de Artă Constanța, imobil în care artiștii nu și-au mai putut expune lucrările, de peste 7 ani. Galeriile de Artă din Constanța vor fi, în sfârșit, reabilitate Construit în anul 1961, imobilul de pe strada Ștefan...

Pin It on Pinterest