fbpx
omd-mamaia-constanta
”Grecii Constanței vechi”, un volum cu informații și imagini inedite despre comunitatea elenă

noiembrie 10, 2022

grecii-constantei-vechi-volum-constantin-cheramidoglu-lansare-carte-comuniatea-elena-elpis-constanta-muzeul-de-istorie-nationala-si-arheologie

”Grecii Constanței vechi” se intitulează volumul la care dr. Constantin Cheramidoglu a scris în ultimul an și jumătate, dar pentru care a studiat arhivele și s-a documentat timp de 5 ani. Alături de Comunitatea Elenă Elpis Constanța, autorul va lansa cartea, duminică, 13 noiembrie, la ora 11.00, în Sala pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.

”Grecii Constanței vechi”, cartea care documentează existența și activitatea grecilor din Constanța

Prima monografie despre comunitatea elenă din Constanța a fost scrisă în limba greacă de profesorul Stavros Manesis și tipărită în Grecia. Cartea a fost tradusă și poate fi citită pe site-ul elpis.ro.

”Nu am vrut să repet ce scrie în cartea lui Manesis, astfel că am folosit surse de informații pe care el nu le-a avut. Am făcut documentarea din presa vremii, din arhiva comunității și din cea a Primăriei Constanța.

Volumul are 585 de pagini și este structurat pe 9 capitole, în care prezint aspecte demografice, imaginea grecilor în mentalul colectiv al epocii, relatări din articole, romane sau povestiri legate de greci.

Am prezentat, de asemenea, meseriile pe care le-au avut grecii, deoarece ei nu au fost doar plăcintari, așa cum se spunea, este doar un clișeu, folosit ca pentru orice altă minoritate.

În volum am abordat și subiectul privind prezența grecilor în viața politică a Constanței, cu atât mai mult cu cât orașul a avut doi primari greci, de-a lungul timpului.

teatrul-de-stat-constanta-teatrul-tranulis

Nu am omis nici elemente legate de prezența grecilor în viața culturală a Constanței și am scris despre povestea Teatrului Tranulis (fostul Fantasio, acum Teatrul de Stat).

biserica-greacă-din-constanta-metamorfosis

Povestea primei biserici elene, Biserica Greacă Metamorfosis are dedicat un capitol aparte, fiind primul lăcaș de cult ortodox din Constanța, încă de pe vremea stăpânirii Imperiului Otoman, când a fost nevoie de firman turcesc pentru ridicarea bisericii.

Despre Școala Greacă și relația etnicilor din Constanța cu patria de origine, am găsit multe informații inedite.

În carte sunt și fotografii vechi, atât din albume ale comunității, cât și din arhiva personală, care arată viața cotidiană a grecilor, dar și ipostaze în care au fost surprinși de sărbători, la nunți și petreceri.

Sportul este un subiect care a fost puțin abordat, astfel că puțini știu că a existat echipa de fotbal Elpis. De asemenea, comunitatea greacă a avut echipe de volei, baschet, dar și înotători și participanți la regatele de yachting organizate pe mare.

În anexele din carte sunt relatări din presa epocii și documente de arhive, atât din perioada interbelică, dar și din perioada comunistă.

Cartea acoperă perioada cuprinsă între anii 1860, când s-a dat în folosință calea ferată Cernavodă-Constanța – de atunci a început să se dezvolte orașul și populația orașului a crescut exponențial și 1951-1952, când a fost desființată de comuniști Comunitatea Elenă Elpis, dar și Școala Greacă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, dr. Constantin Cheramidoglu, membru al Comunității Elene Elpis Constanța.

”Grecii Constanței vechi”,  pagini din istoria orașului

Informații și imagini care nu au mai fost publicate până acum, sunt prezentate în noul volum scris de dr. Constantin Cheramidoglu, intitulat ”Grecii Constanței vechi”.

”Un cercetător și păstrător al emoțiilor trecutului și prezentului acestui oraș, Constanța, dr. Constantin Cheramidoglu ne bucură de această dată sufletul și dorința de cunoaștere cu un volum ce ne prezintă în amănunțime, cu date fără echivoc, o parte a minorităților ce au scris istoria orașului de pe malul mǎrii.

Vorbim despre greci, despre rolul lor în societate, despre năzuințele și zbaterile lor în cursul vremurilor trecute.

Volumul va fi prezentat de Carmen Atanasiu, doctor în istorie și dr. Corina Apostoleanu,  şef serviciu la Biblioteca Judeţeană „Ioan .N. Roman“ din Constanţa.

Așteptăm de asemenea și prezența deputatului Uniunii Elene din Romania, dr. Dragoș-Gabriel Zisopol, cu al cărui sprijin s-a reușit tipărirea într-un timp record a volumului de către UER PRESS”, transmite Comunitatea Elenă Elpis Constanța.

”Grecii Constanței vechi” nu este o carte, un volum, ci, având în vedere cine este autorul, domnul dr. Constantin Cheramidoglu, putem spune că este chintesența vremurilor trecute așternute în amănunt în pagini ce surprind deopotrivă spiritul vremii îngemănat cu cunoscătorul amănuntului. Răsfoind paginile intrăm în lumea magică a istoriei Constanței”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității Elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis.

 

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest