„Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”, ediția a -III-a, va fi organizat și în acest an, de Consiliul Județean Constanța și Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.
În cadrul acestui eveniment, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” promovează valorile artistice ale comunității locale şi ale patrimoniului cultural naţional, prin oferta programului artistic.
Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”, ediția a -III-a va reuni artiști și formații reprezentative din diverse genuri muzicale, de la folclor autentic la muzică ușoară și contemporană. Prezența acestora va contribui la crearea unei atmosfere dinamice și atractive, oferind publicului o experiență culturală diversificată.
Nu vor lipsi nici ansamblurile comunităților locale care vor prezenta dansuri și cântece tradiționale specifice. Prin includerea acestor ansambluri în program, evenimentul va promova tradițiile și obiceiurile locale și va spori implicarea comunităților din jur.
Astfel, vineri 30 mai, începând cu ora 18.00 Fanfara RAJA SA „Muzica Apelor” va deschide seria manifestărilor pe scena special amenajată la Pavilionul Expozițional Constanța.
Începând cu ora 19.00, vă dăm întâlnire cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, dirijor: Cezar Cazanoi, Solistă: Elena Plătică, alături de invitații:
Fetele din Botoșani, Valentin Sanfira, Mioara Velicu
Artiștii vor aduce din nou pe scenă un spectacol tradițional de o calitate artistică deosebită, contribuind considerabil la promovarea culturii și tradițiilor locale.
SÂMBĂTĂ, 31.05.2025, începând cu orele 18.00, vă invităm la un spectacol al tradițiilor, oferite de următoarele Ansambluri:
Ansamblul „Reabina” Ghindărești
Ansamblul „Fidanlar”
Ansamblul „Elpis”
Ansamblul „Canlar”
Ansamblul „Iholu”
Atmosfera serii de sâmbătă va fi întreținută de nume mari precum:
Nico
Raluka & Proiectul Balkanic
Mahala Rai Banda
Surprizele sunt pregătite atât pentru cei mici cât și pentru cei mari!
De Ziua Internațională a Copiilor, începând cu ora 12.00, Teatrul pentru Copii și Tineret
„Căluțul de Mare” v-a pregătit spectacolul „Capra cu trei iezi”. Spectacolul, recomandat etapei de vârstă 3+, cu o durată de aproximativ 50 minute, a fost pus în scenă de Gabriel Apostol, iar scenariul a fost realizat de Cristian Pepino. Scenografia spectacolului îi aparține Danielei Drăgulescu, iar muzica a fost compusă de Dan Bălan. In distribuție: Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi, Arina Cojocaru/ Alina Manțu, Ion Ciolan. Pe scenă vor urca apoi Ansamblul „Luminiţe Dobrogene” Lumina și elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Borcea” Agigea, care vor aduce bucurie prin dansurile lor, coregrafia fiind semnată de Elena Dordea. Școala Gimnazială „Petre Ispirescu” se va alătura spectacolului oferit de organizatori cu prilejul acestei zile, aducând dansuri și cântece menite să aducă zâmbete copiilor, părinților, bunicilor și tuturor celor prezenți la eveniment.
Atmosfera va fi întreținută și de cursanții Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, ai claselor de canto muzică ușoară, populară și dansuri. Astfel, pe scenă vor urca Grupul Vocal „Giocoso”, dirijat de prof. Rodica Iftime, Grupul Folcloric „Muguri de Cântec”, coordonat de prof. Elena Plătică, solista Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul”.
Cursanții clasei de canto muzică populară coordonați de prof. Liliana Gîlcă vor oferi de asemenea un recital de zile mari, iar prima parte a programului artistic se va încheia cu dansuri ale căror coregrafii sunt semnate de profesor Adriana Hoidrag. Prezentatorul spectacolului pentru copii va fi actrița Ana – Maria Ștefan
De la ora 18.00 prezentatorii Roxana Cioacă și Hary Gromoșteanu vă invită în ultima seară a Festivalului la concerte extraordinare susținute de trupe precum: Polifonic Band, DJ Rynno feat Sylvia și Fly Project.
Timp de trei zile, la Pavilionul Expozițional din Constanța vă veți putea bucura de un program artistic de calitate, atmosferă incendiară și bineînțeles o experiență culturală diversă și atractivă, care va completa evenimentul gastronomic.
Accesul este gratuit.
Prin organizarea acestui eveniment, Consiliul Județean Constanța își reafirmă angajamentul față de conservarea și valorificarea patrimoniului cultural local, sprijinind totodată dezvoltarea economică, socială și turistică a regiunii. Festivalul va avea un impact semnificativ asupra creșterii vizibilității județului în rândul turiștilor, oferind o experiență autentică și memorabilă pentru toți participanții.
Tot în cadrul acestui eveniment, alături de artiști, meșteșugari și interpreți, vor participa și producători locali, invitați special pentru a-și promova produsele autentice
PESCARIA LA DRAGOI
FOOD TRUCK DELTAICA
CHERHANAUA RASARIT – CORBU
CHERHANA OVIDIU
SEF GHEORGHITA – COMPLEX SHARAIMAN
CHERHANAUA BOSOANCA
CHERHANAUA PONTICA
VIN LA PESTE
FOOD TRUCK KOTIGA
RESTAURANT HARLEQUIN
RESTAURANT BALI NEPTUN
PESCARIA LUI MARIN
DOMENIILE MITROI
DOMENIILE CARAMAN
CRAMA GABAI
CRAMA VIISOARA
CRAMA TOHANI
CRAMA TRANTU
CRAMA VLADOI
CRAMA LIUTA
STATIUNEA DE CERCETARE MURFATLAR
STAND CONSTANTA SAILING
STAND FLAG
Evenimentul va găzdui, de asemenea, și prezența unor meșteri populari recunoscuți, care vor expune și demonstra, în cadrul unor ateliere interactive, tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului, țesăturilor sau podoabelor, contribuind astfel la valorificarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial:
LAURA MACRI – artist plastic icoane pe sticlă, obiecte decorative;
GEORGE MARINCU – sculptură / cioplitură lemn
GHEORGHE TOADER – sculptură lemn și piatră, modelaj, pirogravură;
DANIELA – ELENA DIMANCEA – cusătură manual tradiţională, ii și costume populare;
MEMET EPSEN – podoabe tradiţionale și bijuterii etnice
0 Comentarii