Satul românesc este locul în care tradițiile se păstrează, unde aerul este mai curat, iar fructele și legumele au gust. Festivalul ”Rodul pământului” de la Cumpăna, be amintește de copilărie, de roșiile pe care le luam din grădina bunicilor și din care mușcam cu poftă, până când zeama lor ni se prelingea pe bărbie, de fructele pe care le rupeam direct din copaci și de maidanul plin de colb, pe care ne jucam până seara târziu. Festivalul ”Zilele recoltei – Rodul pământului”, care se va desfășura în perioada 28-29 septembrie în comuna Cumpăna, ne va reaminti clipele fericite din copilărie. Acolo vom găsi produsele după care și acum tânjim și pe care nu le găsim în marile magazine, de tradițiile, dansurile și obiceiurile gospodarilor din Dobrogea și din celelalte regiuni ale țării.
Festivalul ”Rodul pământului” – sărbătorirea toamnei, la Cumpăna
Festivalul Internațional ”Rodul Pământului” este un eveniment dedicat pământului, gastronomiei românești și internaționale, bogăției etnografice și folclorice. Sărbătoarea va avea loc pe 28 și 29 septembrie, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv ”Victoria” din Cumpăna, între orele 10:30 – 20:00. Evenimentul reunește producători agricoli, crescători de animale și păsări, meșteri populari și gospodine din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Republica Moldova, care ne vor prezenta bunătățile pe care le-au produs.
În cadrul manifestării, la care sunt așteptați peste 10.000 de spectatori, vor avea loc o parada portului popular, expoziții gastronomice, de legume și fructe, precum ateliere de gastronomie aplicată, concursuri de sculptură în fructe și legume, rețete inedite și spectacole de muzică populară.
Must, pastramă, șuberek și multe spectacole
Locuitori din tot județul Constanța participă la Festivalul Internațional ”Zilele recoltei – Rodul pământului”. Ei știu că la evenimentul organizat la Cumpăna se bea cel mai bun must, că plăcinta dobrogeană este bună de te lingi pe degete, șuberek-ul este pregătit de turcoaice get-beget, iar pastrama care sfârâie pe grătare este o delicatesă. În plus, spectacolele pregătite de organizatori destind atmosfera, iar participanții sunt invitați la dans.
Cea mai lungă plăcintă dobrogeană, la Festivalul ”Rodul pământului”
”Sunt locuitori din municipiul sau din județul Constanța, care vin doar pentru șuberek-ul turcesc sau pentru plăcinta dobrogeană. Noi avem un concurs, an de an, în cadrul căruia, gospodinele pregătesc cea mai lungă plăcintă dobrogeană și anual încercăm să doborâm recordul. Avem și produsele noastre, tradiționale, care sunt pregătite la fața locului. La acest târg, oamenii vin cu colaci secuiești, cu pâine pe vatră și produsă sub diferite forme, atât de localnicii din Cumpăna cât și de către invitații din alte județe, care participă la manifestare.
Veți vedea expuse produse realizate de meșteri din Harghita și Covasna, pe care le vând la acest târg. De asemenea, Asociația Gospodinelor din Cumpăna și Asociația Țăranii Dobrogeni pregătesc numeroase bunătăți pentru cei care le vizitează standurile. Participanții la eveniment vor putea cumpăra inclusiv produse tradiționale din Maramureș sau caș, cașcaval și brânză cum numai mocanii sibieni știu să facă.
Primăria Cumpăna, în limita posibilităților financiare va încerca să creeze și un ambient muzical cu interpreți consacrați ai folclorului din toate zonele etnofolclorice ale României, iar serile de sâmbătă și duminică vor fi dedicate tinerilor, când în program va fi muzică ușoară.
Pe 29 septembrie, la ora 22.00, festivalul va fi încheiat cu un frumos foc de artificii. Gospodarii comunei merită să aibă parte de acest eveniment, oferit cu drag de autoritățile locale”, a declarat pentru Discover Dobrogea primarul localității Cumpăna, Mariana Gâju.
Fiii satului invitați acasă, la Cumpăna
Manifestarea ”Zilele recoltei – Rodul pământului” își propune, în primul rând, să îi invite acasă pe fiii satului, indiferent de locul în care Dumnezeu le-a purtat pașii, în țară sau în lumea largă, pune edilul-șef de la Cumpăna, Mariana Gâju.
”Prin acest eveniment, noi promovăm comuna Cumpăna, pe gospodarii din localitate, pe olimpicii săi, pe ambasadorii comunei, care sunt acești copii minunați, care fac excelență în sport, în cultură și în educație. Tocmai de aceea îmi doresc să îi atragem pe toți locuitorii comunei și să fie împreună la această bucurie”, a precizat primarul localității.
Prețuri de producători, legume și fructe donate cantinei sociale
La acest festival, prețurile vor mai mici decât cele din piețele din județul Constanța, ne asigură organizatorii. Ei spun că, pentru a se asigura că produsele vândute vor fi mai ieftine decât cele pe care le găsim la tarabe, a fost inclusă o clauză în acest sens, în invitațiile trimise producătorilor. Și aceasta, deoarece de la Cumpăna oamenii pleacă încărcați cu absolut de toate, de la fasole, ceapă și cartofi, până la vinete și roșii pentru zacuscă, iar pentru a se putea aproviziona cu ceea ce își doresc, prețurile trebuie să fie foarte bune.
Cei care nu au timp să prepare conserve pentru iarnă, vor găsi la târg produse gata făcute, fie că este vorba de murături și zacuscă, gemuri sau dulceață.
Toate produsele care vor fi expuse pe piramidă, imediat după închiderea zilelor recoltei vor fi donate Cantinei sociale care își desfășoară activitatea de 19 ani în comuna Cumpăna, a mai spus primarul Mariana Gâju. Ea a precizat că acolo mănâncă aproximativ de 75 de copii care provin din familii nevoiașe, iar legumele și fructele donate vor reprezenta un ajutor important pentru pregătirea hranei acelor minori. Autoritățile locale din Cumpăna ne invită pe toți la acest eveniment plin de gust și culoare, de la care nu lipsesc tradițiile și voia bună.
0 Comentarii