fbpx
SEAS 2024
Festivalul de artă culinară turcească – rețete tradiționale și o bogăție de arome orientale

noiembrie 5, 2022

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

Sute de feluri de preparate au gătit turcoaicele de la filialele UDTR din Dobrogea și București, pentru Festivalul de artă culinară turcească de la Constanța. Prin acest eveniment, Comisia de femei din cadrul UDTR promovează gastronomia tradițională, care s-a transmis de generații în comunitatea etnicilor turci.

La Festivalul de artă culinară turcească au fost premiate cele mai bune mâncăruri

Evenimentul este organizat în fiecare an de Comisia de femei a UDTR, iar doamnele care gătesc cele mai bune preparate sunt premiate. Peste 100 de feluri de preparate culinare turcești au intrat în concurs, pe 3 secțiuni: dulciuri, patiserie și mâncare tradițională.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

”Este a XV-a ediție a Festivalului de artă culinară turcească. În ultimii doi ani, din cauza pandemiei nu a mai fost organizat evenimentul și se observă acest lucru, deoarece femeile din comunitate au fost foarte bucuroase să participe în număr cât mai mare.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

La concursul din acest an, pe care l-am organizat în Constanța, participă femei din 17 comunități UDTR din toată țara. Ele au pregătit cele mai bune mâncăruri tradiționale, atât pentru a se mândri cu măiestria lor în arta culinară, cât și pentru a încânta juriul”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Filiz Ismail, președintele Comisiei de femei din cadrul UDTR.

Festivalul de artă culinară turcească, un eveniment destinat promovării gastronomiei tradiționale

Pe masa reprezentantelor UDTR Cobadin am văzut preparate despre care nu am auzit niciodată, dar care arată extrem de apetisant.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta-cobadin

”Pentru această ediție a Festivalului de artă culinară turcească, 4 gospodine din Cobadin au gătit peste 10 feluri de mâncare. Am făcut fasole cu carne de oaie, vinete cu carne la cuptor, chifteluțe împachetate în vânătă și multe altele.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

Desigur, am preparat și baclavale, sarailii, gutui coapte cu frișcă și nucă, plăcintă cu cartofi, kobete cu carne de pui, manti o mâncare foarte migăloasă, făcută cu carne de pui sau vită, mâncare de arpagic cu cubulețe de carne, kobete cu brânză și mult mărar. Nelipsit de pe masa este ayran-ul, băutura care însoțește bine orice fel de preparat turcesc.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

Întotdeauna luăm premii, fie la produsele de patiserie, fie la dulciuri sau la mâncărurile gătite. Nu plecăm cu mâna goală de la festival”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, Borseit Aiten – președinte al sucursalei UDTR Cobadin.

În urma jurizării, turcoaicele din Cobadin au obținut premiul II, la categoria mâncare tradițională.

Consulul Turciei la Constanța le sprijină pe turcoaice în promovarea bucătăriei tradiționale

Deoarece susține comunitatea turcă din România și militează pentru păstrarea tradițiilor, a participat la festivalul culinar și consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

”Există foarte multe acțiuni care se organizau tradițional înainte de pandemie, dar, o perioadă au fost oprite. Astăzi s-au reunit aici toate filialele Uniunii Turce din România, pentru a populariza împreună cultura și bucătăria turcească.

Este o activitate organizată de Comisia de femei a UDTR, iar noi toți ne aflăm astăzi aici, pentru a le arăta sprijinul nostru și a le mulțumi pentru efortul pe care ele îl fac pentru promovarea bucătăriei turcești”, a declarat pentru Discover Dobrogea, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

La evenimentul organizat de Uniunea Democrată Turcă din România au participat sute de persoane. De asemenea, au fost prezenți la Festivalul de Artă Culinară Turcească, ambasadorul Republicii Turcia în România – Füsun Aramaz, preşedintele UDTR- Fedbi Osman, deputatul Iusein Ibram, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și români pasionați de bucătăria turcească.

Sute de produse, 15 premii acordate de juriu

În urma jurizării s-au acordat 15 premii, 3 speciale, iar pentru fiecare categorie de produse, alte 3 premii și câte o mențiune.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

Premiul special a fost obținut de Leman Talib din Măcin, la secțiunea mâncare tradițională, Osman Ghiulnar din Tulcea pentru patiserie și Mustafa Nadie din Mangalia, pentru dulciuri.

festivalul-de-arta-culinara-turceasca-constanta

Participanții la festival au fost încântați de preparatele pregătite de turcoaice, de bogăția de gusturi și arome orientale.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest