fbpx
Festivalul Borșului Lipovenesc de Pește, cel mai așteptat eveniment al verii, la Jurilovca

august 27, 2023

festivalul-borsului-lipovenesc-de-peste-jurilovca

50.000 de porții de borș de pește oferite gratuit participanților, zeci de producători locali cu mâncăruri tradiționale, peste 100.000 de vizitatori așteptați la eveniment, un concert susținut de muzicianul Goran Bregović și de mulți alți artiști apreciați, sunt doar câteva repere pentru Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, cel mai așteptat eveniment al verii, în Dobrogea.

Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca are o poveste interesantă

Dacă până în anul 2012, Jurilovca reprezenta doar o poartă de îmbarcare pentru turiștii care mergeau la Gura Portiței, de 11 ani, localitatea a devenit cunoscută și pentru Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, un eveniment care atrage, de la un an la altul, mai mulți vizitatori. Povestea evenimentului este foarte interesantă și ne-a fost spusă chiar de către primarul comunei, Eugen Ion, cel care și-a dorit ca localitatea sa să fie cunoscută în toată țara pentru tradiții și gastronomia locală și chiar a reușit.

festivalul-borsului-lipovenesc-de-jurilovca

Festivalul Borșului Lipovenesc a fost o idee a mea și a unui prieten al meu, încă din 2009, când nu aveam treabă cu primăria. L-am făcut și l-am sponsorizat eu, în primul an, la un nivel mic, foarte mic, chiar. Nu cred că au fost, atunci, mai mult de 200 de persoane, majoritatea localnici.

După care, din 2012, pentru că, între 2009 și 2012, fosta administrație nu m-a lăsat să îl mai fac, am simțit că singura modalitate prin care putem să dezvoltăm comuna este să îi aducem pe turiști în zonă. Și cum poți să îi aduci altfel, decât prezentându-le ce ai tu mai bun și mai frumos în comunitatea ta.

Acesta este motivul pentru care am ajuns la a XI-a ediție cu Festivalul Borșului de Lipovenesc de Jurilovca. Anul trecut, în două zile, în jur de 100.000 de persoane au participat la acest eveniment organizat în Jurilovca.

Cei mai mulți au venit din județele Constanța, Tulcea, din Brăila, Galați, București. Deja, cei care vin de câțiva ani, ne scriu pe paginile rețelelor de socializare și ne spun că au participat în fiecare an și abia așteaptă să revină.

Vara aceasta, Jurilovca le-a oferit multe surprize, turiștilor care au ajuns în localitate. Festivalul Borșului de Lipovenesc va fi organizat, atât în noul Port Turistic Jurilovca, cea mai mare investiție făcută până acum în comună, un loc care oferă un spațiu mai generos și o priveliște superbă, cât și în portul vechi, în care va fi amenajat și parcul de distracții pentru copii.

eugen-ion-primar-jurilovca

Îi așteptăm pe toți cei care iubesc tradițiile și gastronomia locală, să ne fie alături la acest eveniment, care va avea loc pe 2 și 3 septembrie în comuna noastră”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

50.000 de porții de borș de pește le vor fi oferite, gratuit, participanților

Deoarece există o cerere foarte mare pentru participarea la Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, multe firme de transport persoane au deja oferte pentru cei care vor să ajungă la eveniment și să stea până târziu în noapte, pentru a vedea și concertul susținut de muzicianul Goran Bregović.

festivalul-borsului-lipovenesc-de-jurilovca

Primăria Jurilovca este pregătită să le ofere vizitatorilor 50.000 de porții de borș de pește, la Festivalul Borșului Lipovenesc, care va avea loc pe 2 și 3 septembrie, în portul nou din comuna noastră.

Festivalul debutează sâmbătă, 2 septembrie, la ora 10.30, cu momentul aprinderii focului sub ceaunele în care se va pregăti deja renumitul borș lipovenesc, mâncarea specifică a pescarilor și elementul în jurul căruia a fost construit acest eveniment de promovare a tradițiilor locale.

Pe scenă vor urca renumitele ansambluri locale, dar și artiștii Hari Gromoșteanu, Radu Captari, Viorica și Ioniță de la Clejani, iar de la ora 21.00, ne va încânta cu muzica sa, Goran Bregović. Prima seară a Festivalului Borșului Lipovenesc se va termina cu un impresionant foc de artificii.

foc-de-artificii-jurilovca-festivalul-borsului-lipovenesc

Mulți vizitatori și-au făcut deja rezervări la pensiunile și hotelurile din comună și din localitățile învecinate, pentru a putea participa și la evenimentele pe care le organizăm duminică. Pe 3 septembrie, de la ora 12.00, vom deschide programul la scenă cu ansamblurile locale, iar după ora 14.00 vor cânta Fuego, Georgiana Lepădat, Nicolae Voiculeț, Theo Rose & Band și, de la ora 21.00, Loredana. Desigur, focuri de artificii vom avea și în a doua și ultima zi a festivalului”, a precizat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Și duminică, în a doua zi de festival, localnicii vor pregăti pentru vizitatori, zeci de feluri de preparate tradiționale lipovenești, mâncăruri de referință în gastronomia deltaică, realizate după rețete vechi, transmise de la o generație la alta.

2 Comentarii

  1. Dorina

    Particip împreună cu soțul meu.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord este cea mai nouă stațiune de pe litoralului românesc, renumită pentru plajele sale acoperite de nisip fin și mângâiate de valurile Mării Negre. Cu o varietate de atracții și facilități, Mamaia Nord este alegerea perfectă pentru o vacanță de neuitat,...

Pin It on Pinterest