fbpx
PNL alegeri
PNL
Fermele piscicole offshore, un nou concept pentru pescuitul în Marea Neagră

decembrie 9, 2020

ferme-marine-piscicole-offshore

Fermele piscicole offshore în Marea Neagră reprezintă o necesitate, în condițiile în care consumul de pește crește anual în România. În anul 2018, producția estimată din acvacultură și pescuit a fost de peste 22.000 de tone în țara noastră, din care aproximativ 8.000 de tone au fost pescuite din Marea Neagră. Biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni spune că, o soluție pentru diminuarea presiunii pe stocurile piscicole naturale o reprezintă fermele marine offshore.

Fermele piscicole offshore, un pionierat pentru pescuitul în Marea Neagră

”Pentru Marea Neagră, astfel de ferme vor reprezenta un pionierat, deoarece nimeni nu a mai făcut o astfel de investiție, nici turcii, nici bulgarii, rușii, ucrainenii sau georgienii.

Conceptul privind fermele piscicole offshore este relativ nou. El a fost lansat, iar patentul înregistrat în anul 2008, de către compania americană Open Blue.

fermele-piscicole-offshore-marea-neagraCredit foto: Rick Decker, fotografie preluată de pe site-ul pnas.org

Este vorba despre ferme piscicole amenajate într-o zonă îndepărtată de coastă. Ele sunt instalate cu ajutorul unor balize de derivă, niște ancore care nu ajung pe fundul mării, ci atârnă în apă și practic împiedică mișcarea rapidă a incintelor respective. Incintele de creștere a peștilor sunt ca niște domuri sferice amplasate în general zonele de mare adâncime spre deosebire de fermele clasice de creștere a peștilor care presupun instalarea în zone de mică adâncime, în apropierea coastei, adăpostite, cu puțini curenți și cu puține valuri, pe care le caută și o serie de pești din mediul natural, pentru a se reproduce și a depune icrele”, a declarat pentru Discover Dobrogea cercetătorul Răzvan Popescu-Mirceni.

Jacques-Yves Cousteau spunea că oceanele sunt un mare deșert din perspectiva populațiilor piscicole

Exploaratorul Jacques-Yves Cousteau a afirmat de nenumărate ori, că în toate oceanele lumii, peștii se află doar în câteva puncte, în general în zonele de coastă.

”În anii 60-70, Jacques-Yves Cousteau construise în prova navei Calypso o cameră de observație permanentă submersă. În timp ce traversa oceanele planetei noastre, el a constatat că oceanele sunt un mare deșert din perspectiva populațiilor piscicole. În marea lor majoritate, peștii se concentrează în locurile în care o serie de curenți aduc resursele necesare. Cei mai mulți sunt în zona de coastă, acolo unde, practic, fundul mării, luminat de soare, este cel mai productiv și le asigură, pe de o parte hrana necesară, dar și mai important, adăpost pentru reproducere, pentru icrele lor și pentru alevini”, a precizat biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Fermele piscicole offshore, sfere plutitoare în care sunt crescuți peștii, departe de țărm

Fermele marine offshore sunt niște sfere realizate din material semi-rigid, de preferință ușor dar rezistent, care au dimensiuni mari. Diametrul acestora poate fi de la 10 până la 50 de metri.

ferme-piscicole-marine-offshoreFotografie preluată de pe site-ul newsroom.ucla.edu

Ele sunt amplasate în largul mării, astfel încât limita lor superioară să nu treacă de 30 de metri adâncime. Pe deasupra lor pot trece orice fel de nave, deoarece prezența lor nu încurcă navigația sub nicio formă.

Incintele în care sunt crescuți peștii în largul mării sunt alimentate cu hrană specifică fiecărei specii, astfel că hrănirea peștilor se produce automat. Monitorizarea fermelor marine offshore se face cu ajutorul sateliților și se pot realiza transmisii continue video, pentru a verifica, inclusiv cu imagine, tot ceea ce se întâmplă în acele incinte, fără să existe riscul ca acestea să fie pierdute”, spune cercetătorul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Avantajele economice oferite de fermele piscicole offshore în Marea Neagră

Cercetătorul marin Răzvan Popescu-Mirceni spune că fermele piscicole offshore oferă 3 tipuri de avantaje, economice, de mediu și sanitar-veterinare.

Cercetatorul-razvan-popescu-mirceni”Din perspectiva economică, avantajele pe care le oferă fermele piscicole offshore sunt reprezentate inexistența chiriilor, deoarece, sferele respective pot fi amplasate inclusiv în apele internaționale, astfel că devin zonă de duty-free. În plus, dacă producătorii vând peștele în apele internaționale, nu sunt obligați să plătească taxe, iar acestea sunt avantaje economice cât se poate de legale.

Investiția inițială în fermele piscicole offshore poate fi dublată în 6 ani și se amortizează în 2-3 ani, în funcție de specia de pește aleasă și de modul în care se dezvoltă afacerea respectivă. Mai mult, nu sunt necesare cheltuielile legate de menținerea calității apei, pentru că în larg lucrurile se întâmplă natural.

Un alt avantaj este faptul că agentul economic nu mai are cheltuieli legate de hrănirea unităților respective, pentru că ferma are un buncăr automat, pe care îl poate încărca chiar și pentru jumătate de an. Asta înseamnă că poate vizita buncărul, doar de două ori pe an, cu atât mai mult cu cât este monitorizat video și poate vedea în orice secundă ce se întâmplă în zona respectivă”, afirmă cercetătorul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Fermele piscicole offshore în Marea Neagră prezintă și avantaje pentru mediu

”Pe de o parte, vorbim de o reducere a presiunii pe stocurile piscicole naturale și de o reducere a poluării care ar fi generată de astfel de ferme în zona de mică adâncime. Fermele marine offshore oferă și o scădere a amprentei de emisii de carbon, prin faptul că scade extrem de mult numărul deplasărilor până la incinta respectivă. În cazul fermelor din zona costieră, navele se deplasează pentru diferite activități zilnic sau de câteva ori pe lună.

Aglomerarea de ferme piscicole amenajate în apropierea țărmului pune o presiune foarte mare pe mediul natural. Și aceasta, deoarece hrana pentru pești și excrementele acestora se concentrează într-o singură zonă și, de foarte multe ori se întâmplă ca acestea să bulverseze echilibrul natural, pentru că aduc un aport de substanțe, care în mod firesc nu ar fi prezente acolo.

ferme-piscicole-offshoreFoto credit: Bryce Groark, fotografie preluată de pe site-ul e360.yale.edu

Pentru a nu exercita o presiune, pentru că aglomerarea acelor populații piscicole în niște incinte în zone din apropierea țărmului presupune și hrănire și eliminarea de excremente și astea se concentrează într-o zonă în care, practic, nu avem o bună capacitate de dispersie și în același timp avem sectorul marin cu cea mai mare concentrare de forme de viață.

La fermele piscicole offshore, trebuie să te duci doar în momentul în care alimentezi incinta cu pește și apoi singurul lucru pe care îl mai faci este să monitorizezi. O dată la 6 luni mergi să faci o verificare, să realimentezi buncărul și să cureți puțin plasa respectivă.

De asemenea, poți să consideri că mărești nivelul de biodiversitate într-o zonă care este extrem de săracă și exploatezi un sector al oceanului mondial, care nu este ocupat de viață în acest moment. Practic, expansionezi viața într-o zonă în care aceasta se extinde acum foarte greu.

Sferele în care sunt crescuți peștii pot reprezenta niște suporți pentru organisme fixate de substrat, care, fiind suficient de aproape de suprafața apei cât să primească lumină solară, se vor dezvolta și vor oferi condiții propice. Diferite organisme, inclusiv bancuri de pești și de alte specii vor gravita în jurul acestor sfere, nu numai în interiorul lor, deoarece ele vor reprezenta o resursă de hrană pentru cetacee, păsările marine și așa mai departe”,  a precizat biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Avantajele sanitar-veterinare ale fermelor piscicole offshore

”Fiind un spațiu cu ape foarte bine ventilate, departe de coastă și de influențele acesteia, riscul de contaminare cu paraziți și boli este mult mai redus în cazul fermelor piscicole offshore. În ocean, acest risc scade cu 70%, pentru că te poți duce foarte departe, iar în Marea Neagră, pentru că există și influența Dunării, riscul scade cu 50%.

Astfel, în cazul incintelor marine offshore, șansele ca stocul de pește să se îmbolnăvească sunt reduse la jumătate, comparativ cu situația în care acesta este ținut în propriile bazine pe uscat sau în imediata apropiere a coastei”, afirmă cercetătorul Răzvan Popescu-Mirceni.

Fermele marine offshore, un subiect important pentru cercetătorii multor state

Maricultura sau fermele marine offshore se dezvoltă rapid, având în vedere resursele costiere limitate și concurența pentru utilizarea acestora, care vine din alte sectoare economice, cum ar fi turismul sau transporturile.

La nivel global se organizează frecvent întâlniri pentru a se discuta aspecte relevante pentru dezvoltarea durabilă a mariculturii offshore. Discuțiile se concentrează pe probleme tehnice specifice producției unei specii sau al unui grup de specii date, precum și pe probleme de politică și gestionare.

Sunt produse și distribuite pe scară largă o serie de lucrări tehnice cuprinzătoare, referitoare la tehnici de incubație și maricultură, soluții privind sistemele și activitățile specifice pentru fermele piscicole offshore, pentru a se respecta la nivel mondial principiile și normele Codului de conduită pentru pescuit responsabil, pentru dezvoltarea durabilă a sectorului marin.

Speciile de pește profitabile în într-o afacere cu ferme marine off-shore

Fermele piscicole offshore au luat avânt în ultimii 12 ani, în mai multe state ale lumii, deoarece consumul de pește pe planetă este în permanentă creștere. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Organizației Națiunilor Unite, producția globală de pești, crustacee, moluște și alte animale acvatice a atins un record istoric de 178,5 milioane de tone în 2018, o creștere cu 3,4% comparativ cu 2017. Aproape 40% din cantitatea totală de pește pe plan mondial a provenit din producția de acvacultură, valoarea acesteia ridicându-se la 250 de miliarde USD, iar cererea este într-o permanentă creștere.

”Într-o afacere cu ferme marine offshore, speciile profitabile sunt cele care au un regim de creștere rapid, care trăiesc în masa apei, așa-numitele specii pelagice, dar și cele gregare, care formează grupuri mari. Cei de la Open Blue folosesc cel mai des o specie care popular se numește Cobia. Este un pește foarte bun, dar se pot folosi inclusiv sturioni, însă trebuie luat în calcul faptul că perioadele de creștere sunt foarte diferite.

Pește precum șprotul poate fi crescut în astfel de incinte. Dacă produci puiet într-un loc, poți să îl aduci și să îl crești în astfel de sfere. Cei care au făcut amortizarea investiției au calculat-o și au o serie de specii din Oceanul Atlantic.

Potrivit calculelor făcute de ei, cam în 2-3 ani se face amortizarea investiției. După 3 ani intri în regim de profit, iar în 6 ani ți-ai dublat investiția, ceea ce nu se întâmplă în foarte multe afaceri, iar loc de creștere este din abundență, pentru că este în creștere peste tot în lume, cererea de proteină din zona marină.

Practic, în Marea Neagră există inclusiv posibilitatea de a crește chefal sau lufar în astfel de incinte. Dacă vorbim de speciile gregare, inclusiv macroul de Marea Neagră sau scrumbia de Dunăre, care vine și se reproduce în mare, pot fi crescute în astfel de incinte, mai ales că avem gurile Dunării”, am mai aflat de la cercetătorul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Fermele marine offshore, o soluție pentru dezvoltarea durabilă la nivel mondial

Maricultura sau fermele marine offshore se dezvoltă rapid, având în vedere resursele costiere limitate și concurența pentru utilizarea acestora, care vine din alte sectoare economice, cum ar fi turismul sau transporturile.

La nivel global se organizează frecvent întâlniri pentru a se discuta aspecte relevante pentru dezvoltarea durabilă a mariculturii offshore. Discuțiile se concentrează pe probleme tehnice specifice producției unei specii sau al unui grup de specii date, precum și pe probleme de politică și gestionare.

Sunt produse și distribuite pe scară largă o serie de lucrări tehnice cuprinzătoare, referitoare la tehnici de incubație și maricultură, soluții privind sistemele și activitățile specifice pentru fermele piscicole offshore, pentru a se respecta la nivel mondial principiile și normele Codului de conduită pentru pescuit responsabil, pentru dezvoltarea durabilă a sectorului marin.

biologul-marin-razvan-popescu-mirceni-oceanic-clubSocietatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin „Oceanic-Club” dezvoltă cu susținerea financiară și logistică a OMV Petrom, un proiect de promovare a acestui tip de investiții în zona maritimă la care România are cel mai facil acces. Proiectul „Ferme marine off-shore pentru Marea Neagră” vine în contextul în care în următorul exercițiu financiar european vor exista resursele necesare dezvoltării și acestei categorii de proiecte de investiții.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Fermele marine offshore, o afacere de succes, prietenoasă cu natura | Dobrogeana ⓜ mapamond media - […] Fermele marine offshore contribuie în mod semnificativ la securitatea alimentară și nutriție, pentru milioane de oameni din întreaga lume.…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest