Prima fermă-pilot de stridii japoneze a fost amplasată ieri, în apele Mării Negre, în stațiunea Mamaia. Proiectul pilot este implementat de Centrul Demonstrativ de Acvacultură al GFCM, coordonat de cercetătorul Victor Niță, din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța. Alături de specialiștii din Constanța, la testarea noii tehnici de acvacultură a stridiei mai lucrează și expertul invitat, Dr. Leonardo Aguiari, precum şi Mirică Crivăţ. După realizarea cercetărilor, care vor dura un an, va putea fi prezentată această abordare alternativă a diversificării în acvacultura românească şi reprezentanților mediului privat.
Ferma-pilot de stridii japoneze este amplasată, timp de un an, în Marea Neagră
Biroul GFCM – Centrul Demonstrativ de Acvacultură Marea Neagră a fost constituit în anul 2018, în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța. Această structură încearcă să stimuleze dezvoltarea acvaculturii și să le atragă atenția pescarilor și investitorilor că se poate practica acvacultura în Marea Neagră.
„Anul acesta ne-am focalizat pe stridie, pentru că este un produs cu o calitate bună și în Marea Neagră ar crește excelent, deoarece este o mare foarte nutritivă și bogată în fitoplancton. În plus, românii au început să aprecieze stridiile și să le consume, ceea ce înseamnă că este o fereastră ca cineva să înceapă și această activitate.
Am discutat cu superiorii de la Roma, de la GFCM și le-am propus să testăm un model de cuști, o tehnologie de cultură nouă și să încercăm cu stridia japoneză, care este cea mai mare și cea mai gustoasă, să fie apreciată de români.
Contractul este încheaiat între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” și GFCM, care finanțează această cercetare a cultivării stridiei în sistemul acesta nou. Modelul acesta este patentat în Noua Zeelandă, este o cușcă din plastic, hexagonală, în care se introduc stridiile și se cresc acolo, timp de un an, un an și jumătate, până când ating talia necesară pentru consum.
Am mers în Italia acum o lună, la fermele lor, am văzut cum face, de ce este nevoie, care sunt diferențele, pentru că, într-adevăr, ei le cresc într-o zonă adăpostită, de lagună, pe lângă Veneția și la noi nu există așa ceva. Am adaptat sistemul și nu le-am pus în șiruri lungi, le-am agățat de o instalație clasică, cu flotoare.
Teoretic, ele ar putea să facă și perle, dar nu putem aștepta până atunci, pentru că îmbătrânesc și depășim perioada în care sunt comestibile.
Ne-am întors cu lecția învățată din Italia, am aflat care este modificarea pe care trebuie să o facem sistemului și expertul fermelor din Italia, care ne-a găzduit pe noi, a venit acum la Constanța, cu pachetul de stridii de la el de la fermă, pentru că am vrut să le punem direct în apă. Le-am măsurat, le-am cântărit, am pregătit cuștile și ieri am ieșit să le amplasăm în Mamaia, la 3 km transvers de țărm.”, a precizat pentru Discover Dobrogea, biologul Victor Niță.
Am amplasat 1000 de stridii, cu o greutate totală de aproximativ 10 kg, împărțite în 4 cuști amplasate în diverse zone, pentru a vedea care sunt cele mai propice pentru creșterea lor. Este o funie întinsă la suprafața apei și, de ea, se suspendă la orice adâncime dorim, cuști de stridii, cuști de midii, putem face mai multe experimente, dar am început cu stridiile.
Este o fermă-pilot, pentru că e foarte mică și nu are scopul de a comercializa produsul, ci de a face cercetări și de a obține informații. Stridiile pe care le-am amplasat în cuști sunt puțin mai mari, astfel că într-un an, în toamna anului viitor ar trebui să le recoltăm. Mă aștept să crească și să fie undeva la 100 kg la final. Ele au acum cam 10 grame bucata și vor ajunge la 80-90 de grame bucata. Adică se vor face cât palma, momentan sunt cât un nasture.
Tehnologia presupune curățarea sistemului în fiecare lună. Fiecare cușcă trebuie să fie ridicată pe bordul bărcii și curățată cu o perie mai dură, pentru că se depun alge și tot felul de organisme și se sufocă scoicile.
Proiectul este unic și se desfășoară doar la noi, dar culturi de stridii sunt și în Italia, Grecia, Spania, în Franța foarte mult.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, cercetătorul Victor Niță, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța.
O stridie, în hipermarket-urile din România, costă cam 7-8 lei bucata și ar fi o idee excelentă să poată fi crescute și în Marea Neagră.
0 Comentarii