Expoziția temporară „Sărbătoarea Paștelui la români”, organizată la Muzeul de Artă Populară Constanța

martie 27, 2025

Sarbatoarea Pastelui la romani - expozitie la Muzeul de Arta Populara Constanta

În pragul celei mai mari sărbători creștineşti – Paştele, Muzeul de Artă Populară Constanţa îşi întâmpină vizitatorii cu expoziția temporară “Sărbătoarea Paştelui la români”.

Structurată pe două săli aflate la parterul muzeului, expoziția prezintă interioare ţărăneşti de sărbătoare din toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea (Constanța, Tulcea), Muntenia (Giurgiu, Muscel -Argeş, Buzău, Ilfov), Oltenia (Vâlcea, Olt, Gorj), Moldova (Bucovina), Transilvania (Braşov, Sibiu, Maramureş, Bihor, Ţara Zarandului), Banat (Timiş. Caraş-Severin).

Expoziția reconstituie un important segment al spațiului privat al locuinței tradiționale țărăneşti – camera „bună”, locul în care familia păstra tot ceea ce era mai valoros: icoane pictate pe sticlă sau lemn, ştergare, țesături de pat și de perete, perne, precum şi o mare varietate de vase din ceramică.

În preajma marilor sărbători de peste an sau cu prilejul unor evenimente importante, camera„bună” a casei devenea locul în care se concentra tot ceea ce avea familia mai valoros, fiind totodată şi o mărturie a măiestriei femeilor şi fetelor care lucrau toate țesăturile destinate decorului sau uzului gospodăresc. În cadrul acestei încăperi, peretele de răsărit cu icoana protectoare se constituie ca un adevărat altar, fiind încadrată de ştergare țesute la război și decorate cu motive alese. specifice fiecărei zone.

Alături de acestea, un rol important îl au și vasele din ceramică (farfurii, cancee, ulcioare), cele etalate provenind din centre precum: Vama (Oaş), Vadu Crişului (Bihor), Făgăraş (Braşov), Bârsa (Arad), Biniş (Caraş – Severin), Rădăuţi (Suceava), Vlădeşti (Vâlcea), Oboga (Olt), Coşeşti (Argeş), Pisc (Ilfov), Târgu -Jiu (Gorj).

Paştele a generat tradiții ce trebuie păstrate și conservate în timp. Una dintre acestea este încondeiatul ouălor, meşteşug care ocupă un loc deosebit în arta populară românească. Documentar, acest obicei a fost menționat pentru prima dată pe la 1700, de către Antonio Maria Del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

În codul alimentar pascal, oul reprezintă simbolul cel mai încărcat de semnificații, fiind asociat mormântului deschis al Mântuitorului. În expunere sunt etalate ouă încondeiate cu ,„chișița”, instrument tradițional mânuit cu pricepere de femeile din Bucovina şi Maramureş. Expoziția va fi deschisă până pe 4 mai, aflăm dintr-un comunicat de presă transmis de reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor Pascale!

Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor Pascale!

RAJA S.A. aduce la cunoștință abonaților din întreaga arie de operare că în intervalul 18 – 21 aprilie 2025, casieriile și compartimentele care desfășoară activități de lucru cu publicul vor fi închise. Pentru efectuarea plăților, abonații pot folosi serviciile...

Pin It on Pinterest

Descopera Dobrogea
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.