fbpx
Mamaia Constanta
Expoziția ”Geometrii Descriptive” prezintă lucrările artistului Spiru Chintilă, la Casa Avramide din Tulcea

martie 20, 2023

expozitia-geometrii-descriptive-artist-spiru-chintila-la-casa-avramide-tulcea

Expoziția „Geometrii Descriptive”, dedicată artistului Spiru Chintilă, va fi organziată, în perioada  21 martie – 7 aprilie 2023, la Casa Avramide din Tulcea, iar vernisajul va avea loc mâine, 21 martie, la ora 15.00.

Expoziția ”Geometrii Descriptive” celebrează parcursul artistululi Spiru Chintilă

”Publicul este invitat la Casa Avramide să-l descopere pe artistul care a realizat în Tulcea în anul 1978 lucrarea monumentală de mozaic care celebra industrializarea orașului, lucrare care poate fi admirată în Piața Civică.

Spiru Chintilă (n. 1921, d. 1985) a fost un artist plastic eminent, recunoscut pe plan național și internațional, fiind numit președinte al Fondului Plastic și ulterior devenind membru al Asociației internaționale de ceramică de la Geneva. Un artist versatil, Spiru Chintilă a creat lucrări de grafică, pictură, dar și lucrări monumentale din mozaic, pictură murală și vitralii regăsite în orașe precum București, Focșani, Constanța, Câmpina sau Tulcea.

expozitie-geometrii-descriptive-casa-avramide-tulcea-artist-spiru-chintila

Expoziția „Geometrii Descriptive” celebrează parcursul artistic al lui Spiru Chintilă printr-o radiografie a temelor principale abordate de artist dar și atenția acordată temelor plastice de bază precum studiul de nud sau naturile moarte. Ceea ce îl diferențiază însă pe artist este tușa personală regăsită în abordarea sa. Cu toate că a fost recunoscut pentru lucrările sale cubiste, Chintilă a intervenit mereu cu tușa personală regăsită la nivel cromatic. Peisajele meticulos structurate la nivel compozițional evocă prosperitatea perioadei contemporane lui. În același timp, studiile de nud realizate în atelier dezvăluie o parte din personalitatea sa prin liniile corporale accentuate și cromatica saturată”, precizează Iselin Huluba, curator.

Expoziția este organizată de Sineva (Platformă de achiziții, promovare și evaluare a artei românești),  alături de Institutul de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, prin intermediul Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-dobrogean (Muzeul de Artă și Casa Avramide).

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest