fbpx
Expertii europeni: 13 milioane € costa reabilitarea Cazinoului, iar lucrarile ar putea dura pana in 2022

octombrie 14, 2018

Cazinou Constanta

Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Dezvoltare au publicat un raport tehnic și financiar privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, clădire listată ca una dintre cele mai periclitate 7 situri din Europa în 2018, în urma nominalizării sale de către Asociația ARCHÉ. Raportul propune mai multe măsuri și recomandări și precizează că pentru reabilitarea Cazinoului estimează o investiție de 13 milioane de euro, iar actualizarea studiului de fezabilitate va costa 50.000 de euro.

Reabilitarea Cazinoului din Constanța trebuie începută urgent

Experții europeni sunt îngrijorați în legătură cu modul în care proiectul urmează să fie executat, din cauza unei combinații de neajunsuri. Este vorba, printre altele, de starea de degradare a clădirii, care a fost abandonată din anul 2000, neprecizarea funcțiunii pe care o va avea imobilul, evaluarea elementelor de protecție pentru asigurarea stabilității pe termen lung a zidului de protecție, prin construirea unui zid de larg în partea estică, similar celui situat pe partea sudică.

Cazino ConstantaDe asemenea, specialiștii propun implicarea unor experți Art Nouveau în restaurare, proiectarea în vederea rezistenței la cutremur și începerea cât mai repede posibil a lurărilor de urgență pentru evitarea deteriorării Cazinoului.

Lucrările de reabilitare a Cazinoului ar putea dura 2 ani 

Specialiștii spun că lucrările ar putea dura 2 ani sau mai mult, iar cea mai realistă dată avansată a fost de 3,5 ani, respectiv până în 2022, dacă reabilitarea începe foarte curând.

Cazino ConstantaPotrivit programului recomandat, au fost alocate 6 luni pentru activitățile preliminare privind studiile de fezabilitate și obținerea avizelor. Alte 12-15 luni ar fi necesare pentru selectarea unor firme de consultanță pentru efectuarea investigațiilor finale și realizarea proiectului de construcție și lansarea licitației pentru realizarea lucrărilor. 

Construcția principală a Cazinoului este prevăzută de experții europeni să dureze 18 – 21 de luni. În acest timp, vor fi efectuate lucrările principale de construcție și finalizarea acestora și pregătirea pentru faza de preluare și funcționare.

Cea mai realistă estimare pentru derularea lucrărilor este de 3,5 – 4 ani, dar acest lucru ar putea fi accelerat prin unele activități paralele și prin luarea rapidă a deciziilor. Potrivit unui deviz estimativ, investiția totală va fi de 13 milioane de euro.

Cazinoul din Constanța, imobil de patrimoniu

Construit în 1910, Cazinoul din Constanța a devenit un reper al țărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administrația statului în cea privată și înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.

Cazino ConstantaRaportul tehnic și financiar a rezultat în urma unei vizite de lucru de patru zile în România, desfășurată în perioada 8-11 iunie 2018, în timpul căreia reprezentații Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare au evaluat Cazinoul din Constanța și s-au întâlnit cu părțile interesate, atât la nivel local, cât și regional.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest