fbpx
PNL alegeri
PNL
Excursiile de o zi în Delta Dunării afectează păsările și sunt catastrofale pentru mediu

iunie 7, 2021

delta-dunarii-canale-cu-nume-regale

Excursiile de o zi în Delta Dunării cu ambarcațiuni rapide afectează atât fauna, cât și mediul. Imaginați-vă că sunteți la un restaurant și la fiecare 5 minute trece cineva și vă ridică de pe scaun. Cam acesta este deranjul pentru păsări, în special vara, când ele cuibăresc și trebuie să zboare sau să se ascundă cu puii de câte ori trec bărcile. În plus, într-o excursie de o zi, în care te plimbi cu ambarcațiunea timp de două ore în viteză, nu poți spune că ai reușit să vezi Delta Dunării, ci, doar că ai ajutat la stresarea faunei și la creșterea poluării din Rezervația Biosferei.

Cătălin Țibuleac: ”Excursiile de o zi în Delta Dunării sunt un produs toxic pentru natură”

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării trage un semnal de alarmă cu privire la un produs turistic, care poate deveni toxic pentru Rezervația Biosferei: „excursiile de o zi în Delta Dunării”!

excursii-de-o-zi-in-delta-dunarii”Din păcate și în acest an, unele agenții de turism practică un marketing mincinos și le vând doritorilor neavizați, excursii de o zi, cu plecare din București. Pagubele pe care le produc habitatelor naturale din Rezervaţie vitezele excesive ale bărcilor, sunt incomensurabile, iar experiența turiștilor în destinație este zero.

lebada-cu-pui-lacul-techirghiol-constantaDragi turiști, nu vă lăsați păcăliți cumpărând acest produs turistic, pentru că Delta nu se poate vizita într-o excursie de o zi, cu plecare din București, străbătând 600 km pe drumul București-Tulcea-București și apoi câteva zeci de km pe apă.

excursii-de-o-zi-delta-dunariiVor fi bani aruncați pe o deplasare din care veți rămâne cu un gust amar pentru că nu veți apuca să vedeți nimic din frumusețea Deltei. La finalul zilei, veți rămâne doar cu oboseala și zgomotul bărcii care gonește pe canale, pentru a se încadra în timp.

delta-dunarii-rasarit-de-soareÎn plus, efectele vitezelor mari asupra mediului sunt catastrofale”, atrage atenția președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.

Pe vremuri, pescarii dădeau la rame și vorbeau în șoaptă în deltă, acum duduie motoarele bărcilor în Delta Dunării

Delta și toate viețuitoarele din Rezervația Biosferei Delta Dunării au nevoie, în primul rând de liniște. Ar trebui să fie  limitată vizitarea cu motoare rapide în zonele protejate, chiar dacă trăim într-o epocă a vitezei.

ziua-mondiala-a-pasarilor-1-aprilie”Pe vremuri, în Delta Dunării pescarii vorbeau în barcă doar în șoaptă, iar când copiii erau învățați să pescuiască, nu aveau voie să clipocească apa cu ramele, pentru a nu deranja natura.

pescari-in-delta-dunariiEi trăiau ca în Avatar, simțeau natura. Ei cunoșteau foarte bine păsările după ciripitul și comportamentul lor. Acum, în gălăgia și sunetul motoarelor nu mai există acea liniște.

Delta-dunarii-la-apusȘi eu plimbam turiști la Sacalin când eram copil. Plecam cu verii mei și dădeam cu rândul la rame, că numai la rame se mergea, doar așa se vizita delta. Acum, suntem în mileniul III și tot ecosistemul este dat peste cap”, a declarat pentru Discover Dobrogea un localnic din Sulina.

Excursiile de o zi în Delta Dunării reprezintă un turism haotic în Rezervația Biosferei

Excursiile de o zi în Delta Dunării afectează mult natura și tulbură liniștea din Rezervația Biosferei. În ultimii ani a crescut foarte mult numărul bărcilor rapide și al excursiilor de o zi în deltă, iar această componentă turistică tulbură liniștea deltei și deranjează păsările.

lebedele-si-puii-lor-lacul-tabacarie-constanta”A fost o explozie de ambarcațiuni rapide în ultimii 5 ani. În momentul de față, rar mai găsești un loc în care să nu auzi un motor de barcă sau prin care să nu treacă o barcă rapidă în 5 minute. Acest tip de turism haotic afectează păsările și animalele din Delta Dunării, care sunt deranjate permanent în timp ce cuibăresc.

lebede-si-pui-de-lebada-constantaAcest lucru trebuie schimbat, printr-un sistem de monitorizare și de amenzi, care să poată reduce comportamentul sălbatic al celor cu bărcile rapide.

nuferi-in-delta-dunariiDe asemenea, trebuie monitorizați și cei cu bărci lente, care intră în zonele strict interzise și accesează locurile în care sunt păsări care cuibăresc sau le permit turiștilor să rupă nuferii și alte tipuri de plante”, a declarat pentru Discover Dobrogea, ghidul de turism Daniel Petrescu, fotograf și administrator al Agenției de Turism Ibis Tour.

Delta se vizitează lent, nu prin excursiile de o zi

Rezervația Biosferei Delta Dunării este un loc fantastic, care merită să fie explorat lent, nu în excursii de o zi, cu viteza bărcilor rapide. O aventură inedită, care poate fi testată în această vară, este să te plimbi cu caiacul prin labirintul de lacuri și canale din deltă, însoțit de un ghid care asigură astfel de experiențe.

excursiile-de-o-zi-trebuie-descurajate-in-delta-dunariiSă fii doar tu cu natura, aproape de apă, de nuferi și de toate plantele de pe canalele înguste ale Deltei Dunării. Să mergi în locurile în care nu se poate ajunge cu barca și să testezi experiențe noi, pe care nu le-ai mai avut.

plimbare-caiac-mila23-delta-dunariiDelta se vizitează lent, în câteva zile, în bărci cu viteză mica sau, de ce nu, în caiac canoe, cu ghizi care vă pot arată frumusețea florei, a faunei, a tradițiilor, a gastronomiei deltaice și firește, la finalul excursiei lăsând locul curat, fără gunoaie în urma voastră.

nufar-galben-delta-dunariiNe aflăm într-o Rezervație naturală și trebuie să învățăm să o respectăm, să o protejăm, ca să se poată bucura și generațiile viitoare de această minune unică în Europa: Delta Dunării.

delta-dunarii-turism-lent-nu-excursii-de-o-ziDelta Dunării oferă și produse turistice prietenoase cu mediul, care sunt construite de operatorii de pe Litoral, în parteneriat cu proprietarii de pensiuni sau de Puncte Gastronomice Locale din Delta Dunării, care asigură o experiență deosebită, care se adaugă celei de Litoral. În acest sens, rugăm turiștii să se informeze corect atunci când aleg destinația Delta Dunării” afirmă președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

2 Comentarii

  1. Porcarie

    Poate unii dintre noi nu avem timp sa vizitam 100 zile poate mai avem si joburi nu suntem toti liber profesionisti. Din proprie experienta raman super amintiri dupa o zi in Delta nu cum se mentioneaza in articol. Barcile merg pe canalele mari unde nu deranjeaza fauna .

    Răspuns
    • Auris Luca

      Sunt și excursii de o zi care respectă natura și nu sunt toxice pentru Delta Dunării, depinde ce alege fiecare turist.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest