fbpx
Evreii sărbătoresc Rosh HaShana sau Anul Nou evreiesc

septembrie 15, 2023

Rosh-Hashana-anul-nou-evreiesc-

Comunitatea  Evreiască sărbătorește astăzi Anul Nou evreiesc 5784.

„Vineri vom sărbători Rosh HaShana, noul an evreiesc. Acesta este începutul unui nou ciclu, în care lăsăm trecutul în urmă și privim cu optimism spre viitor. Shana Tova u’Metuka!”, este mesajul Ambasadorului Reuven Azar, cu ocazia noul ui an evreiesc 5784.

Rosh HaShana, Anul Nou Evreiesc

Anul Nou evreiesc este sărbătorit timp de două zile, după calendarul evreiesc. Acesta a fost introdus de către Hillel al II-lea, în jurul anului 359, cu mult timp înaintea calendarului gregorian, introdus în anul 1592 și folosit de majoritatea oamenilor de pe glob.

„Spre deosebire de calendarul gregorian, care se bazează doar pe soare, cel evreiesc este calculat atât după soare, cât și după lună, astfel că anii coincid cu soarele,iar lunile cu luna, motiv pentru care nu este sărbătorit în fiecare an în aceeași zi.

În prima zi a anului evreiesc se celebrează momentul creației primului om, Adam, de către Dumnezeu.

Această sărbătoare este centrată pe relația dintre Dumnezeu și umanitate, iar festivitatea se desfășoară pe un fundal sonor produs de „shofar”, un instrument muzical care are forma unui corn de berbec, despre care se spune că este un simbol al plansetului lui Adam, primul păcătos de pe Pământ”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucian Ionescu.

Slujba de Rosh HaShana se desfășoară pe durata întregii zile

Sărbătoarea de Rosh Hashana sau Anul Nou Evreiesc are o însemnătate deosebită, iar slujba oficiată este foarte lungă, ea începând dimineața și teminându-se după-amiază.

Evreii se salută în această zi, spunându-și „L’Shanah Tovah”, în traducere „Un an nou bun”. Potrivit tradiției evreiești, urările făcute, cu credință, în această zi, pot influența soarta oamenilor, în anul care vine.

Merele, mierea și rodiile sunt produsele tradiționale de Rosh HaShana – Anul Nou Evreiesc

”Produsele tradiționale consumate de evrei cu ocazia Anului Nou evreiesc sau Rosh HaShana sunt feliile de mere înmuiate în miere, ele reprezentând speranța că anul care va veni o să fie mai dulce. În timpul consumării acestora, evreii spun rugăciuni.

În cea de-a doua noapte de Rosh HaShana, evreii consumă bucăți de rodie, deoarece conține peste 600 de semințe, câte una pentru fiecare dintre principiile morale prevăzute în religia evreiască. În plus, se spune că persoanele care consumă rodii de Anul Nou evreiesc vor face atâtea fapte bune, câte semințe are fructul”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța.

În această zi sfântă, evreii se căiesc pentru păcatele lor

Rosh HaShana reprezintă și o sărbătoare în cadrul căreia evreii își cer iertare pentru greșelile și pentru păcatele pe care le-au făcut în anul care s-a încheiat, deoarece, potrivit tradiției evreiești, pe durata acestei zile, Dumnezeu decide cine rămâne în viață și cine va muri pe parcursul noului an.

”Procesul de recunoaștere a păcatelor se numește „teshuvah”, iar în cadrul sărbătorii, evreii sunt încurajați să se împace cu cei cu care s-au certat și să fie mai înțelegători și mai buni în anul care vine, deoarece această sărbătoare este despre liniște interioară și pace”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Sorin-Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

OMD Mamaia Constanța raportează cifre superioare pentru sezonul 2023

OMD Mamaia Constanța raportează cifre superioare pentru sezonul 2023

Turismul în stațiunea Mamaia este în creștere! Deși 2023 a fost primul an în care Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța a funcționat începând cu jumătatea lunii iulie, scopul a fost atins atât în ceea ce privește cifrele raportate la final de...

Stațiunea Mamaia are nevoie de branding!

Stațiunea Mamaia are nevoie de branding!

OMD Mamaia Constanța anunță demararea procedurii de organizare a concursului național de soluții pentru branding-ul stațiunii Mamaia. Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța anunță demararea concursului național de soluții pentru branding, care să...

Pin It on Pinterest