fbpx
După restaurare, Cazinoul din Constanța va arăta ca în 1910

martie 17, 2020

boema-si-loisir-Cazino Constanta

Cea mai admirată și mai fotografiată clădire de pe malul mării, Cazinoul din Constanța va fi mult mai frumoasă după restaurare, decât varianta actuală. Experții spun că peste aproximativ doi ani, monumentul istoric va arăta așa cum a fost el construit inițial, în 1910. Va fi refăcută fereastra scoică dinspre mare, ușile terasei de la parter vor fi mult mai mari, iar amenajarea interioarelor o să respecte toate pretențiile stilului art-nouveau.

Experții au sondat toate suprafețele de la Cazinoul din Constanța

În cadrul lucrărilor de proiectare care au debutat pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, au fost realizate nenumărate sondaje. Arhitectul Radu Cornescu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România filiala Dobrogea a declarat pentru Discover Dobrogea că nu a fost omis nici un detaliu și au fost verificate absolut toate suprafețele.

Cazino Constanta”Este vorba despre sondaje de toate felurile, atât la pereți, cât și la tencuieli, plafoane, pardoseli, chiar și la picturile murale. Au fost făcute sondaje pentru tâmplăriile din lemn și cele metalice, la ornamentele de interior și de exterior, la acoperiș, la subsol, totul a fost luat în calcul. În faza aceasta, din echipa de proiectare au făcut parte experții, care studiază toate aceste obiecte și transmit informațiile proiectantului general, șef de proiect fiind arhitectul Constanța Carp. Dânsa va ține cont de toate recomandările experților și va încheia proiectul în câteva zile. Toate planurile trebuie să ajungă la Primăria Constanța, iar aceasta le dă mai departe Direcției Județene de Cultură. Direcția trebuie să țină o ședință specială pe tema Cazinoului, după care, proiectul este trimis la Ministerul Culturii pentru avizare. După ce va fi avizat, el va fi predat constructorului, pentru a începe lucrările”, spune arhitectul Radu Cornescu.

Cazinoul va avea o fereastră scoică și spre mare

Experții care lucrează la Cazinoul din Constanța ne asigură că monumentul va arăta ca în zilele lui bune. Ornamentele vor fi realizate ca pe vremuri, iar fereastra sub formă de scoică, pe care o admirăm de pe faleză va fi refăcută și pe partea dinspre mare. Materialele ar putea suferi mici modificări și vor fi folosite unele cu o compoziție îmbunătățită, pentru a rezista mai mult la aerul sărat al mării, fără să se degradeze prea ușor.

Cazino Constanta”Orice monument istoric are niște materiale originare cu care a fost făcut. Nu se poate trece peste ele, pentru că ar însemna să faci un compromis. S-au dat jos și au fost analizate toate straturile de tencuială și finisajele de tot felul, inclusiv fereastra-scoică. Este una similară pe partea dinspre mare, pentru că la început Cazinoul era un monovolum, care avea două ferestre-scoică, una spre oraș și cealaltă spre mare. Clădirea a suportat mai multe extinderi, chiar în perioada antebelică, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Când s-a adăugat sala de la etajul 1 (Sala Oglinzilor) spre mare, fereastra scoică a fost zidită pe partea dinspre Sala Oglinzilor (aceasta având o înălțime mai mică decât Sala de Spectacole). Fereastra a rămas aparentă spre Sala de Spectacole, înlocuindu-se geamurile transparente cu vitralii, pentru a nu se privi prin ea la un zid. După anul 1951, s-a zidit și pe această parte fereastra-scoică, rămânând pe perete doar o amprentă care amintea de ea. În momentul de față, luăm în considerare să refacem această fereastră, folosind aceeași idee de amplasare a vitraliilor, deoarece prin ea nu se mai poate vedea marea”, am mai aflat de la arhitectul Radu Cornescu.

Restaurarea Cazinoului ar putea începe în cel puțin trei luni

După finalizarea sondajelor, proiectul ar trebui să dureze cam trei luni, pentru că așa a fost evaluat, spune arhitectul Radu Cornescu. El a precizat însă că în acest calcul este important în cât timp va da avizul Ministerului Culturii. Dacă la minister se fac observații și recomandări sau se solicită o modificare de un anumit fel, s-ar putea să mai dureze câteva zile, după care, constructorul s-a angajat să termine lucrările în doi ani.

Cât costă reabilitarea Cazinoului?

Cazino ConstantaValoarea totală estimată pentru restaurarea Cazinoului din Constanța este de 111.553.450 lei. Ulterior, calculul va fi refăcut, deoarece la monumentele istorice nimic nu este sigur și se lucrează pe principiul văzând și făcând, spune vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România filiala Dobrogea. El afirmă că pot apărea lucruri și operațiuni neprevăzute, care pot să necesite suplimentarea costurilor.

Cât de rezistentă este fundația clădirii?

În cadrul reabilitării din 1986, toată structura imobilului a fost consolidată. Lucrările de atunci nu au vizat doar reamenajarea, ci reparația capitală a clădirii. ”Atunci s-au făcut sondaje de toate felurile, s-au înlocuit multe elemente de rezistență, care erau metalice sau din piatră la subsol, ori din cărămidă sau chiar planșeele din lemn care existau.

Cazino Constanta Toate acestea au fost calculate după cutremurul din 1977 și s-a cam dublat compoziția pe care trebuie să o aibă betonul armat. S-au realizat stâlpi, pereți, fundații, iar consolidările acestea s-au făcut destul de solide. Pot să mai existe mici crăpături sau tasări în timp, dar toate vor fi luate în calcul și vor reprezenta niște probleme minore. Structura Cazinoului este foarte solidă, sigură și rezistentă”, a precizat arhitectul Radu Cornescu.

Propunerile făcute de arhitectul Radu Cornescu

Arhitectul constănțean Radu Cornescu are sute de documente despre Cazinoul din Constanța. Tocmai de aceea, el a făcut câteva recomandări și a prezentat mai multe soluții care să fie luate în calcul la restaurarea clădirii.

Cazino ConstantaFoto: arhiva arh. Radu Cornescu

Cazinoul este un monument istoric, iar noi trebuie să luăm în calcul ce a reprezentat și cum a arătat acest obiectiv înainte de al Doilea Război Mondial. Clădirea a fost inaugurată prima dată în anul 1910. Apoi, Daniel Renard a mai făcut ultimele modificări și reparații la Cazino în 1934, când arhitectul avea 63 de ani. El a fost autorul acestei lucrări și consider că nu poți să te atingi de opera unui artist și să îi mai adaugi ceva, trebuie să îi respectăm opera. Ei bine, între timp s-au mai făcut tot felul de modificări la acest monument. Recomandările mele au fost să fie refăcută construcția așa cum a gândit-o arhitectul ei. Am numeroase planșe pe care le-am găsit la Arhivele Statului, dar și fotografii făcute de-a lungul timpului, în Primul Război Mondial, în perioada interbelică și în cea socialistă.

Cazino ConstantaFoto: arhiva arh. Radu Cornescu

Există multe documente care arată ce transformări a avut acest Cazinou. De exemplu, golurile dinspre mare ale restaurantului erau înainte niște goluri dreptunghiulare, care aveau incluse în ele atât ferestre, cât și niște uși largi, pentru că lumea putea să stea și pe terasa dinspre mare, dar și înăuntru și era un du-te-vino. Ei, bine, când a fost refăcut Cazinoul în 1988 s-au făcut spre mare niște uși care seamănă cu cele de apartament. Am recomandat ca ușile acelea să fie înlocuite. De asemenea, am recomandat ca acea rampă care se duce jos la aprovizionare să fie astupată și să redea terasa așa cum era inițial. Ferestrele, multe dintre ele au fost schimbate. Toate acestea le-am discutat cu experții și cu șefa de proiect și spun că am colaborat destul de frumos”, a mai spus arhitectul Radu Cornescu.

Toate decorațiunile interioare vor fi în stilul art-nouveau

Când ne gândim la Cazinoul din Constanța, pe lângă treptele impunătoare, mărimea clădirii și elementele ei decorative ne ducem cu gândul la vitraliile din dreptul scărilor și la delicatele candelabre. De la arhitectul Radu Cornescu am aflat că ultimele vitralii nu au respectat modelul celor originale, pentru că aveu niște picturi sau ornamente moderne.

”Ele nu au ce căuta în Cazinou, o clădire care are stilul art-nouveau. Trebuie ca amenajarea să fie un tot unitar. Vor fi schimbate sau se poate ajunge la un compromis, dar în orice caz, interiorul nu trebuie să aibă elemente moderne. Este și cazul pardoselilor, care au acum o grafică modernă. Nu se poate așa ceva. Sunt tot soiul de elemente care au fost folosite între timp, dar trebuie să aducem clădirea cât mai aproape de ceea ce a fost”, afirmă arhitectul Radu Cornescu.

Un monument cu povești triste și vesele deopotrivă

Cazinoului din Constanța i-au fost asociate foarte multe povești, mai vesele sau mai triste.  În perioada în care s-a construit clădirea, familiile regale și princiare veneau foarte des la Constanța. Principele Ferdinand a participat la inaugurarea oficială a Cazinoului, pe 15 august 1910, iar Regina Elisabeta a patronat serate culturale la Cazinou.

Cazino ConstantaFoto: arhiva arh. Radu Cornescu

Fiind un loc în care se reunea toată lumea bună, chiar și Regina Maria a patronat în Cazinoul constănțean un concert pe care l-a organizat pentru a strânge fonduri pentru ridicarea Bisericii Catolice din zona veche a orașului. Pe de altă parte însă, poveștile triste se referă la jucătorii care și-au pierdut averile și s-au aruncat în mare, punându-și capăt zilelor sau la crupierii care au fost arestați. Au fost multe motive de bucurie în monumentul istoric și în perioada socialistă, când multă lume și-a organizat acolo nunta.

Cazinoul, bombardat în Primul și al Doilea Război Mondial

Arhitectul Radu Cornescu ne amintește că există și povești de altă natură legate de Cazinoul din Constanța. El spune că imobilul a fost bombardat în Primul Război Mondial, când funcționa ca spital de campanie și au murit 10 oameni atunci. Apoi, a mai fost bombardat și în al Doilea Război Mondial. Tot de la Radu Cornescu am aflat și că în 1951 și în 1952, în Cazinoul constănțean au lucrat deținuți și s-au descoperit niște înscrisuri făcute de aceștia pe bucăți de sac.

Planurile lui Daniel Renard sunt emoționante

Deși anul acesta Cazinoul din Constanța împlinește 110 ani de la inaugurare, a rămas cea mai cunoscută și mai apreciată clădire din oraș. Arhitectul Radu Cornescu a studiat foarte mult acest imobil și deține multe fotocopii, pe care le-a făcut după documentele originale ale monumentului istoric. El spune că l-au atras în mod deosebit proiectele făcute de arhitectul Daniel Renard, pentru că au o acuratețe extraordinară.

”Daniel Renard nu a fost doar arhitect, era și inginer, pentru că se gândea și la structură. El gândea cum și unde amplasează stâlpii sau grinzile și ce deschidere trebuie să aibă fiecare sală. Aceste planuri ale lui Daniel Renard te emoționează foarte mult. Sunt niște planuri realizate pe ozalid albastru, o hârtie specială, iar tot desenul este alb. Dacă ai compara un desen făcut pe calculator cu unul al lui Daniel Renard, vezi că nu-i nici o deosebire, are o acuratețe extraordinară”, a povestit arhitectul Radu Cornescu.

Există multe clădiri realizate în România în stilul art-nouveau, iar cele din Oradea sunt adevărate bijuterii. Totuși, Cazinoul din Constanța este unic și pentru faptul că respectă acest stil nu numai la exterior, ci și în interior. Tocmai de aceea, specialiștii ne asigură că restaurarea acestui simbol al orașului Constanța va fi realizată cu mare atenție la detalii, astfel încât, la final, să arate așa cum a fost odinioară.

1 Comentariu

  1. Bogdan Cazino

    Privind cazinoul din exterior se spune deja cât de bogată este istoria clădirii. De la structură la curbele și interioarele sale, pur frumusețe.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest