Maria Magiru este, la fel ca regretata Doina Păuleanu, o adevărată enciclopedie. Ea a realizat, din nimic, Muzeul de Artă Populară Constanța, încă din 1975 și, timp de o viață i-a îmbogățit permanent colecția cu numeroase obiecte de artă populară. Acum, instituția de cultură este foarte vizitată, deține peste 17.000 de piese reprezentative pentru România, dar și pentru etniile din Dobrogea, iar expozițiile permanente și tematice îi atrag frecvent pe constănțeni și pe turiști.
Maria Magiru va rămâne în istoria Constanței, însă Muzeul de Artă Populară este la mâna politicienilor
Astăzi a ieșit la pensie Maria Magiru, această legendă vie a etnografiei dobrogene, astfel că mulți colaboratori și admiratori ai activității dânsei au felicitat-o pentru bogata activitate și pentru piesele de colecție pe care le-a achiziționat pentru muzeu și le-a lăsat în urmă. În plus, doamna Magiru, din dragoste pentru etnografie și pentru Dobrogea și din dorința de a păstra inclusiv casele tradiționale din regiune, clădiri care se deteriorează, iar politicienilor nu le pasă de ele, a reușit să strămute o locuință foarte veche, în curtea Mănăstirii Dervent și a transfomat-o în muzeu.
Prima lovitură despre care vorbeam este plecarea din muzeu a celei care a creat instituția și a făcut-o să devină importantă pe harta atracțiilor turistice din Constanța.
Unii i-au adus astăzi flori doamnei Magiru, dar buchetele care au lipsit au fost chiar de la cei care ar fi trebuit să îi aprecieze munca, respectiv Primăria Constanța, în subordinea căreia s-a aflat timp de zeci de ani, instituția pe care a condus-o și Consiliul Județean Constanța, în subordinea căruia se află de la începutul acestui an.
A doua lovitură, una de grație aș spune, pe care a primit-o Muzeul de Artă Populară Constanța și implicit doamna etnografiei dobrogene, a fost numirea făcută de Consiliul Județean Constanța pentru cel care îi va lua locul, fără ca, măcar, dna Magiru să fie consultată sau întrebată. Un artist cu un CV neimpresionant, care are, ce-i drept, doctorat și este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Constanța, însă, nu are cunoștințele necesare pentru funcția în care a fost numit interimar. Artistul Florentin Sârbu nu este nici specialist, nici expert în etnografie, așa cum sunt toți managerii muzeelor de artă populară din țară.
Deși există un om foarte bine pregătit în muzeu, care a scris o carte dedicată etniei rușilor lipoveni și numeroase articole în reviste de specialitate, cu doctorat rezultat în urma mai multor ani de cercetare etnografică, lucrează de 25 de ani în instituția de cultură și are pregătirea necesară, o persoană care, în mod logic, ar fi trebuit să asigure interimatul, aceasta nu a fost luată în calcul, pentru că nu este susținută politic. Cu un CV extrem de generos, cu cercetare de teren realizată în majoritatea satelor dobrogene pe diferite teme etnografice, sute de interviuri date către presă, zeci de expoziții realizate în muzeu și pagini întregi de rezultate pe Google la simpla căutare ”Cerasela Dobrinescu”, specialistul, expertul pe patrimoniu dobrogean acreditat de Ministerul Culturii, Cerasela Dobrinescu, nu a fost în cărțile Consiliului Județean Constanța.
De altfel, nu este prima dată când, în Constanța, politicienii își bagă nasul într-un domeniu în care nu se pricep și strică imaginea instituțiilor de cultură. Teatrul Fantasio și Teatrul de Balet Oleg Danovski din Constanța sunt doar două exemple în acest sens. Gurile rele spun chiar că Muzeul de Artă Populară ar putea deveni doar o secție a Muzeului de Artă Constanța, lucru pe care nici măcar comuniștii nu l-au făcut. Trist, nu-i așa?
După fotbal și politică, probabil, mulți se vor pricepe acum și la etnografie, un domeniu care nu se învață în câteva zile sau în câțiva ani. Păcat, foarte păcat că s-au grăbit cei de la Consiliul Județean Constanța să își numească omul pe care l-au dorit și nu au vrut să permită continuarea a ceea ce Maria Magiru a construit în 48 de ani, de către un om pregătit de dânsa, cu multă răbdare, timp de 25 de ani.
Pe platforma Discover Dobrogea am scris, de-a lungul timpului, numeroase articole cu informații oferite de dr. Cerasela Dobrinescu, pe care, cu siguranță le-ați citit și le-ați apreciat, dar, până astăzi, scuzați-mi ignoranța, dar n-am auzit de artistul Florentin Sârbu și de activitatea dânsului, chiar dacă este președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța. Și aceasta, în condițiile în care îi cunosc pe mulți dintre artiștii constănțeni, iar finul meu, artistul Eusebio Spînu, fost președinte al UAP Constanța 1, o personalitate în domeniul ceramicii, m-a introdus în minunata lume a artiștilor plastici. Probabil, lucrările pe care dl Sârbu le realizează din ceramică sunt foarte apreciate de către publicul larg, însă, pregătirea pe care o are nu îl califică pentru funcția de director interimar al Muzeului de Artă Populară Constanța. Poate va fi reparată această greșeală la concursul care va fi organizat, deși este cam greu de crezut.
Peste toate muzeele din oras directorii sunt numiți politic ! De exemplu, nici delfinariul nu are un director cu pregătire de specialitate, și da, cred ca si dv., ca nici nu va mai avea vreodată….penultimul era specialist in sticlă, iar cel din prezent….complet pe din afară !