fbpx
Drone de mari dimensiuni supraveghează zona de coastă a Mării Negre

aprilie 7, 2021

drone-de-mari-dimensiuni-supraveghere-marea-neagra

Frontiera maritimă a României este supravegheată cu drone de mari dimensiuni. Poliția de Frontieră Română  implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance – Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot / tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră.

Utilizarea unor drone de mari dimensiuni crește capacitatea de reacție în cadrul misiunilor specifice

Serviciul este operațional începând cu luna martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră și folosește aparate de zbor, tip drone de mari dimensiuni, model CAMCOPTER® S-100. Acestea pot zbura atât ziua, cât și noaptea, cu o viteză maximă de 240 km/h, până la înălțimea de 5.500m, chiar și în condiții de vreme neprielnică, pe uscat și deasupra mării. Drona are o greutate de 110 kg și o lungime de 3,4 metri.

drone-de-mari-dimensiuni-folosite-de-politia-de-frontiera-pentru-supravegherea-zonei-de-coasta-a-Marii-negreAcest sistem este pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – E.M.S.A. și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru  creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.

Dronele de mari dimensiuni zboară pe distanțe mari, pentru un timp mai lung

Caracteristicile tehnico-constructive ale acestor aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100, permit executarea unor misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată.

drona-de--mari-dimensiuniEle având capabilități de înregistrare, colectare, analiză și transmitere în timp real a datelor și informațiilor la nivelul platformei RPAS Data Centre, dedicată în acest scop. Serviciul este alocat pentru o perioada de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat și tehnica aferentă pentru operarea acestuia.

Dronele vor fi folosite și în cadrul operațiunilor comune cu scopuri multiple la Marea Neagră

Serviciul de referință va avea o contribuție semnificativă în planul operativ al misiunilor specifice, în contextul implicării Poliției de Frontieră Române în planificarea și organizarea operațiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2021.

drone-de-mari-dimensiuni-politia-de-frontiera-supraveghere-marea-neagraOperațiunea este coordonată de Agenția Frontex (Agenția Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă), cu suportul agențiilor E.M.S.A. și E.F.C.A. (Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului), care se va desfășura în colaborare cu instituțiile naționale de profil, A.N.R. (Autoritatea Navală Română) și A.N.P.A. (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură), respectiv cu autoritățile corespondente din R. Bulgaria, urmărindu-se în acest sens dezvoltarea interoperabilității parților participante în cadrul activităților circumscrise funcțiilor Gărzii de Coastă.

Operațiunile de zbor se realizează în condiții de siguranță

Implementarea acestui serviciu de mare complexitate s-a realizat în cooperare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și ROMATSA R.A.

drone-de-mari-dimensiuniAcestea au acordat sprijinul de specialitate în conformitate cu competențele instituționale, astfel încât operațiunile de zbor să se realizeze în condiții de siguranță și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Anul trecut a fost implementată supravegherea cu drone de mici dimensiuni

Anul trecut, Poliția de Frontieră Română a implementat un proiect similar folosind sistemul R.P.A.S. (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Proiectul a fost furnizat și finanțat în totalitate de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (E.M.S.A.) și a fost utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv prevenirea poluării maritime, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor maritime și operațiunile de căutare și salvare.

Sistemul folosea un concept de tip integrat care consta în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră „Ştefan cel Mare” a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilități de filmare pe timp de zi și de noapte, de către piloți specializați din cadrul companiei Nordic Unmanned A.S. Datele colectate de la zboruri erau transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit, dedicat în acest scop.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord este cea mai nouă stațiune de pe litoralului românesc, renumită pentru plajele sale acoperite de nisip fin și mângâiate de valurile Mării Negre. Cu o varietate de atracții și facilități, Mamaia Nord este alegerea perfectă pentru o vacanță de neuitat,...

Pin It on Pinterest