Două expoziții foarte interesante, vor fi organizate pe 31 august și 1 septembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).
„Ovidiu, la el acasă, la Tomis”, expoziție la MINAC
„Ovidiu, la el acasă, la Tomis” se intitulează expoziția al cărei vernisaj va avea loc joi, 31 august, de la ora 11.00, în sala „Ovidiană” a MINAC.
„Poetul Publius Ovidius Naso a fost exilat de împăratul Romei, la Tomis. Venit din luxoasa capitală a Imperiului Roman, lui Ovidius nu i-a plăcut noua sa viață la Pontul Euxin. Ne-a lăsat mărturie Tristele și Ponticele, surse de informații despre realitățile și locuitorii Tomisului. Și, totuși, autohtonii l-au iubit și, de-a lungul timpului, i-au cinstit memoria.
Povestea lui Ovidiu și a nemuririi sale este prezentată în expoziția „Ovidiu, la el acasă, la Tomis”, realizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, aflăm de la muzeograful Lavinia Dumitrașcu.
Despre poetul Publius Ovidius Naso și recunoștința constănțenilor vor vorbi: dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristian Cealera și dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Expoziția va fi deschisă până pe 14 septembrie 2023.
„Amprenta Brătienilor în Dobrogea. Podul Carol I de la Cernavodă”, expoziție la MINAC
O altă expoziție, de această dată de pictură, grafică și tehnici alternative fotografice, intitulată „Amprenta Brătienilor în Dobrogea. Podul Carol I de la Cernavodă”, va fi organizată, vineri, 1 septembrie, de la ora 15.00, la etajul II al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
”Construcția Podului de la Cernavodă nu este legată doar de numele marelui nostru Anghel Saligny, ci și de tinerii ingineri români, colaboratori ai acestuia. Între ei, Ionel și Vintilă Brătianu, fiii primului ministru al României, I.C. Brătianu, și aceștia viitori mari oameni politici ai României.
Participarea fraților Brătianu – Ionel și Vintilă – la ridicarea podului care unea fizic România cu Dobrogea, provincia revenită la Țară, o prezentăm prin intermediul expoziției foto-documentare, de pictură, grafică și tehnici alternative „Amprenta Brătienilor în Dobrogea. Podul Carol I de la Cernavodă”, realizată de MINAC și artistul plastic Mihaela Florescu”, afirmă muzeograful Lavinia Dumitrașcu, cercetător științific dr. și curator al acestei expoziții.
Despre povestea Podului de la Cernavodă și implicarea tinerilor ingineri Ionel și Vintilă Brătianu vor vorbi dr. Lavinia Dumitrașcu și artistul plastic Mihaela Florescu.
Publicul este invitat să viziteze expoziția, care va fi deschisă până pe 14 septembrie 2023.
0 Comentarii