fbpx
Două artiste ale folclorului dobrogean, omagiate la Festivalul Cântecului Popular ”Elena Roizen” din Ovidiu

iunie 25, 2019

Festival Elena Roizen Ovidiu

Cântecul s-a născut dintr-un infinit de tristeți și a apărut pentru a bucura sufletul omului. Iar dacă vorbim despre doamnele folclorului dobrogean, Elena Roizen și Elena Ionescu Cojocaru, putem spune că aceste valori ne-au mângâiat inimile cu melodiile lor. Acum îi încântă pe îngeri cu vocile lor minunate, dar ne luminează în continuare viața cu folclorul autentic pe care ni l-au lăsat moștenire. Două artiste îndrăgite, îndrăgostite de tradiția populară, care au contribuit, cât au trăit, pentru continuarea tradiției populare autentice.

Festivalul Cântecului Popular ”Elena Roizen”

Zilele orașului Ovidiu se derulează în perioada 28-30 iunie, pe superba scenă de pe malul Lacului Siutghiol. Manifestarea debutează vineri, 28 iunie, cu Festivalul Cântecului Popular ”Elena Roizen”, aflat deja la cea de-a XII-a ediție. Evenimentul este organizat de Primăria Ovidiu, în colaborare cu Centrul cultural ”Elena Roizen” și în parteneriat cu Centrul Cultural Județean ”Teodor Burada”. Primarul orașului Ovidiu, George Scupra a declarat pentru Discover Dobrogea, că manifestarea va include și un moment în memoria artistei Elena Ionescu Cojocaru.

Festival Elena Roizen Ovidiu”Elena Ionescu Cojocaru a înființat și coordonat ansamblurile ”Altițe dobrogene” și ”Fiii Dobrogei”, pentru că a fost îndrăgostită de folclorul din zona situată între Dunăre și Marea Neagră. A selectat cu multă atenție repertoriul și nu a tolerat non-valoarea în creațiile populare pe care le-a prelucrat. În memoria Elenei Ionescu Cojocaru, fiică a Dobrogei, vom acorda din acest an un trofeu cu numele regretatei soliste care a promovat valorile noastre culturale și spirituale în rândul tinerilor, din dorința de a continua tradiția populară. Nu vom uita niciodată contribuția pe care a avut-o Elena Ionescu Cojocaru pentru întregirea folclorului românesc pe pământul dobrogean. Important este să învățăm să ne cunoaștem valorile locale și să le respectăm”, a afirmat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.

Festivalul Elena Roizen Ovidiu”Elena Ionescu Cojocaru a fost un suflet nobil, un om corect și foarte muncitor, i-a plăcut mult să cânte și a iubit folclorul dobrogean. A fost preocupată mereu să îi învețe pe tinerii talentați, inclusiv pe cei instituționalizați, să cânte muzică populară. Elena a făcut parte din generația interpreților de frunte ai cântecului dobrogean. Apreciez faptul că organizatorii acestui eveniment sunt interesați de folclorul autentic din regiunea noastră și îi încurajează pe tineri să păstreze calitatea muzicii românești. Îmi place și faptul că inclusiv membrii juriului sunt din Dobrogea și nu sunt aduși de prin alte părți ale țării. Anul trecut, am participat împreună cu Elena Ionescu Cojocaru la Festivalul ”Elena Roizen” și acum nu mai este. Ce scurtă este viața!”, a afirmat pentru Discover Dobrogea artistul Ion Amititeloaie.

Elena Ionescu Cojocaru a avut o pasiune ieșită din comun pentru muzică

Directorul Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor Burada”, profesorul Doina Voivozeanu are numai cuvinte frumoase de spus despre Elena Ionescu Cojocaru. De la ea am aflat că pasiunea Elenei a fost muzica populară și a creat generații de tineri și de adulți, care au învățat de la profesoara lor să iubească folclorul. ”Îmi amintesc că am ajutat-o într-un an să organizeze cea de-a III-a ediție a Festivalului ”Fiii Dobrogei”, care a ieșit foarte frumos și era încântată. Ar fi dorit să îl continuăm, dar din motive financiare și organizatorice nu l-a putut duce mai departe. În memoria acelui festival, a făcut mai târziu grupul vocal ”Fiii Dobrogei”, cu care a participat la toate festivalurile la care eram invitate, printre care și la Ovidiu și în Topalu. Elena avut o pasiune ieșită din comun pentru muzică. Deși era foarte bolnavă, venea și își ținea orele, din dragoste pentru folclor.

Festivalul Elena Roizen OvidiuToți copiii au iubit-o și vorbesc și acum frumos despre ea, chiar dacă unii au devenit adulți. Avea o pasiune pentru muzică, dusă la extrem, iar pentru mulți dintre noi a fost de neînțeles. Între dragostea pentru folclorul dobrogean și sănătatea ei, Elena Ionescu Cojocaru nu a ținut cont deloc de ea, i-a păsat doar de muzică și de folclor. Aproape toți soliștii tineri au lucrat cu Elena: Marius Brutaru, Adriana Sofica, Ionuț Cuclea, Ionuț Petreacă. Elena Ionescu Cojocaru a fost timp de foarte mulți ani, unul dintre foarte puținii profesori de canto-muzică populară din Constanța. Avea o bunătate în voce și o blândețe în privire, că mă dezarma de câte ori insista cu anumite proiecte. În ultimii doi ani era fericită că avea nepoțel și, ca bunică venea să îmi arate fotografii. Fiind și eu bunică, făceam un schimb un schimb util de informații despre nepoți. A fost un om cu un suflet foarte mare, puțini sunt așa. Am avut de-a face cu mulți oameni în atâția ani de muncă, dar cred că ea este singura pe care am văzut-o cu un asemenea caracter. A lăsat un gol în instituția noastră, în care a lucrat foarte mulți ani”, a declarat cu drag și dor față de colega sa de generație, directorul Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor Burada”, Doina Voivozeaznu.

Elena Roizen, steaua care strălucește deasupra orașului Ovidiu

Născută în orașul Ovidiu, Elena Roizen a început să compună melodii din cântecele care i-au legănat copilăria, iar când era în clasa a IX-a a avut prima înregistrare și primul contact cu publicul. Acesta a reprezentat începutul unei cariere de succes, în care a înregistrat peste 100 de cântece dobrogene, balade, colinde, hore, sârbe și geamparale. ”Folclorul este viață” spunea Elena Roizen. Muzica din Dobrogea, variată și bogată și-a păstrat trăsăturile fundamentale ale specificului local, iar Elena Roizen a îmbogățit, cât a putut, folclorul din această regiune.

Festivalul Elena Roizen Ovidiu”Rar mi-a fost dat să văd o ținută de scenă atât de ireproșabilă ca a Elenei Roizen”, a precizat solistul Ion Amititeloaie. El spune că au bătut împreună Dobrogea în lung și-n lat și au susținut multe concerte. ”În mediul rural, oamenii puneau mâna pe noi, de parcă vedeau extratereștri, atât de mult ne prețuiau. Elena Roizen a fost un om minunat, care a muncit enorm, pentru că iubea folclorul dobrogean”, a mai spus Ion Amititeloaie.

Festivalul de la Ovidiu descoperă și promovează soliștii de muzică populară

Festivalul Cântecului Popular ”Elena Roizen”, organizat pentru al XII-lea an în orașul Ovidiu, își propune să valorifice tezaurul folcloric din România și să promoveze valorile autentice. 18 tineri soliști de muzică  populară s-au înscris în concurs. Ei știu că în cadrul evenimentului de la Ovidiu sunt descoperiți și motivați să continue pe acest drum, pentru conservarea muzicii de calitate. De asemenea, în cadrul manifestării sunt prezentate cele mai frumoase costume din diferite zone etnofolclorice ale țării.  La ediția din acest an, participă interpreți amatori și soliști vocali din Dobrogea, dar și din Bucovina, Muntenia, Moldova și din Oltenia. Ei au vârste cuprinse între 16 și 25 de ani și cunosc foarte bine muzica din zona pe care o reprezintă. Repertoriul se axează în special pe prelucrări ale folclorului dobrogean. Participanții la Festivalul Cântecului Popular ”Elena Roizen” vor putea urmări și recitalul lui Ion Amititeloaie și al Ștefaniei Narenji.

Concurenții înscriși la Festivalul ”Elena Roizen”

Concurenții celei de-a XII-a ediții a Festivalului Cântecului Popular ”Elena Roizen” sunt: Maria Sava, în vârstă de 17 ani din Constanța, constănțeanul Andrei Girel, 17 ani, Băltariu Ana-Maria, tot de 17 ani, din Gura Humorului, Constantin Belecciu, 25 de ani din Botoșani, Denisa Răchită, 16 ani din Constanța, Marta Oprea, 19 ani din Brăila, Teodora Panait, 17 ani din Tulcea, Geanina David, 18 ani din Romanați, Maria Zârnă, 17 ani din Prahova, Anisia Betej, 16 ani din Gorj, Iuliana Călin, 20 de ani din Argeș, Cosmina Dobrinaș, 17 ani din Constanța, Andreea Pavel, 17 ani din Constanța, Gabriela Lipioașcă, 17 ani din Prahova, Bianca Luzinschi, 16 ani din Constanța, Andreea Dinu, 17 ani din Romanați, Elvis Asan, 19 ani din Constanța și Elena Lazăr, 17 ani din Tulcea.

Evenimentul se va desfășura în Parcul Faleză Lac din orașul Ovidiu, vineri, 28 iunie, de la ora 16.00.  Din juriu, fac parte: interpretul de muzică populară Ion Amititeloaie, lectorul universitar la Facultatea de Arte a Universității Ovidius Constanța, Liliana Cornilă, interpreta de muzică populară Elena Plătică, Elena Dordea, coregraf la Centrul Cultural ”Elena Roizen” din orașul Ovidiu și redactorul muzical pe emisiuni de folclor de la Radio Doina din Constanța, Ionuț Dulgheriu.

Primarul orașului Ovidiu, George Scupra îi invită pe localnici, pe constănțeni, dar și pe turiștii aflați pe litoral, la un spectacol autentic de muzică populară, vineri, 28 iunie, de la ora 16.00.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest