fbpx
Dobrogea de Nord, locul ideal pentru excursii și trasee montane în această toamnă

octombrie 21, 2019

Padurea Fantana Mare Tulcea

Este o toamnă atât de caldă, colorată și plăcută, încât este păcat să stăm în casă și să nu profităm de peisajele pe care ni le oferă. În plus, în pădurile din Dobrogea de Nord, cromatica de poveste și mirosul de frunze uscate sunt un adevărat balsam pentru sufletul celor care adoră să se plimbe pe potecile întortocheate. De fapt, în această regiune nu există extrasezon, fiecare anotimp ne oferă imagini spectaculoase și posibilități inedite de petrecere a timpului liber, iar culorile pe care toamna ni le dezvăluie sunt desprinse din povești.

Slava Rusă și Slava Cercheză, paradisul din Dobrogea de Nord

Slava Rusă și Slava Cercheză sunt două localități pitorești prin peisajul care le încadrează. Situate la poalele dealurilor care fac parte din Podișul Babadag, Slavele, cum li se mai spune, sunt încărcate de istorie.

dobrogea-de-nord-slava-rusa-tulceaAm observat în ambele localități case vechi, unele dintre ele părăsite, dar încă frumoase, altele locuite în special de ruși lipoveni, etnici care formează majoritatea în Slava Rusă și Slava Cercheză. Pe ulițele comunei am admirat gospodării bine îngrijite, cu multe flori și cu garduri verzi sau albastre.

dobrogea-de-nord-gospodarie-slava-cercheza-tulceaÎn timp ce priveam lung o casă ca-n basme, pe bolta căreia atârnau dovleci dolofani, un bărbat a deschis poarta și m-a invitat înăuntru. Din păcate, nu am reușit să îi aflu povestea, dar m-a lăsat să îi fac câteva fotografii.

dobrogea-de-nord-gospodarie-slava-cercheza-tulceaMi-a zis că are 83 de ani și că viața n-a fost prea ușoară pentru el, dar se bucură de ceea ce îi oferă. Chiar dacă vârsta lui este înaintată, curtea e curată și foarte îngrijită, plină de flori, care mai de care mai vesel colorate.

dobrogea-de-nord-gospodarie-slava-rusa-tulceaO altă casă, de data aceasta din satul Slava Rusă mi-a făcut cu ochiul. Părea părăsită, dar cromatica gardului, a porții și a plantelor care o acoperă, o fac să iasă în evidență. O băncuță, pe vremuri albastră, cu stinghiile rupte acum, stă cuminte în fața imobilului, deși, cu siguranță cu ani în urmă pe ea stăteau proprietarii și priveau lumea care se plimba pe uliță.

dobrogea-de-nord-slava-rusa-tulceaAtracțiile turistice din cele două localități dobrogene sunt Cetatea Ibida, care, din păcate este acoperită de pământ, Mănăstirea de călugări Uspenia și Mănăstirea de maici Vovidenia.

Pădurea Fântâna Mare

Prin Fântâna Mare din comuna Ciucurova am trecut și în primăvară, când am participat la Festivalul Bujorului. Pe vremuri, localitatea, care a fost locuită de turci, se numea Bașpunar. Apoi, au descoperit acel loc mirific etnicii ucraineni veniți din sudul Basarabiei și acum ei reprezintă populația majoritară în localitate.

dobrogea-de-nord-padurea-fantana-mare-tulcea Primăvara, bujorii înroșesc poiana de la Fântâna Mare și mulți turiști ajung în rezervația naturală să îi fotografieze. Și toamna este spectaculoasă Pădurea Fântâna Mare, prin liniștea pe care o oferă și coloritul frunzelor copacilor. Este un loc minunat pentru plimbări în aer liber, într-un cadru de basm.

Mănăstirea Cerbu și treptele ei ce amintesc de drumul Golgotei

În incursiunea noastră prin județul Tulcea am ajuns și la Mănăstirea Cerbu. Retras între Munții Dobrogei, puțini credincioși au auzit de acest lăcaș de cult situat la mică distanță de Ciucurova, pe drumul spre Topolog.

dobrogea-de-nord-manastirea-cerbu-tulceaAnsamblul ne-a atras prin frumoasa lui simbolistică, ce le amintește credincioșilor de drumul Crucii Mântuitorului Iisus Hristos către dealul Golgotei.

dobrogea-de-nord-manastirea-cerbu-tulceaAcolo sunt amplasate nouă troițe, care, împreună cu capela, încă neterminată, formează un ansamblu de 14 trepte, o reprezentare a opririlor Mântuitorului pe drumul Crucii.

dobrogea-de-nord-manastirea-cerbu-tulceaÎn cele nouă troițe, locuri de rugăciune pentru credincioși, sunt pictate momentele pătimirilor lui Isus Hristos pe drumul spre Golgota.

dobrogea-de-nord-manastirea-cerbu-tulceaLa Mănăstirea Cerbu este și un monument funerar pentru victimele lagărului de la Ciucurova. Și aceasta, deoarece în pădurea din apropierea mănăstirii se află cele mai multe gropi comune pentru victimele lagărului sovietic de concentrare de la Ciucurova din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde au fost îngropați prizonieri români, nemți și italieni.

Un apus de basm pe Vârful Țuțuiatu

Cea mai mare provocare în incursiunea noastră prin Dobrogea a fost să urcăm pe Vârful Țuțuiatu. E adevărat, a fost o excursie neprevăzută și nici pe la sală nu am mai dat demult, dar traseul este relativ ușor, are o lungime de 7 kilometri și se parcurge într-o oră și jumătate. El pornește din localitatea Greci și escaladează cea mai mare formațiune granitică din Munții Măcin, care a luat naștere în urmă cu aproximativ 295 de milioane de ani.

dobrogea-de-nord-varful-tutuiatu-muntii-macinuluiVârful Țuțuiatu este cel mai spectaculos punct de observație de pe partea vestică a Munților Măcin, el fiind și cel mai înalt, cu o altitudine de 467 de metri. Panorama este vastă și impresionantă, iar la poale se întinde comuna Greci. De sus se observă, de asemenea, Culmea Pricopanului și vârfurile crestei principale a Munților Măcin.

dobrogea-de-nord-varful-tutuiatu-muntii-macinuluiAm ales să vedem apusul de pe Vârful Țuțuiatu la apus, astfel că peisajul a fost spectaculos, însă coborârea am făcut-o pe întuneric, ghidați de lumina telefonului. Nu știu cum este vara traseul, dar toamna vă asigur că e superb.

dobrogea-de-nord-muntii-macinuluiUn covor generos de frunze arămii este întins pe toate potecile, iar culorile copacilor alternează de la verde și galben până la maroniu și sunt o încântare pentru turiști. Pe drum ne-am întâlnit și cu bicicliști care urcau pe creastă, pentru că acest traseu marcat cu un triunghi albastru este apreciat și de iubitorii sportului pe două roți.

dobrogea-de-nord-muntii-macinuluiA fost o excursie inspirată, perfectă pentru un weekend de toamnă călduroasă. Pot spune, fără rezerve, că Dobogea de Nord este spectaculoasă și tomna. În plus, traficul este lejer în zonă și există multe trasee pe care le pot parcurge iubitorii de plimbări în natură. Nu trebuie să mergem până la munte pentru a exploara frumusețile mediului înconjurător, este suficient să căutăm în jurul nostru și găsim multe oportunități de petrecere a timpului liber și în Dobrogea.

7 Comentarii

  1. Marinela Grigore

    Dobrogea este minunata!

    Răspuns
  2. Antonia

    Mult succes în activitate! Minunata zona, mai puțin suta!

    Răspuns
  3. Marius Mihaesei

    Bună ziua.Baspunar ii spunea satului Fantana mare din jud.Constanta situat după comuna Independenta. Sanatate

    Răspuns
    • Auris Luca

      Așa este, dar mai există și Fântâna Mare de Tulcea.

      Răspuns
    • Mariana

      Si acesta din judetul tulcea se numea Baspunar, doar ca turci au fost si sunt in cel din judetul Constanța

      Răspuns
    • Bormanbet Maiiser

      Da.Singurul Bașpunar este Fântâna Mare din județul Constanța

      Răspuns
  4. Drăghicianu

    F frumos mă bucur

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Masleniţa este sărbătoarea în cadrul căreia, rușii lipoveni celebrează Soarele și venirea primăverii. Denumită și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, Maslenița are loc în ultima săptămână înaintea intrării în Postul Paştelui. Fiind o sărbătoare emblematică pentru...

Pin It on Pinterest