1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, pentru a marca data la întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice învecinate au fost declarate rezervație a biosferei. Totodată a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ca instituție specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii. Anul acesta, Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării va fi sărbătorită în cadrul Conferinței Naționale ”Apele Unite ale României – AUR pentru 2030.
Sună paradoxal, însă, deși ne place să petrecem mult timp în natură, mulți dintre noi nu o respectă. În multe zone putem vedea deșeurile aruncate de așa-zișii iubitori de verde. Este de necrezut faptul că ne place să admirăm frumusețile deltei, dar lăsăm în urma noastră mormane de gunoi, pe care nu are cine să le strângă.
1 septembrie, Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării
Auzim zilnic informații legate de turismul responsabil, dar parcă ne trec pe lângă urechi. Vedem videoclipuri cu pești sau delfini care mor sufocați cu plasticele pe care le aruncăm în apă, însă continuăm să ne debarasăm oriunde, de deșeurile de care nu mai avem nevoie. Pe 1 septembrie este marcată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, zi în care ARBDD și alte autorități abilitate ne atrag atenția asupra importanței conservării patrimoniului natural și dezvoltării durabile a deltei. Probabil, doar amenzile extrem de mari îi vor învăța pe români că este obligatoriu să strângă mizeria pe care o fac și, chiar dacă nu au coșuri de gunoi la fiecare colț din Delta Dunării, lucru imposibil dealtfel, să nu arunce absolut nimic la voia întâmplării.
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării va marca aniversarea a 29 de ani de la declararea rezervației biosferei prin acțiuni de conștientizare și educație ecologică în cadrul Taberei Naționale de Educație ecologică ”Prietenii Deltei”, la Centrul de agrement din Sulina, în perioada 28 august – 2 septembrie. În cadrul taberei la care participă tineri cu vârste între 14 și 20 de ani, reprezentanți ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării vor susține prezentări la Centrul de Vizitare din Sulina cu privire la importanța deosebită a valorilor naturale și culturale a Rezervației Biosferei Delta Dunării. Și la Crișan, responsabilul Centrului de Informare și Educație Ecologică din localitate, va organiza în data de 1 Septembrie o activitate de marcare a importanței declarării Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu implicarea elevilor de la Școala Gimnazială din Crișan.
În deltă, turiștii aruncă deșeurile la voia întâmplării
Nu este greu să păstrăm curate locurile în care mergem, trebuie doar să ne dorim acest lucru. Este important să conștientizăm că nu avem menajere și nu strânge nimeni gunoiul după noi, astfel că, în situația în care dorim să găsim curate locurile în care ne întoarcem, trebuie să fim responsabili cu mediul.
Guvernatorul Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac a declarat pentru Discover Dobrogea că problema managementului deșeurilor există și în Delta Dunării, la fel ca în toată țara. ”În deltă, situația este mai delicată, deșeurile trebuie transportate până la Tulcea. Consiliul Județean și primarii fac eforturi pentru a gestiona această problemă, dar, fiind vorba despre zone foarte întinse, nu pot fi toate acoperite. Tocmai de aceea, în deltă, camparea este permisă doar în anumite locuri. Turiștii nu respectă restricțiile și își așează corturile unde vor, pe canal, pe malul apei și nu sunt întotdeauna responsabili în ceea ce privește protejarea deltei. Ei aruncă deșeurile la voia întâmplării, în zone în care doar ONG-urile mai ajung să le colecteze. În zonele special amenajate pentru turiști, la hoteluri și pensiuni, lucrurile sunt ușor de gestionat.
Problemele apar când vizitatorii merg în deltă pe cont propriu, în locuri greu accesibile, din care resturile menajere nu pot fi mereu colectate. Mai mult decât atât, ele sunt luate de vânt, ajung în apă și apoi sunt luate de curenți și duse pe plajele Sulina și Sfântu Gheorghe. Nu mai vorbim despre poluare, despre modul în care este afectată fauna din deltă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.
”Sfatul meu pentru toți cei care iubesc Delta Dunării și vor să se reîntoarcă într-un loc curat și primitor, este ca turiștii să se informeze și să știe exact unde au voie să campeze, să fie mai responsabili cu mediul înconjurător și lase locul în care au stat la fel de curat cum l-au găsit când au ajuns”, spune guvernatorul Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac.
În ultima perioadă inspectorii ARBDD au efectuat numeorase controale în biorezervație și le-au aplicat sancțiuni celor care nu respectă legea. Ei spun că turiștii se pot informa de pe site-ul ARBDD Tulcea, dacă vor să afle în ce zone pot să campeze sau nu, dar, de regulă, nu se întâmplă așa. Vizitatorii trebuie să fie responsabili, să minimizeze impactul negativ asupra mediului înconjurător și să contribuie la conservarea patrimoniului natural. Ne dorim cu toții o schimbare în bine și vrem ca România să arate ca alte state civilizate. Totuși, este necesar să conștientizăm că schimbarea vine de la fiecare individ în parte, iar gesturile mici, precum strângerea deșeurilor după ce am campat într-o zonă superbă din deltă, sunt foarte importante.
0 Comentarii