fbpx
PNL alegeri
PNL
Delta Dunării, tărâmul care te vrăjește cu peisajele, gastronomia și tradițiile sale

mai 1, 2019

Delta Dunarii Discover Dobrogea

Dacă este un loc în România care îi farmecă de la prima întâlnire pe turiști, acela este cu siguranță Delta Dunării. Am văzut vizitatori străini care au plâns când au văzut frumusețile deltei. Este emoționant să vezi de la mică distanță păsările în habitatul lor natural. Simți că ești într-un basm când te plimbi cu barca pe canale, printre nuferii albi și galbeni care îmbracă în straie de sărbătoare apele Dunării. Iar când papilele îți dansează de fericire când guști din gastronomia deltaică, mai că îți vine să te muți în Delta Dunării.

Delta Dunării, ținut de poveste cu păsări colorate și peisaje de vis

Unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei, Delta Dunării se întinde pe o suprafață de 580.000 de hectare și este cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă. Este imposibil să nu te îndrăgostești de acest muzeu viu al biodiversității, care are 30 de tipuri de ecosisteme, 130 de specii de pește și 360 de specii de păsări.

Delta-Dunarii- pesisaje-traditii-gastronomie Cormorani, pelicani, lebede, egrete și pescăruși, pe toate le veți surprinde în timp ce zboară sau când  își fac siesta. Pentru iubitorii de natură, delta este un adevărat rai pe pământ. Ei pot admira spectacolul oferit de stolurile de înaripate, dar și flora care creează peisaje de vis, pe care nici cei mai iscusiți artiști nu le pot realiza.

Jurilovca, unică în Dobrogea

Împrejmuită de lacurile Razim și Golovița și situată la mică distanță de Gura Portiței, Jurilovca este o localitate unică în Dobrogea, dar prea puțin cunoscută de vizitatori. Capul Doloșman, cea mai înaltă faleză stâncoasă de pe litoralul românesc, ne oferă o priveliște spectaculoasă.

Capul Dolosman Jurilovca În plus, vestigiile istorice din zonă sunt insuficient promovate. Capul Doloșman se întinde pe aproape 3 kilometri și acolo poate fi văzută Cetatea Orgame-Argamum, prima așezare atestată istoric din România. Faleza cretacică formată din gresii și calcare a cetății are înălțimea de 29 de metri și se continuă cu un deal foarte abrupt, care ajunge până la 56 de metri. Denumirea Doloșman are origine turcească și se traduce ”Cap rău”.

Sarichioi, un sat în care tradițiile sunt respectate

Înconjurată de lacurile Razim și Babadag, localitatea Sarichioi are cei mai mulți etnici ruși lipoveni din România. Aici, se păstrează tradițiile străvechi, dansurile și cântecele rusești, credința și portul popular. Dacă ajungeți pe înserat în Sarichioi, nu ratați apusul pe lacul Razim din portul pescăresc. Este o adevărată încântare să privești bărcile lăsate de pescari pe mal de pescari și casele inundate de lumina portocalie a soarelui. Nu ratați nici cele două biserici lipovenești de rit vechi din sat, care au o arhitectură deosebită și sunt situate pe malul lacului.

Portul Sarichioi Sarichioi Port Locuitorii din Sarichioi sunt ortodocși de rit vechi sau staroveri, păstrători ai credinței adevărate. În bisericile rușilor lipoveni, slujbele religioase sunt ținute doar în limba slavonă. În timp ce treceți prin localitate, priviți casele tradiționale și grădinile cu multe flori colorate din fața curților gospodarilor. Cu siguranță o să vă placă ce vedeți acolo.

Cetatea Enisala

Comuna Sarichioi este plină de surprize și s-au scris multe legende despre această zonă încărcată de istorie. Fortăreața Heracleea sau Enisala cum o știu mulți, a fost construită de negustorii genovezi în vremea Imperiului Bizantin, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

Cetatea Enisala Situată pe un deal înalt și calcaros din satul Enisala, între lacurile Razim și Babadag, cetatea antică poate fi zărită de la distanță, iar la apus și la răsărit pare desprinsă din povești. Denumirea localității provine din limba turcă ”Eni Sale” și se traduce prin ”Satul nou”.

Suvenir din Dobrogea, casa tradițiilor din Dobrogea

Dacă tot ajungeți în județul Tulcea, puteți face un mic ocol, pentru a vizita Suvenir din Dobrogea, casa tradițională din Dobrogea. La Bianca Folescu veți avea ocazia să vă întoarceți în timp, să vă amintiți de casa bunicilor și să simțiți natura departe de lumea dezlănțuită și să vedeți elemente autentice dobrogene.

Suvenir din Dobrogea, Discover DobrogeaÎn plus, ea are o adevărată Arcă a lui Noe, în care sunt cai, ponei, pisici, căței, capre, găini și multe alte animale și păsări pe care nu aveți ocazia să le vedeți în mediul urban. Tot acolo există 5 camere amenajate după tradițiile a tot atâtea etnii din Dobrogea, ce conțin obiecte vechi ale minorităților din regiune.

Plajele sălbatice din Delta Dunării, preferatele turiștilor

Plajele sălbatice au început să fie preferatele turiștilor care ajung în deltă. Indiferent că vorbim de plajele de la Sfântu Gheorghe, Perișor, Vadu sau Sulina, zonele neamenajate sunt pe placul oaspeților care doresc liniște și relaxare maximă.Plaja Perisor Discover Dobrogea Ce poate fi mai plăcut decât să te contopești cu natura, să asculți valurile care se sparg la mal, țipetele pescărușilor și să meditezi până când începi să îți auzi gândurile?

Gastronomia deltaică, bucuria papilelor gustative

Icrele și produsele din pește sunt delicatesele care îi ridică pe primul loc pe podium pe locuitorii din Tulcea și Delta Dunării, la acest capitol. Nicăieri altundeva nu poți mânca un storceag mai bine gătit decât în deltă, o saramură sau o plachie. Iar dacă aprofundăm subiectul, ajungem la plăcinte cu ficat de pește, musaca sau chiar deserturi din pește, la care nimeni nu îi întrece pe localnicii din județul Tulcea.

Mancare traditionala Delta DunariiChiar și cei care spun că nu le place peștele vor ajunge să mai ceară o porție de știucă umplută sau de chiftele de știucă sau de pește pane. Este raiul peștelui și vă asigur că papilele voastre vor dansa de bucurie.

Este imposibil să nu îți dorești să revii în Delta Dunării după ce ai vizitat-o o dată. Este un tărâm magic, în care natura, tradițiile, gastronomia și ospitalitatea localnicilor se îmbină perfect și le oferă vizitatorilor experiențe de neuitat. Dacă doriți să evitați aglomerația și țânțarii, aceasta este perioada perfectă pentru o vizită în deltă, dacă nu mai aveți răbdare până la vară sau, de ce nu, la toamnă sau la iarnă. Vacanță  frumoasă să aveți!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest