fbpx
Delta Dunării, regina turismului din România, pentru al doilea an consecutiv

decembrie 21, 2019

Delta Dunarii record turisti

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului! Delta Dunării este, pentru al doilea an consecutiv, regina turismului din România. Destinația  a atras foarte mulți vizitatori și în 2019, iar numărul permiselor de acces  în rezervație eliberate de ARBDD s-a triplat, în comparație cu cel de anul trecut. Dacă ar fi să ne luăm după aceste date, am putea crede că au fost de trei ori mai mulți turiști în deltă, însă cifrele exacte le va oferi Institutul Național de Statistică. Această creștere însă, poate fi pusă și pe seama numeroaselor acțiuni de informare a vizitatorilor privind modul în care se poate face accesul în deltă, astfel că este posibil ca ei să fi conștientizat că este obligatorie procurarea permiselor. Cert este că delta a devenit un must-see pentru mulți turiști, indiferent că vorbim despre români sau străini.

Numărul permiselor de acces în Delta Dunării s-a triplat

Peste 328.000 de permise de acces au fost emise de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, turiștilor care au ajuns în deltă anul acesta. Guvernatorul Cătălin Țibuleac a precizat pentru Discover Dobrogea, faptul că numărul celor care au solicitat astfel de documente, obligatorii pentru cei care ajung în rezervație este de peste trei ori mai mare anul acesta, comparativ cu anul 2018, când au fost eliberate 94.198 de permise.

Delta-dunarii-Padurea-LeteaAproximativ 200 de oaspeți care nu și-au procurat permise de acces în rezervație au fost amendați în 2019, a mai spus guvernatorul Țibuleac. Este important ca turiștii să știe că, la solicitarea organelor de control, vizitatorii trebuie să prezinte permisul de acces și dovada plăţii pe durata vizitei în perimetrul RBDD.

Ce trebuie să știe turiștii care ajung în Delta Dunării?

Nu toți oaspeții care vizitează Rezervația Delta Dunării știu că există o taxă de acces. Zilele trecute mă întreba cineva, dacă este nevoie să își achiziționeze permis pentru o vacanță la Sulina. Tocmai de aceea, guvernatorul Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac, ne-a spus care sunt tarifele pe care trebuie să le achite cei care ajung în rezervație. Astfel, este bine să știți că permisul de acces pentru turiști este de 5 lei/persoană/zi, 15 lei/persoană/săptămână și 30 lei/persoană/an. Pentru accesul cu mașinile, tariful este de 10 lei/autovehicul/zi și 100 lei/autovehicul/an, iar cei care au ambarcațiuni plătesc 20 lei/ambarcațiune/sejur sau 100 lei/ambarcațiune/an.

Copiii, elevii și studenții nu plătesc pentru vizitarea rezervației

Puțini turiști citesc toate prevederile privind persoanele care sunt obligate sau scutite de plata taxei de intrare în rezervație. Tocmai de aceea, guvernatorul Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac ne-a precizat că există și câteva excepții. Astfel, este bine să știți că tariful de intrare nu se aplică pentru copii, elevi, studenți, pensionari, veterani de război, foşti deţinuţi politic, urmaşii eroilor martiri şi răniţii din Revoluţia din decembrie 1989. De asemenea, nu trebuie să plătească taxe de intrare în rezervație, persoanele fizice care au domiciliul în perimetrul rezervaţiei sau în localităţile limitrofe.

Delta DunariiEste vorba de locuitorii din Tulcea, Parcheș, Somova, Mineri, Isaccea, Luncaviţa, Grindu, Nufăru, Malcoci, Victoria, Băltenii de Sus, Beștepe, Mahmudia, Murighiol, Dunăvăţu de Sus, Dunăvăţu de Jos, Sarinasuf, Colina, Plopu, Valea Nucarilor, Agighiol, Sabangia, Zebil, Babadag, Sarichioi, Enisala, Sălcioara, Jurilovca, Lunca, Ceamurlia de Jos, Vișina și Baia. De asemenea, sunt scutiți de taxe și constănțenii din localitățile Năvodari, Mihai Viteazu, Istria, Nuntași, Săcele, Corbu sau Vadu și cei din județul Galați.

Guvernatorul ARBDD dorește să asigure în deltă, un echilibru între om și natură

Abaterile majore constatate anul acesta în Delta Dunării de către organele de control din cadrul ARBDD au fost braconajul piscicol, mai ales cel cu dispozitive electrice. Alte nereguli constatate au fost: camparea în afara zonelor autorizate, deșeurile menajere abandonate în urma campării, desfășurarea de sporturi nautice în perimetrul RBDD, survolul fără autorizație RBDD, pătrunderea ilegală în zonele de strictă protecție sau nerespectarea vitezei legale.

Holbina Trei Bibani Tocmai de aceea, guvernatorul Cătălin Țibuleac a declarat pentru Discover Dobrogea că dorește un turism responsabil în deltă, care să asigure un echilibru între om și natură. Deoarece braconajul este o problemă majoră în Delta Dunării, Cătălin Țibuleac spune că va lua măsuri, împreună cu Prefectura Tulcea și cu celelalte instituții cu atribuții abilitate, pentru combaterea eficientă a braconajului piscicol în RBDD.

Viața de guvernator al Deltei Dunării nu este deloc ușoară

Guvernatorul Deltei Dunarii Catalin TibuleacDe-a lungul timpului, Delta Dunării a avut mulți guvernatori, însă problemele din această destinație nu au fost rezolvate în totalitate. Venit la conducerea ARBDD în 2019, guvernatorul Cătălin Țibuleac a încercat, și în mare parte a reușit să împace și capra și varza, cum se spune în popor. El s-a implicat în problemele comunităților locale, pentru a rezolva o parte din vechile dificultăți cu care acestea se confruntă. De asemenea, a avut numeroase întâlniri cu agenții economici și cu locuitorii din zonă, astfel încât să mențină un echilibru între necesitatea conservării biodiversității și activitățile desfășurate în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populația din Delta Dunării, o prioritate

Gospodarie Slava CerchezaDeși Delta Dunării este o zonă superbă și a devenit din ce în ce mai vizitată, mulți localnici trăiesc foarte greu, iar calitatea vieții lasă de dorit. ”Avem proiecte privind îmbunătățirea standardului de viață al populației locale prin accelerarea demersurilor la nivel UE pentru declararea RBDD ca zonă umedă defavorizată, ceea ce va permite obținerea de subvenții pentru piscicultură. De asemenea, propunem modificarea legislației, pentru a permite deținătorilor de puncte gastronomice locale aprovizionarea cu pește direct de la pescari (aceștia nemaifiind obligați să predea captura doar la CPV-uri) și pentru asigurarea repartizării echilibrate a zonelor de pescuit familial arondate pe localități, astfel încât să se asigure accesul tuturor comunităților la resursa piscicolă, conform legii”, ne-a declarat guvernatorul Cătălin Țibuleac.

Fonduri europene pentru rezolvarea problemelor din Delta Dunării

Chiar dacă turiștii nu le observă în scurtele lor vizite, sunt multe probleme în Delta Dunării. Guvernatorul Cătălin Țibuleac le-a identificat și ne-a declarat că instituția pe care o conduce va urmări atragerea de fonduri europene, pentru proiecte care să rezolve toate aceste neajunsuri. Printre altele, este vorba despre identificarea și amenajarea unor zone de campare, care, la finalizarea proiectului să fie administrate în parteneriat public-privat și realizarea unui studiu de modelare hidraulică la nivelul Deltei Dunării pentru fundamentarea științifică a decolmatărilor. Alte proiecte vizează finanțarea lucrărilor de decolmatare pentru zone afectate din RBDD, lucrări pentru marcarea traseelor, canalelor și șenalelor navigabile din Delta Dunării și monitorizarea integrată în Delta Dunării, care să ajute la conservarea biodiversității, la desfășurarea într-un mod sigur a activităților și la un control mai eficient pe teritoriul RBDD. În plus, Pentru siguranța navigației, vor fi definite trasee pentru ambarcațiuni lente și se vor  face demersurile pentru armonizarea legislației privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și pe lacurile interioare din perimetrul RBDD.

Turismul responsabil vizează conservarea patrimoniului natural

Cu siguranță, anul viitor vor ajunge mai mulți turiști în Delta Dunării. Important este să conștientizăm cu toții, faptul că acest tărâm de basm trebuie protejat, astfel încât și copiii sau nepoții noștri să se poată bucura de el. Turiștii trebuie să fie responsabili, să minimizeze impactul negativ asupra mediului înconjurător și să contribuie la conservarea patrimoniului natural, să lase locul în care au stat, la fel de curat cum l-au găsit când au ajuns. Schimbarea vine de la fiecare dintre noi, iar dacă ne place să ne relaxăm în natură, trebuie să învățăm să strângem fiecare pet sau chiștoc de țigară, așa cum facem și acasă, pentru că sunt foarte multe locuri în care nimeni nu poate strânge după noi. Dacă iubim natura și vrem să ne reîntoarcem într-un loc curat și primitor, este necesar să fim responsabili cu mediul înconjurător.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest