Paradisul verde din Delta Dunării a atras turiștii și în această vară. Practic, delta este destinația turistică preferată de români în 2020, an în care pandemia de Covid 19 ne-a încurcat tuturor socotelile privind vacanțele. Dacă pe litoral sezonul turistic s-a încheiat din luna septembrie, la hotelurile și pensiunile din Delta Dunării încă se fac rezervări. Toamna, este perioada în care mulți pescari se bucură de liniștea de pe canale și de peisajele minunate, oferite cu generozitate de Rezevația Biosferei Delta Dunării.
Delta Dunării, preferata turiștilor în 2020
Din fericire, românii au decis ca anul acesta să își redescopere țara, iar Delta Dunării a fost o destinație preferată de ei, un loc ideal pentru petrecerea concediului, în contextul pandemic.
”2020 a fost un an complicat, cu multe provocări și probleme, care a afectat industria ospitalității la nivel internațional, național și implicit în Delta Dunării.
Operatorii de turism din deltă au încercat permanent să se adapteze măsurilor anti-covid, să vină în întâmpinarea turisticilor cu servicii și pachete turistice adecvate momentului, dar este un an de supraviețuire.
Agenții economici au decis la jumătatea lunii iunie, când s-au relaxat puțin măsurile, ca prețurile să nu crească față de 2019, ceea ce a fost un semnal bun dat turiștilor români.
Totuși, foarte multe evenimente au fost anulate în anul 2020 în Delta Dunării și în Dobrogea de Nord din cauza pandemiei de Covid 19”, a declarat pentru Discover Dobrogea președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.
Turismul deltaic asigură, prin natura lui, distanțarea fizică
”Delta în sine asigură o distanțare fizică, pentru că pescarii nu își doresc să stea lângă foarte mulți oameni, ei caută să se distanțeze.
Vizitarea canalelor se face și ea cu distanțare, pentru că șalupele sau bărcile au locuri limitate și nu presupun o aglomerare mare la transport.
Chiar și plajele neamenajate de la Sulina, Sf. Gheorghe, Gura Portiței sau Perișor sunt căutate de turiștii care vor să se relaxeze în zone mai retrase, în care nu merg foarte mulți oameni. Putem spune astfel, fără să greșim, că vizitarea deltei asigură distanțarea fizică, atât de căutată anul acesta”, a precizat Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.
Hotelierii și-au adaptat condițiile de cazare
Hotelierii îi încurajează pe turiști să meargă în cea mai sigură destinație turistică, Delta Dunării. Ei și-au adaptat condițiile de cazare, pentru a le asigura vizitatorilor mai multă distanțare fizică.
”Avem produse noi anul acesta față de 2019, pentru că am dorit să ne adaptăm situației. În perioada stării de urgență am construit mult, pentru a le oferi turiștilor spații mai largi și multă intimitate.
Avem acum și o piscină exterioară, care a fost foarte apreciată vara aceasta. Oferim, de asemenea, un nou tip de camere-bungalow, căsuțe individuale pe malul Dunării, cu vedere atât la Dunărea Veche cât și la Dunărea Nouă. Am construit în primăvară și un restaurant nou, cu specific tradițional tip cherhana, cu bufet și tot ceea ce înseamnă specific pescăresc.
Sunt foarte mulți turiști în această vară, în iulie am avut cam 85% grad de ocupare, iar pentru luna august am avut rezervări în proporție de 90%.
Facem tot posibilul pentru ca turiștii noștri să aibă posibilitatea de a sta distanțați și în siguranță, căutăm în permanență produse de curățenie și dezinfectanți pentru camere și pentru toate zonele publice pentru oaspeți. Va urma apoi sezonul de iarnă, în care suntem pregătiți să mergem cu motoarele mai puțin turate”, a declarat pentru Discover Dobrogea Beniamin Crăciun, director general Lebăda Luxury Resort & Spa, singurul hotel de 5 stele din Delta Dunării.
Produse turistice noi, în sezonul pandemic 2020
Pentru a putea asigura distanțarea turiștilor sosiți în Delta Dunării, investitorii au încercat să se adapteze situației și le-au oferit vizitatorilor produse turistice noi. Astfel, ei au mărit baza de caiac-canoe, pentru ca oaspeții să descopere acest mod plăcut de vizitare a deltei. Un alt agent economic a investit în biciclete nautice, o atracție pentru turiștii care doresc să încerce ceva nou.
”Este un an în care a trebuit să redefinim modul în care facem turism, iar Delta Dunării nu a făcut excepție în acest sens. Am încercat permanent să venim cu noi soluții vizavi de măsurile anti-covid, tocmai pentru a le asigura turiștilor siguranța și relaxarea pe care, până la urmă, toți și-o doresc într-o vacanță.
Multe hoteluri și pensiuni din deltă au venit cu oferte suplimentare privind plimbările cu caiac-canoe. Ele le-au asigurat turiștilor acest mod de vizitare a deltei, prin plimbări lente și agreabile, care asigură atât un efort fizic relaxant, cât și o vizitare elegantă a deltei, într-un mod pe care foarte mulți turiști nu l-au cunoscut până acum.
De asemenea, o altă noutate o reprezintă bicicletele nautice, care completează pachetele turistice în acest an. Le recomand tuturor să viziteze canalele din deltă, într-un caiac sau cu aceste biciclete nautice”, a mai spus Cătălin Țibuleac.
Ecoturismul în Delta Dunării
În Delta Dunării, chiar și într-un resort de lux ești conectat cu natura. Indiferent că este vorba despre hoteluri de 4 sau 5 stele, de pensiuni sau căsuțe, ecoturismul din deltă îi încântă pe vizitatori. Conexiunea cu natura în rezervația biosferei, te ajută să te simți în siguranță și la mare distanță de aglomerația urbană.
”Suntem în mijlocul naturii și tot ceea ce facem este prietenos cu mediul. Le oferim vizitatorilor noștri activități și ambarcațiuni eco-friendly. Avem caiace, pe care le închiriem turiștilor noștri, deoarece au devenit foarte interesați să fie cât mai aproape de natură.
Aproximativ 25% dintre cei car se cazează la Hotel Lebăda, vor să se plimbe și cu caiacul. Avem un traseu de 30-60 de minute pe Dunărea veche. Având în vedere lățimea mică a canalelor, ei preferă să stea în zona de Dunăre veche, care permite o navigare în siguranță”, spune Beniamin Crăciun, director general Lebăda Luxury Resort & Spa.
Gastronomia deltaică, adorată de turiști
Turiștii care își cumpără o vacanță în Delta Dunării, abia așteaptă să guste produsele tradiționale deltaice, gătite cu multă pricepere de bucătari sau de gospodine.
”Anul acesta am deschis și o cherhana, care se numește ”Cămara boierului lipovean”. Aici, avem pește afumat, pește proaspăt din crescătoria noastră, pește marinat, pește gătit în foarte multe feluri. Pește de Dunăre, de Marea Neagră, pește proaspăt de la pescarii din zonă și diferite preparate. Turiștii sunt foarte bucuroși când mănâncă produse tradiționale, printre care chifteluțe de pește, borș de pește, storceag, salată de morun, zacuscă de morun, icre și inclusiv pui, porc și multe alte preparate deltaice”, a precizat pentru Discover Dobrogea Beniamin Crăciun, director general Lebăda Luxury Resort & Spa.
În Delta Dunării numărul turiștilor a scăzut cu 50% în 2020
”A fost un sezon în care toți am dorit să asigurăm supraviețuirea turismului. Chiar dacă lunile iulie, august, chiar și septembrie, gradul de ocupare în Delta Dunării a fost de 100%, comparativ cu perioada ianuarie-august 2019, avem o scădere de 50,57%, ceea ce este foarte mult.
Doar pentru luna august, care a fost arhiplină, avem o scădere de aproximativ 9% la numărul de turiști. Dar acest lucru este explicabil prin faptul că au lipsit turiștii străini. Ei nu au mai putut vizita Delta Dunării în 2020, ca urmare a măsurilor anti-covid luate la nivel internațional și național”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.
Sezonul turistic în Delta Dunării se va încheia după 15 noiembrie, astfel că, dacă nu ai avut curaj anul acesta să pleci într-o vacanță, nu este timpul pierdut. Poți petrece măcar un week-end în Delta Dunării, o zonă care te va fermeca în acest sezon cu nuanțele arămii ale plantelor, dar și cu liniștea pe care o oferă.
0 Comentarii