fbpx
SPIT Constanta
SPIT Constanta
Delta Dunarii este spectaculoasa si toamna, peisajele sunt de basm, iar pe canale nu se mai circulă ca pe bulevard

noiembrie 1, 2018

Delta Dunarii toamna

Delta Dunării este o destinație turistică perfectă și pentru toamnă, chiar dacă mulți dintre noi preferăm să mergem în acest sezon la munte, să admirăm pădurile ruginii de foioase și să ne întoarcem acasă cu multe fotografii. Imaginile sunt spectaculoase, iar amestecul perfect al frunzelor arămii ale frasinilor, carpenilor, stejarilor sau ulmilor cu verdele brazilor, îi inspiră chiar și pe artiști și este adorat de toți cei care iubesc natura. Practic, atunci când spunem toamnă, gândurile ni se îndreaptă, inevitabil, către munte, așa cum vara ne tentează ideea să mergem la mare. Spuneți cinstit, de câte ori v-ați gândit să plecați la sfârșit de octombrie, început de noiembrie în Delta Dunării? Știm cu toții că păsările au migrat, că vremea s-a mai răcit, iar zonele din Dobrogea de Nord nu ne mai sunt pe plac. Ei bine, nu-i deloc așa. Vis de toamnă aș intitula peisajul care ne întâmpină în această perioadă în deltă. Poveste, nu altceva.

Delta Dunării este minunată toamna, mai ales că scapi și de țânțari

Am ajuns zilele trecute în deltă, într-o excursie organizată de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Inițial nu m-a tentat ideea de a merge, cu atât mai mult cu cât mă gândeam că vremea să răcește, ar putea să plouă, iar păsările au plecat deja spre țările calde.

Delta-Dunarii-toamnaM-am hotărât totuși să experimentez și să aflu cum este toamna în deltă și vă spun sincer că nu a fost o alegere nefericită. Partea bună este că nu au fost țânțari. Este greu să îți imaginezi acestă zonă fără țânțari, nu-i așa? Iar dacă ai inspirația să îți faci rezervare după ce te-ai asigurat că vremea va fi însorită, ai distracția asigurată.

Un ghid bun merită toți banii, afli multe informații și te bucuri altfel de deltă 

De regulă, mergem în Delta Dunării, fie pentru pescuit, fie pentru a admira natura, păsările, nuferii, trestiile și sălciile plângătoare. Iar cum toamna nu mai sunt nici nuferi, nici prea multe păsări, toți ne gândim că doar pescarii sunt atrași de zonele din deltă. Greșit! Noi am reușit să facem două plimbări în cele două zile petrecute între ape, Uzlina-Sfântu Gheorghe și Uzlina-Crișan, în care ne-au însoțit doi dintre cei 10 ghizi profesioniști, Ionuț Călin și Eduard Acsente. Vi-i recomand cu mare drag. Sunt localnici, s-au pregătit ani buni pentru a asimila toate informațiile necesare pentru practicarea acestei meserii, cunosc multe povești din fiecare localitate, sunt adevărate enciclopedii și vorbesc ore întregi despre fauna și flora din deltă.

Delta-Dunarii-toamnaMai mult, cunosc fiecare canal în parte și te plimbă pe unde nici nu visezi vreodată să ajungi. Amândoi iubesc atât de mult natura, încât îi îndeamnă pe toți turiștii să o protejeze și chiar le vorbesc despre efectele negative ale poluării. În timpul plimbărilor cu bărcile rapide, atât Eddy, cât și Ionuț au oprit de multe ori motorul pentru a strânge pet-urile aruncate în apă, de cei cărora nu le pasă că ele nu sunt biodegradabile și că vor ajunge peste câțiva ani să mănânce gunoaiele pe care le-au lăsat la voia întâmplării, pentru că ele vor fi ingerate de pești.

Toamna nu mai sunt nuferii înfloriți, dar mai pot fi văzute păsări

Cum spuneam, chiar și în luna noiembrie peisajul este de basm în Delta Dunării. Nuferii nu mai au flori, dar frunzele lor ruginii sunt parcă mai frumoase, apa Dunării este mai limpede, nu e mâloasă cum o vedem vara, traficul pe canale este redus din cauza numărului mic de turiști, iar țânțarii nu ne mai deranjează.

Delta-Dunarii-toamnaCât despre păsări, nu vă faceți griji că nu le vedeți, sunt cormorani, pelicani, lebede, pescăruși și egrete, iar ghizii vor ști să vă plimbe în locurile în care acestea stau liniștite să își facă siesta.

Sincer, aș repeta experiența și mi-ar plăcea să mai ajung toamna aceasta în Delta Dunării, pentru că are multe povești frumoase și peisaje de vis. Recomandarea mea pentru cei care vor să petreacă un weekend liniștit printre ape, stuf și păsări este să nu rămână în localitate, ci să apeleze la un ghid pentru a ajunge în inima deltei, acolo unde sunt ascunse toate frumusețile ei.

Delta-Dunarii-toamnaAm aflat de la Eduard Acsente, că prețul unui tur variază, în funcție de lungimea acestuia. Astfel, cel mai ieftin tur costă 35 de lei de persoană și durează o oră, iar cel mai scump ajunge la 350 de lei de persoană, durează 10 ore, timp în care turiștii află multe povești și sunt plimbați prin foarte multe zone. La această sumă, se adaugă un prânz tradițional delicios, servit la localnici, care costă 50 de lei și alți 25 de lei pentru o plimbare cu mașina de teren prin pădurea Caraorman, în care puteți vedea cai sălbatici, păsări, singurul exemplar de stejar care are 700 de ani și multe alte frumuseți ale naturii. Aceasta este însă o excursie foarte lungă, iar Eddy le recomandă pe cele de maximum 6 ore, timp în care puteți vedea foarte multe lucruri și peisaje interesante și să aflați povești captivante.

V-am făcut poftă de o vizită în deltă? Dacă nu reușiți să mai ajungeți toamna aceasta, vă mai aștept pe pagina mea, revin în curând cu alte informații despre comunitățile etnice din Delta Dunării, obiceiurile localnicilor, mâncăruri tradiționale și locuri recomandate pentru plimbări.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Proiecte pentru Delta Dunării, de Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale – SOZ MEDIA - […] Dobrogea, însă, mulți dintre noi au auzit cel mai des vorbindu-se despre Rezervația Biosfera Delta Dunării. Este adevărat, probabil…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest