fbpx
omd-mamaia-constanta
Delta Dunării este magică în orice anotimp. La mulți ani, Deltă minunată!

august 31, 2021

Ziua-biorezervatiei-delta-dunarii-documentarul-dunarea-salbatica-charlie-ottley

Pe 1 septembrie este sărbătorită, în fiecare an, Rezervația Biosferei Delta Dunării, spațiul cel mai nou din Dobrogea, dar și cel mai spectaculos. În orice anotimp ajungi în Deltă descoperi că acest loc este un adevărat Rai pe pământ. Peisajele spectaculoase, multitudinea de păsări, flora care creează tablouri de vis, oamenii locului, calzi și primitori și gastronomia tradițională, toate te atrag și te determină să revii în Delta Dunării.

1 septembrie, Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

Pe 1 septembrie 1990 a fost înființată Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin Hotărâre de Guvern, de aceea este sărbătorită la această dată, începând din 2008, zona al cărei proces de formare a început în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

delta-dunarii-excursii-descopera-delta-dunariiDe la înființarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, aceasta a avut peste 10 guvernatori. ARBDD este instituția publică aflată în subordinea Ministerului Mediului, care trebuie să administreze patrimoniul natural de pe domeniul public de interes național al Rezervației.

delta-dunarii-rasarit-de-soare Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost declarată, în septembrie 1991, Zonă umedă de importanță internațională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă, în cadrul Convenției RAMSAR.

Delta Dunării este magică în orice sezon

Delta Dunării este un loc magic, pe care, odată ce l-ai vizitat, îți dorești să îl revezi, pentru că îți spune câte o poveste, indiferent de anotimp.

delta-dunarii-turism-lent-nu-excursii-de-o-ziUnica deltă din lume declarată rezervație a biosferei, Delta Dunării ocupă o suprafață de 580.000 de hectare și este cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă.

descopera-delta-dunarii-rasarit-in-deltaEste imposibil să nu te îndrăgostești de acest muzeu viu al biodiversității, care are 30 de tipuri de ecosisteme, 130 de specii de pește și 360 de specii de păsări.

ziua-deltei-dunarii-2021Pentru iubitorii de natură, Delta spune câte o poveste în fiecare anotimp. Ei pot admira spectacolul oferit de stolurile de înaripate, dar și flora care creează peisaje de vis, pe care nici cei mai iscusiți artiști nu le pot realiza.

Primăvara în Deltă

Primăvara, odată cu încălzirea vremii, vegetația explodează și aproximativ 200 de specii de păsări migratoare revin în locurile lor preferate de cuibărit.

primavara-in-delta-dunariiEste sezonul în care stuful, papura și vegetația de pe maluri înverzește și nuferii înfloresc.

primavara-in-delta-dunarii-nuferiPrimăvara, masculii păsărilor își etalează penajul nupțial și le putem admira dansul pentru cucerirea femelelor.

descopera-delta-dunariiEste perioada în care nu sunt țânțari în Delta Dunării și atmosfera este liniștită, perfectă pentru o vacanță.

Vara în Delta Dunării

Vara, Delta Dunării este un adevărat spectacol. Cormorani, pelicani, lebede, egrete și pescăruși, pe toate le veți surprinde în timp ce zboară sau când  își fac siesta.

descopera-delta-dunarii-agentie-turism-excursii-deltaPăsările caută mâncare pentru a-și hrăni puii, nuferii formează covoare cu care decorează canalele și lacurile, lebedele se plimbă, mândre, cu puii pe apă, iar pelicanii  pot fi observați cu ușurință.

descopera-delta-dunarii-agentie-turism-excursii-deltaÎn sezonul estival, Delta Dunării este mai aglomerată, fiind perioada în care mulți români și străini intră în vacanță.

Toamna în Deltă

Delta Dunării este o destinație turistică perfectă și toamna.

toamna-in-delta-dunariiTemperaturile nu sunt foarte ridicate, țânțarii nu mai roiesc pe lângă noi, păsările ne oferă spectacolul migrației de toamnă, iar Delta îmbracă o superbă nuanță arămie, care se vede excelent în fotografii.

toamna-in-delta-dunariiDe asemenea, este sezonul în care ne putem trezi mai târziu pentru a admira răsăritul de soare, care poate fi observat printre cețurile ce învăluie apa și îți poți imagina cu ușurință că ești într-un basm.

Iarna în Delta Dunării

Iarna, în Delta Dunării, peisajele sunt ca-n povești. Pădurile de cleștar sunt albite de povara zăpezii, fuioarele de fum se rostogolesc din coșurile caselor tradiționale și se înalță spre cerul plumburiu, localnicii pescuiesc la copcă și stoluri mari de păsări încearcă să supraviețuiască.lebede-iarna-in-delta-dunariiFoto: Daniel Petrescu

Doar copiii se bucură de anotimpul alb, admiră florile pe care iarna le țese pe geamuri și se joacă printre apele înghețate, care devin patinoare uriașe.

delta-dunarii-iarnaFoto: Daniel Petrescu

Este o oportunitate pentru cei pasionați de natură, care vor să vadă aceste peisaje.

iarna-in-delta-dunariiFoto: Daniel Petrescu

Totuși, delta nu este prea accesibilă pentru vizitatori în iernile friguroase, deoarece traseele turistice îngheață și turiștii nu mai au acces în zonele respective.

Delta Dunării, muzeul viu al biodiversității

În Rezervația Biosfera Delta Dunării sunt 20 de zone strict protejate. În cadrul acestora este permisă doar cercetarea și monitorizarea evoluției fenomenelor de dezvoltare a biodiversității, a fenomenelor naturale și geomorfologice. Ele sunt înconjurate de porțiuni verzi, denumite zone tampon, care au scopul de a limita intrarea turiștilor în perimetrul lor.

excursie-in-padurea-letea-nava-de-croaziera-dianaDoar câteva dintre ele, precum pădurile Letea și Caraorman pot fi vizitate în mod organizat, iar accesul este permis doar în câteva zone, pentru a nu fi afectat echilibrul natural.

stufaris-in-delta-dunariiSuprafața de stufăriș din Delta Dunării este de aproximativ 250.000 de hectare din cele 580.000 pe care le are întreaga rezervație. Fiind o zonă umedă de importanță internațională, multe specii de păsări și-au găsit habitatul în deltă. Unele dintre ele rămân pe tot parcursul anului, altele migrează.

pasari-in-delta-dunarii
Delta Dunării se află la o intersecție de 5 căi aeriene de migrație a păsărilor, iar în prezent au fost inventariate aproximativ de 365 de specii de păsări.

excursii-cu-caiacul-in-delta-dunariiEste extraordinar să observi de aproape păsările în habitatul lor natural și ai impresia că ești într-o poveste, când te plimbi cu barca sau caiacul pe canale, printre nuferii albi și galbeni care decorează rezervația.

La mulți ani buni, Delta Dunării! Să fii iubită și ocrotită, să ai guvernatorii și turiștii pe care îi meriți și să ne bucuri mulți ani de-acum înainte cu frumusețile pe care le ai de oferit!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest