Delta Dunării este atât de spectaculoasă, încât mulți turiști străini care o vizitează plâng când văd spectacolele unice oferite de natură. Este extraordinar să observi de aproape păsările în habitatul lor natural și ai impresia că ești într-un basm, când te plimbi cu barca sau caiacul pe canale, printre nuferii albi și galbeni care decorează rezervația.
Delta Dunării, un muzeu viu al biodiversității
Unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei, Delta Dunării se întinde pe o suprafață de 580.000 de hectare. Este imposibil să nu te îndrăgostești de acest muzeu viu al biodiversității, care are 30 de tipuri de ecosisteme, 130 de specii de pește și 360 de specii de păsări.
Pelicani, lebede, egrete, cormorani, pescăruși și multe alte specii vei surprinde în timp ce zboară sau când își fac siesta.
Pentru iubitorii de natură, delta este un adevărat Rai pe pământ. Ei pot admira dansul stolurilor de înaripate, dar și flora care creează peisaje de vis, pe care nici cei mai iscusiți artiști nu le pot reproduce.
Delta Dunării se află la o intersecție de 5 căi aeriene de migrație a păsărilor, iar anul trecut au poposit pentru prima dată 10 păsări flamingo, în zona Sacalin.
Sulina, singurul oraș din Rezervația Biosfera Delta Dunării
Puțini dintre cei care ajung în Delta Dunării știu că Sulina este singurul oraș din interiorul rezervației. În Sulina trăiesc în prezent 14 minorități, însă în vremurile ei de glorie, după anul 1860, se spune că a reușit să strângă între 24 și 32 de nații care au conviețuit în bună-pace și înțelegere.
Ca așezare, orașul Sulina datează de aproximativ 2700 de ani, dar primele izvoare există din 950, din perioada Împăratului bizantin Constantin Porfirogenet.
Un obiectiv interesant în Sulina este cimitirul multiconfesional, unde sunt înmormântați foști localnici de 7 confesiuni, din 22 de țări. Cimitirul din Sulina prezintă, practic, istoria tăcută a orașului.
Deși este un oraș în care nu s-au făcut investiții, mulți turiști români și străini revin în fiecare vară, pentru că se îndrăgostesc de farmecul locului, de istoria orașului, de mâncarea tradițională și de obiectivele pe care le pot vizita.
Plajele din Sulina sunt curate și mai puțin aglomerate decât cele de pe litoralul românesc. Familiile preferă să meargă în vacanță la Sulina, deoarece plaja este foarte lată, cu nisip extrem de fin, iar apa mării nu se adâncește abrupt, fiind sigură pentru copii. Să nu vă mirați dacă vedeți vite pe plajă sau în apa mării, pentru că acolo este habitatul lor, dar sunt pașnice și reprezintă un motiv de amuzament pentru turiști.
Sulina este port la Dunăre și la Marea Neagră, iar cei care ajung aici împușcă doi iepuri deodată. Turiștii care aleg Sulina pentru a-și petrece vacanța, au Delta Dunării aproape și pot ajunge repede în Pădurea Letea, singura pădure subtropicală așezată pe dune de nisip marin, deoarece pe locul pe care se află era marea, în urmă cu 6000 de ani.
Pădurea Letea, povestea nemuritoare din Delta Dunării
Pădurea Letea, împreună cu Pădurea Caraorman și Delta Dunării, reprezintă al treilea loc din lume ca număr de specii de plante, animale, păsări, insecte, amfibieni, crustacee, reptile, melci și moluște, după Arhipelagul Galapagos și Marea Barieră de Corali, a declarat pentru Discover Dobrogea ghidul de turism Mihai Călin.
Peste 5500 de specii de plante, animale și păsări există în zonă, astfel că aceasta reprezintă raiul cercetătorilor, al biologilor marini, al botaniștilor și, în general, al iubitorilor de natură.Peste 5500 de specii de plante, animale și păsări există în zonă, astfel că aceasta reprezintă raiul cercetătorilor, al biologilor marini, al botaniștilor și în general, al iubitorilor de natură.
Fotografie realizată de ghidul de turism Mihai Călin
Mulți dintre turiștii care ajung în Pădurea Letea vor să vadă, pe lângă dunele de nisip și copacii seculari, caii sălbatici. În cea mai veche rezervație naturală din România, există aproximativ 2000 de cai sălbăticiți.
Fotografie realizată de ghidul de turism Mihai Călin
Ei au fost abandonați de localnici în perioada comunistă, fie pentru că nu mai aveau cu ce să îi hrănească, fie după ce a fost declarată ”anemia infecțioasă”, o afecțiune care i-a determinat pe mulți deținători de cai să își abandoneze animalele. Ei s-au înmulțit de-a lungul anilor, iar în prezent se estimează că există între 3000 și 5000 de cai în toată rezervația și aproape 2000 de exemplare în zona Letea.
Fotografie realizată de ghidul de turism Mihai Călin
Indiferent că vorbim despre turiștii români sau străini, toți rămân impresionați de stejarii seculari din Pădurea Letea. Unul dintre ei are peste 780 de ani, alții au 400-500 de ani.
Sunt două trasee pentru turiști: cel cu mașina, mai lung, care merge aproape de localitatea Periprava. Acesta, însă, nu trece efectiv prin pădure, deoarece se merge pe grinduri.
Spectacolul naturii ne este oferit de traseul rustic, cel cu căruța trasă de cai, care îi încântă pe toți cei care îl aleg. Să nu uităm de lianele care ne dau impresia că ne aflăm în junglă. Ele s-au întins prin toată pădurea și sunt de mai multe feluri: vița de vie sălbatică, liana grecească și curpenul de pădure și pot avea chiar și o lungime de 25 de metri.
Insula K, insula păsărilor din Delta Dunării
Insula K este o zonă de habitat natural, un fel de patrie a păsărilor. Ghidul de turism Mihai Călin spune că foarte multe specii cuibăresc acolo și au deja puii mari.
Fotografie realizată de ghidul de turism Mihai Călin
Insula K, este situată la 8 kilometri de orașul Sulina și reprezintă cel mai tânăr pământ din România. Practic, ea este împărțită în două, între România și Ucraina, iar granițele dintre cele două state sunt la o distanță de aproximativ 3 kilometri.
Fotografie realizată de Mihai Călin, ghid de turism
Zeci de specii de păsări cuibăresc pe Insula K. De la Mihai Călin am aflat că este vorba, printre altele, de colonii de pelicani, egrete, sitari de mal și de nisip, piciorongi, ciocîntors, nagâț, prundăraș de țărm, chire de mare și de baltă, călifari, lebede, cormorani, țigănuși, lopătari, stârci, pescăruși cu capul negru, pescăruș pontic, pescăruș mediteranean, asiatic, râzător sau cel cu obrazul alb.
Fotografie realizată de Mihai Călin, ghid de turism
Insula K sau insula păsărilor este un loc spectaculos, o limbă de pământ în apropiere de Sulina, pe care doar păsările au acces. A fost numită Insula K, pentru că, inițial, avea forma literei K, însă acum seamănă cu o paranteză.
Accesul pe Insula K este interzis, deoarece este importantă protejarea noilor generații de păsări. Habitatul zburătoarelor este amenințat de prezența oamenilor care coboară pe insulă și pun mâna pe ouăle păsărilor și pe puii acestora, motiv pentru care părinții nu îi mai recunosc și îi abandonează.
Mila 23, satul de lipoveni din inima Deltei Dunării
Mila 23 ne oferă imaginea arhaică a unui sat tradițional pescăresc, simplu și fără pretenții, așa cum doar în Delta Dunării mai putem găsi. Mulți români nu au ajuns acolo, dar au auzit despre localitatea în care s-a născut campionul olimpic și mondial Ivan Patzaichin, dar și alți sportivi care au obținut numeroase medalii olimpice la caiac și canoe.
Localitatea a fost denumită ”Mila 23”, deoarece așa se numea mila marină din zonă, care marca distanța până la brațul vechi Sulina. Satul reprezintă un punct de atracție pentru pescarii care ajung în Delta Dunării. Casele localnicilor sunt tradiționale, realizate din chirpici, văruite cu alb, cu acoperișul din stuf și vopsite cu renumitul albastru lipovenesc, iar la poartă îi așteaptă mândre, bărcile pescărești.
Mila 23 este un sat din comuna Crișan, județul Tulcea, care are aproximativ 450 de locuitori, majoritatea ruși lipoveni, dar și români și ucraineni.
Satul Mila 23 este înconjurat de canale cu pesiaje de basm, dar și de numeroase lacuri, printre care Ligheanca, Lighenețu, Trei Iezere, Bogdaproste, Bazila sau Obretinu Mare, care adăpostesc multe păsări.
Sfântu Gheorghe, localitatea care și-a păstrat farmecul deltaic
O altă localitate de pescari din Delta Dunării, cu o frumusețe aparte este Sfântu Gheorghe. Printre casele vechi și tradiționale, multe dintre ele părăsite, au apărut pensiuni, deoarece zona s-a dezvoltat turistic.
Una dintre atracțiile importante de la Sfântu Gheorghe este plaja sălbatică, acoperită cu nisip foarte fin. De aici, turiștii pot observa cum Dunărea se varsă în Marea Neagră, astfel că apa nu este sărată, ca pe litoral, ci mai mult dulce, din cauza cantității mari care se revarsă din fluviu.
Turiștii care ajung la Sfântu Gheorghe, nu au timp să se plictisească. Localnicii din zonă organizează numeroase excursii, iar mâncărurile din pește pe care aceștia le pregătesc sunt pur și simplu delicioase.
Brațul Sfântu Gheorghe este cel mai vechi dintre cele 3 brațe ale Dunării, iar navigația pe el este de interes local. Cursul său sinuos se desfășoară pe 112 kilometri și transportă 22% din debitul fluviului.
Motivele pentru care merită vizitată Delta Dunării
Delta Dunării este un adevărat paradis natural, care adună sute de specii de păsări sălbatice, de plante și pești. Delta reprezintă o importantă atracție pentru turiștii din toată lumea, fiind cea mai mare rezervație de ținuturi umede din Europa și singura rezervație a biosferei din lume.
Primăvara, fotografi din numeroase țări ajung în Delta Dunării să urmărească fenomenul migrației păsărilor din țările calde.
De asemenea, Delta Dunării le oferă vizitatorilor experiențe culinare deosebite, fiind locul în care peștele se gătește în mii de feluri.
Și pentru pescari, delta reprezintă un loc de poveste, în care pasionații de pescuit reușesc să facă niște capuri impresionante, atât la Mila 23, cât și pe canalul Crișan, la Holbina sau în multe alte locuri.
Cuprinsă între cele trei brațe, Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe, Delta Dunării reprezintă o atracție unică și deosebită pentru turiștii de pe toată planeta. Nu ratați o plimbare cu barca sau cu caiacul, în compania ghidului de turism Ionuț Călin. O astfel de experiență reprezintă o adevărată plăcere, iar toți cei care vizitează minunile din deltă în compania lui Ionuț vor pleca acasă cu un bagaj impresionant de cunoștințe.
În ultimii trei ani, de când este promovată de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Delta Dunării a devenit preferata turiștilor din România și este foarte probabil ca și în 2021 această destinație să rămână regina turismului din țara noastră, deoarece au început deja să se facă multe rezervări.
Cel mai important însă este faptul că vizitatorii trebuie să conștientizeze că se află într-o rezervație naturală, să aibă grijă de natură și să îi respecte regulile, astfel încât să păstrăm această zonă minunată și pentru generațiile care vor urma.
Ne poți scrie într-un comentariu, ce ți-a plăcut în mod deosebit în Delta Dunării și ce anume te face să revii în această rezervație de poveste.
La superlativ tot ce am văzut.Am fost de două ori anul trecut. În fiecare zi vezi altceva. Mi-am propus să merg în fiecare an măcar odata!!!!!
Mulțumim că împărtășiți cu noi experiențele din Delta Dunării! Este o zonă pe care n-ai cum să n-o iubești, dacă îți place natura.
BUNA
sunt interesata si eu sa merg anul acesta.Imi poti da ceva detalii sa-mi petrec 5 zile sa pot vedea cat mai mult?
Multumesc
Codruta
Bună! Sunt mai multe articole despre Delta Dunării pe acest site, pentru documentare. Dacă doriți o excursie cu mai multe experiențe frumoase vă recomandăm să apelați la ”Discover Delta Dunării”, este o agenție de turism specializată, pe care o recomandăm.