fbpx
Delfinul Baby, primul pui născut viu, în captivitate, la Delfinariul din Constanța

martie 13, 2024

delfinul-baby-primul-delfin-nascut-in-captivitate-in-romania-delfinariul-constanta

Delfinul Baby este primul pui viu, în bazinul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, are 6 zile și înoată fericit alături de mama sa, Chen Chen. Născut pe 8 Martie, de Ziua Femeii, Baby este un cadou frumos, atât pentru familia alături de care trăiește, cât și pentru angajații instituției de cultură și pentru publicul care îl va putea vedea, când se va redeschide Delfinariul Constanța.

Delfinul Baby marchează o premieră în România, fiind primul pui născut viu, în captivitate

O veste excelentă ne-au oferit astăzi reprezentanții Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța: „s-a născut în bazinul nostru primul pui de delfin viabil. Este o premieră în România ca un pui de delfin să se nască viabil, în captivitate. Nu se cunoaște încă sexul puiului de delfin, deoarece nu se poate intra încă în bazin, mama fiind foarte protectoare. Timp de o lună nu ne atingem de bazin, doar antrenorii au voie să se apropie”, a afirmat șefa Delfinariului Constanța, Angela Curlișcă.

delfinul-baby-primul-delfin-nascut-in-captivitate-in-romania-la-delfinariul-constanta

Nașterea delfinului Baby i-a luat pe toți prin surprindere, deoarece personalul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța nu știa că Chen Chen este gestantă de 12 luni.

„A fost o surpriză de 8 martie, pentru tot personalul acestei instituții, deoarece, de Ziua Femeii, încă de dimineață am primit vestea că, pe lângă delfinii din bazin, pe care îi știam, există cineva mic, mic, mic, care încearcă să înoate cu mămica lui.

Deocamdată nu știm ce sex are. Noi l-am numit Baby, pentru că puiul acum învață să înoate corect, să mănânce, învață să se fereasă de ceilalți, iar mama lui nu îl lasă să se deplaseze foarte mult de lângă ea, imediat lasă și peștele și se duce să îl aducă înapoi, ca măsură de protecție.

Ca și la celelalte animale, este nevoie de 30 de zile până când puiul este declarat OK și că trăiește. 30 de zile vom încerca să îl ținem cât mai departe de alte persoane decât cei care au grijă de el. În funcție de cum va vrea puiul să se dezvolte, vom vedea și modul în care îl vom prezenta și publicului larg.

În mod normal, cam în 6 luni, mama puiului trebuie să stea liniștită, fără stres. Eu spun că puiul nostru este inteligent și sperăm să se dezvolte foarte bine. Antrenorii stau 24 de ore din 24, alături de medicul veterinar, de muzeograf, cu caiete, cu măsurători de ritm respirator, sesiuni de hrăniri, mai scurte sau mai lungi, astfel încât să dăm posibilitatea mamei să se hrănească foarte bine și să aibă lapte pentru pui. Observăm dacă ceilalți delfini se poartă bine cu el sau trebuie să le dăm mai multă atenție. Deocamdată, toată lumea se împacă bine. Familia s-a mărit cu un membru, dar toată lumea îl adoră”, a declarat Angela Curlișcă.

Baby, puiul unui delfin ucrainean refugiat și al unei mame chinezoaice

Baby, norocosul pui de delfin care a reușit să se nască în captivitate la Delfinariul din Constanța, are mama chinezoaică și tatăl ucrainean. El este român și va rămâne la Constanța, deoarece legislația internațională prevede că, dacă puiul este născut în captivitate, din mama care trăiește în bazinul respectiv, delfinul al celui care deține mama.

baby-puiul-de-delfin-nascut-in-captivitate-la-delfinariul-din-constanta

Tatăl lui Baby, Veterok, a fost adus, împreună cu trei femele, la Delfinariul Constanța, în urmă cu doi ani, când a început războiul din Ucraina.

Acum, salvarea delfinilor din Ucraina și oferirea celor două exemplare de afalini de la Delfinariul Constanța, a unei vieți sociale mai bogate, pentru că delfinii trăiesc în familii mari și atunci, prezența a încă patru exemplare a fost bine venită pentru Ni Ni și Chen Chen. Alături de Ni Ni și Chen Chen, femelele aduse din China în anul 2017, cei 4 delfini refugiați din Ucraina s-au acomodat repede și au susținut demonstrații care au încântat publicul.

Spectacolele de la Delfinariul din Constanța sunt suspendate cel puțin o lună

Baby, cel mai nou membru al Delfinariului din Constanța schimbă programul instituției de cultură. Spectacolele cu delfini vor fi suspendate pentru cel puțin o lună, până când puiul de delfin va mai crește puțin.

„Faptul că avem un pui în bazin este extraordinar. Am mai avut nașteri de la afalini, dar, din păcate puii nu au fost viabili și au murit la naștere. Este primul nostru puiuț care înoată frumos în bazin și care vrem să crească 31 de ani cum a fost și Mark alături de noi sau poate și mai mult, după cum dorește el. Dar vă rugăm să ne ajutați și să ne înțelegeți că sunt câteva zile și momente dificile.

Când vom decide că va fi permis accesul pentru public, acesta se va face numai în zona superioară, astfel încât să nu deranjăm mama și puiul și sperăm ca puiul să învețe prin imitare ce face mama lui.

Pentru moment vă rugăm să ne înțelegeți că trebuie să avem grijă foarte mare de pui. Chiar dacă toată lumea vrea să îl vadă, le spunem tuturor să mai aștepte, pentru că ne dorim să avem alături de Chen Chen încă un delfin, pentru că este extrem de greu să procurăm delfini.

Deocamdată nu am reușit să facem fotografii foarte clare, Chen îl protejează și îl bagă foarte repede la fund. Săptămâna viitoare, dacă Chen Chen ne lasă să ne apropiem mai mult de ea și să coborâm un pic mai jos când îi supraveghem și reușim să facem fotografii bune, vor ajunge la toată lumea.

Spectacolele de la Delfinariul Constanța sunt suspendate, iar ulterior, vor avea loc doar vizionări, nu și demonstrații, însă publicul va putea să îl urmărească și pe Baby, alături de ceilalți delfini”, a precizat șefa Delfinariului Constanța, Angela Curlișcă.

Fotografiile sunt preluate de pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Constanța.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord – relaxare și distracție la superlativ

Mamaia Nord este cea mai nouă stațiune de pe litoralului românesc, renumită pentru plajele sale acoperite de nisip fin și mângâiate de valurile Mării Negre. Cu o varietate de atracții și facilități, Mamaia Nord este alegerea perfectă pentru o vacanță de neuitat,...

Pin It on Pinterest