fbpx
omd-mamaia-constanta
Delfinii si leii de mare asteapta aplauze si in sezonul rece

octombrie 18, 2018

Delfinariu Constanta

Spuneți drept, de când nu ați mai văzut delfinii și leii de mare la Complexul Muzeal de Știiințe ale Naturii Constanța? Eu am ajuns zilele acestea și vă zic sincer că am văzut bucuria delfinilor. Le place mult să se dea în spectacol, să fie admirați și aplaudați. Parcă tânjesc după sezonul estival, când sunt în elementul lor și ne oferă mai multe reprezentații datorită numărului mare de turiști, în timp ce în extrasezon Ni-Ni și Chen-Chen se cam plictisesc dacă nu au public.

Delfinariu Constanta

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, medicul veterinar Adrian Bâlbă mi-a spus că îi așteaptă pe constănțeni și în în această perioadă, atât la Delfinariu, cât și la Planetariu și în Microrezervație.

Vedetele Delfinariului Constanța, Ni-Ni şi Chen-Chen lucrează zilnic împreună cu antrenorii lor și pregătesc noi trucuri pentru următorul sezon estival. Chiar și așa însă, fără un număr mare de spectatori sunt într-un fel de vacanță forțată pe care nu și-o doresc.

Leii de mare ne învață să fim prietenoși cu mediul

Nu doar delfinii fac spectacol la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, ci și cei trei lei de mare californieni. Oricine trece pragul instituției, are posibilitatea să vadă două specii de mamifere marine care sunt diferite din punct de vedere biologic.

Lei de mare

Astfel, dacă delfinii stau numai în apă, leii de mare sunt pinipede și ies pe uscat. Chiar și demonstrațiile sunt diferite și foarte educative, atât pentru adulți cât și pentru copii.

În ianuarie, una dintre femele ar putea face pui

Sam, este mascul și e foarte ușor de recunoscut fiind mult mai voluminos decât femelele Inuc și Kali. Nu au stat mereu împreună, însă ei s-au împrietenit și nu le place să fie separați. Am aflat că una dintre femele este posibil să fie gestantă, astfel că nu este exclus să crească familia leilor de mare din luna ianuarie și mi-ar plăcea să fim invitați la botez.

Lei de mare

 

Leii de mare sunt mamifere extrem de inteligente și au inteligența unui copil de 3 ani. Sunt foarte curioși și alintați și învață repede noi trucuri de la instructori. Evident, adoră peștele și fac orice fel de acrobații pentru el.

Leii de mare ne educă să avem grijă de mediu

Vizitele la Delfinariu au o importantă componentă educativă. Leii de mare ne oferă, printre altele, o demonstrație de atitudine civică. După ce este aruncat un pet în bazin, ei intră în apă, îl prind în gură, ies din bazin și duc sticla goală din plastic la coșul de gunoi. Este un exemplu pe care mulți dintre noi trebuie să îl urmăm, iar copiii au ce învăța.

Lei de mare

Toți elevii pot face vizite la complex și învață cum să protejeze leii de mare. Reprezentațiile au loc în fiecare sâmbătă și duminică la orele 11:30 și 15:30, iar în timpul săptămânii la ora 11:30 cu rezervare în prealabil pentru minimum 30 de elevi, care se face cu două zile înainte.

În Microrezervație putem studia ore întregi animalele și păsările

Când nu ai rude la țară, iar copilul află doar din cărțile de colorat cum arată păsările și animalele, o vizită în Microrezervație este extrem de educativă. Micuții pot vedea cum trăiesc în mediul lor natural tot felul de vietăți.

Zebra microrezervatie

Au ocazia să observe îndeaproape zebre, căprioare și cerbi, alpaca, veverițe, porcușori de Guineea sau vietnamezi, capre, rațe, lebede și multe altele.

Caprioara microrezervatie

Dacă ajungeți dimineața sau după-amiaza puteți observa cum se hrănesc diferitele specii. Am văzut munți de morcovi care erau ronțăiți cu mare plăcere de animale. Atât zebrele, cât și căprioarele sau caprele sunt foarte curioase și prietenoase și vin să îi studieze pe vizitatori și poate, așteaptă o recompensă de la ei. Apropo de recompense, l-am întrebat pe directorul Adrian Bâlbă de ce nu există puncte de vânzare în cadrul complexului, de unde să putem cumpăra legume și fructe pentru a hrăni animalele. Mi-a spus să ei nu pot vinde, iar producătorii nu sunt interesați să deschidă un magazin în incinta grădinii zoologice. Dacă vreți să le hrăniți, nu aduceți pufuleți sau pâine, ci morcovi sau mere.

Veverita microrezervatie

O vizită la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța ne încarcă pozitiv și ne face să revenim. Mulți constănțeni preferă să viziteze complexul decât să meargă prin parc, de exemplu, unde nu au prea multe de văzut. În plus, copiii sunt primiți și cu rolele, astfel că o plimbare pe numeroasele alei și vizionarea faunei și florei reprezintă o activitate care nu îi plictisește pe cei mici.

Banii se aruncă în fântâni, nu în acvarii

Tot în cadrul Microrezervației există și un bazin foarte frumos amenajat, cu sute de pești Koi. Problema este că vizitatorii aruncă modede, iar fundul bazinului este plin cu bani și nu poate fi curățat în permanență de către personalul complexului. Oricât de multe anunțuri sunt puse în care suntem avertizați să nu aruncăm monede în acvarii, puteți vedea în fotografie cât de responsabili sunt cei care trec pragul mini-grădinii zoologice. Știm cu toții că peștii sunt foarte sensibili, iar monedele sunt pline de microbi.

Acvariu microrezervatie

Cu toate acestea însă, norocul pe care speră să îl obțină cei care aruncă bani este mai important decât durata de viață a peștilor.

Mi-a plăcut mult vizita pe care am făcut-o și cu siguranță voi repeta experiența. Vă recomand și vouă să faceți o plimbare prin Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și să îmi povestiți ce experiențe ați avut.

Fotografiile și filmarea au fost realizate de Lucian Gonțilă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest