fbpx
Delfinii din Marea Neagră se joacă și iarna, când este cod galben de vânt și afară ninge

ianuarie 12, 2022

delfinii-din-marea-neagra-se-joaca-si-iarna

Delfinii din Marea Neagră nu țin cont de temperatura atmosferică scăzută și de vântul puternic și se joacă nestingheriți zilele acestea, în largul mării. Mai mulți delfini au fost văzuți astăzi în apele Mării Negre, de biologul Răzvan Popescu-Mirceni, directorul Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin din Constanța. Cei 5 afalini Tursiops truncatus săreau prin valurile înalte, fără să le pese că este cod galben de vânt.

Delfinii din Marea Neagră au ieșit afară, la zăpadă

”Într-o zi ca aceasta, cu vânt de 70 km/h și -1,4 grade Celsius, nimic nu e mai plin de bucurie decât să vezi 300 de kilograme de grație”, a scris astăzi pe contul său de Facebook, biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

delfinii-din-marea-neagra-se-joaca-si-iarnaEl spune că a văzut astăzi, printre fulgii de zăpadă, 5 afalini Tursiops truncatus, din care doi sunt adulți și trei juvenili. Sunt două femele, iar una este posibil să fie gestantă, afirmă Răzvan Popescu-Mirceni.

Delfinii din Marea Neagră migrează în funcție de condițiile meteo de moment

Chiar și iarna, delfinii pot fi văzuți în Marea Neagră, deși, vremea nu este întotdeauna prietenoasă. Câteodată ei migrează, dar nu au o migrație standard, regulată, ci doar în funcție de condițiile meteo de moment, de dispunerea stocurilor de pește și de condițiile pe care le găsesc propice pentru socializare și reproducere.

”Delfinii, ca de altfel aproape toate cetaceele sunt specii în marea lor majoritate sociale, inteligente și organizate. În Marea Neagră trăiesc trei specii de cetacee, dintre care două sunt delfini propriu-ziși și una aparține grupului marsuinilor”, a declarat pentru Discover Dobrogea, biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

Afalinul este cel mai cunoscut cetaceu

Afalinul sau Tursiops truncatus este probabil cel mai cunoscut cetaceu, datorită răspândirii sale largi în rezervațiile marine și în centrele de cercetare.

”Afalinul este un delfin relativ robust, de obicei având un rostru scurt și butucănos, de aici și denumirea englezească de “bottlenose” („delfin cu nasul ca o sticlă”).

delfinii-din-marea-neagraAfalinul (ca delfinii albi) are o mai mare mobilitate cervicală față de orice alt delfin, pentru că cinci din cele șapte vertebre ale gâtului nu sunt sudate între ele cum sunt la delfinii oceanici. Are 18-26 perechi de dinți conici ascuțiți, pe fiecare parte a fălcii.

delfinii-din-marea-neagraCuloarea acestui delfin variază considerabil, dar, în general, merge de la gri deschis până la un gri-gresie pe partea dorsală, deschizându-se până la un gri-pal rozaliu pe partea ventrală.

Toracele și porțiunea dinspre coadă sunt uneori pătate. Înotătoarea dorsală este înaltă și curbată, aflându-se aproape de mijlocul spinării. Lobii înotătoarei caudale sunt laţi și curbați, având o crestătură mediană adâncă. Înotătoarele laterale sunt de mărime mijlocie și ascuțite.

Lungimea corpului variază de la 1,9 m până la 3,8 m iar greutatea este de până la 650 kg. Masculii sunt oarecum mai mari decât femelele.

Comportamentul de hrănire este divers, mergând de la eforturi coordonate de a prinde hrana, hrănirea asociată cu pescuitul uman, până la a urmări peștele în bancurile de pe fundul apelor.

Un delfin adult poate consuma între 8 și 15 kg de hrană zilnic. Afalinul se hrănește cu pește, calmari, crustacee.

Masculii ajung la maturitate sexuală la vârsta de 11 ani, femelele la 5 – 7 ani. Perioada de gestație este de 12 luni. Nașterea poate avea loc tot timpul anului, cu perioade de apogeu, în unele zone, în timpul primăverii și declin în altele.

Puii sunt alăptați până la vârsta de un an (12 – 18 luni) și stau cu mamele lor până la 3 ani și învață să vâneze”, a precizat pentru Discover Dobrogea, biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

Delfinii din Marea Neagră preferă să stea aproape de zona de coastă

Afalinul este răspândit în toată lumea, în ape tropicale și temperate și este absent doar înspre poli, în ambele emisfere. Delfinii sunt frecvent văzuți în porturi, golfuri, lagune, estuare și gurile de vărsare ale unor râuri.

delfinii-din-marea-neagra”Se pare ca sunt două ecotipuri de afalini: o formă de coastă și o formă de larg. Densitatea populațiilor pare să fie mai mare lângă țărmuri. Acum, studiile biochimice ne oferă mai multe informații despre relațiile în și între ecotipuri. În unele arii, delfinii au zonele de habitat limitate, în altele, sunt migratori, în general ajungând foarte departe.

În Marea Neagră se presupune că există doar ecotipul costier a cărui zonă de confort se află până la izobata de 70 – 80 m. Viteza pe care o ating este de 30 km/h, putând să rămână în imersiune 15 minute, timp în care își reduc până la jumătate ritmul cardiac. Se orientează prin ecolocație (emit ultrasunete – la fel ca liliecii) și au un simț tactil foarte sensibil.

În urma studiilor făcute pe populațiile de afalini din apropierea țărmului, cercetătorii au aflat și câteva caracteristici comportamentale ale acestei specii.

Tursiops truncatus pare să trăiască în populații relativ deschise. Legătura dintre mamă și pui este foarte puternică, dar indivizii pot fi văzuți de la o zi la alta cu o varietate de asociați diferiți.

Mărimea grupurilor este de obicei mai mică de 20 de indivizi în apropierea țărmului; în larg, mai ales în zonele oceanice au fost văzute grupuri formate din multe sute de indivizi”, a mai declarat pentru Discover Dobrogea, biologul Răzvan Popescu-Mirceni, directorul Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin din Constanța.

Fotografiile au fost realizate de biologul Răzvan Popescu-Mirceni și ne-au fost oferite pentru acest articol.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest