Pe 1 Decembrie, constănțenii sunt invitați să viziteze, în mod gratuit, muzeele din județ, pentru a-și cunoaște mai bine istoria. Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Răzvan Pantelimon, afirmă că intrarea va fi liberă, duminică, între orele 09.00 – 17.00, la muzeele de la Adamclisi, Histria, Cernavodă și Capidava.
De Ziua României, intrarea este gratuită la muzeele de istorie din județul Constanța
„Ziua Națională a României este un prilej minunat de a ne reaminti trecutul, de a ne reaminti de cei care au contribuit la formarea și dezvoltarea țării! Și unde poți să regăsești mai bine acest trecut, decât la Muzeu! De aceea, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită pe 1 decembrie să vizitați gratuit muzeele de la Adamclisi, Histria, Cernavodă sau Capidava, pentru a vă conecta o clipă cu istoria și trecutul Dobrogei și al României! La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla aceștia!”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Răzvan Pantelimon, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Muzeul de la Adamclisi
Zona localității Adamclisi este deosebit de bogată în monumente arheologice. Pe drumul național Constanța-Ostrov, la 65 de kilometri de țărmul mării, se află localitatea Adamclisi, așezarea cu cea mai mare încărcătură arheologică de epocă romană de pe teritoriul României. Numele comunei Adamclisi este de origine turcă și se traduce ”biserica omului”, deoarece, când turcii au ajuns în zonă au crezut că edificiul este o biserică și au denumit astfel ruinele monumentului. Numele a fost preluat apoi și de așezarea din vecinătate.
Toți cei interesați de istoria Dobrogei pot vizita aici: Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, Cetatea Tropaeum Traiani și Muzeul de Arheologie din localitatea Adamclisi.
Mulți dintre cei care ajung la monumentul triumfal nu merg, din păcate și la Muzeul Tropaeum Traiani. Acesta are o construcție modernă și îți creează impesia că te afli într-o instituție de cultură din altă țară. Muzeul, situat în centrul localității Adamclisi a fost inaugurat în 1977, odată cu restaurarea monumentului triumfal.
Clădirea adăpostește piesele originale de la monumentul triumfal, precum și părți din inscripțiile de la altarul militar și piese descoperite în cetatea tropeenilor în urma cercetărilor arheologice, începute la Adamclisi din anul 1892 și care continuă și astăzi.
Muzeul găzduiește și piesele descoperite în cetatea din apropiere. Aici se află soclul statuii împăratului Traian, cu inscripția datată din anul 116, ce-i numește pe locuitorii așezării ”Traianenses Tropaenses”.
Muzeul de la Histria
Cetatea Histria este cel mai vizitat sit arheologic din România, iar Muzeul „Histria” expune obiectele descoperite în cetate.
Muzeul Histria a fost deschis în anul 1983. Este un muzeu de sit, în care sunt păstrate și expuse o parte dintre obiectele descoperite din 1914 până în prezent. Expoziția cuprinde foarte multe piese, inclusiv din ceramică și diferite inscripții.
Inscripțiile descoperite în cetate reprezintă informații scrise, care fac referiri sau aluzii la anumite evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, mai exact, în cei aproape 1300 de ani de ființare neîntreruptă a Histriei greco-romane.
Muzeul de la Cernavodă
În Muzeul de Istorie Axiopolis Cernavodă putem vedea celebrele statuete Gânditorul de la Hamangia și perechea sa, care au fost descoperite la Cernavodă, în timpul cercetărilor din 1956. Din păcate, în muzeu sunt expuses replicile celor două statuete, deoarece originalele se află la București.
În Muzeul de la Cernavodă există și o placă găsită în mormântul pictat de la Cochirleni. Aceasta este datată în sec. VI a.Chr. și reprezintă o dovadă a existenței creștinismului în Schytia Minor.
Muzeul de la Capidava
Cetatea Capidava este una dintre cele mai reprezentative fortărețe de la frontiera Dunării de Jos, iar în muzeul sitului arheologic de la Capidava sunt expuse câteva dintre obiectele descoperite în cetate.
Cetatea Capidava a ocupat un loc important în sistemul defensiv al Imperiului Roman. Fortificația a fost construită de soldații din Legiunea V Macedonica și Legiunea XI Claudia, în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea. În același timp au fost ridicate alte fortărețe și castre, care au format vechea graniță a Imperiului Roman de pe Dunăre, cunoscută sub denumirea de limes dunărean.
Cercetările arheologice au oferit date și despre perioada de început a cetății, din timpul împăratului Traian. Din acea perioadă sunt conservate o parte a porții castrului inițial și câteva dintre barăcile incipiente, care au fost construite aici de militarii care au început să supravegheze zona.
În cadrul cercetărilor, care se fac din anul 1924 și nu se vor termina prea curând, au fost descoperite foarte multe obiecte, care îi ajută pe cercetători să dovedească și să documenteze informațiile pe care le avem din izvoarele antice.
În timpul cercetărior au fost găsite multe monede, inscripții, amfore în care erau depozitate grâne și semințe, dar și obiecte de bucătărie, de uz personal, obiecte de podoabă, de toaletă, piepteni și catarame.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!
0 Comentarii