fbpx
omd-mamaia-constanta
”Dăruiește aripi” transformă visele în realitate și salveză viața nou-născuților din Dobrogea

octombrie 5, 2019

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti Constanta

Să dai viață unui copil este un lucru extraordinar, dar să salvezi un nou-născut de câteva sute de grame, care are șanse extrem de mici să trăiască, să te lupți pentru ca acea mână de om să rămână în viață și să reușești, este o bucurie imensă. Într-un spital cu multe lipsuri și probleme, care a împlinit anul acesta 50 de ani de funcționare, Asociația Dăruiește Aripi a reușit să revoluționeze sistemul medical învechit și să reconstruiască Secția de Terapie Intensivă nou-născuți. Pentru România este de domeniul științifico-fantasticului să vezi o secție dotată cu aparatură de ultimă generație, cu camere atent monitorizate, cu aparatură interconectată și cu un sistem de alarmare care pornește când funcțiile vitale ale pacientului scad. A fost nevoie de doi ani pentru a fi strânși banii necesari, de la cei care au înțeles că acest proiect este vital pentru copiii care se nasc în Dobrogea, că rata mortalității în rândul nou-născuților va fi mai scăzută, că este nevoie de gesturi de redresare socială pentru ca ai noștri copii să aibă o șansă la viață. Este trist faptul că 40% dintre bebelușii din România care se nasc cu probleme nu pot fi salvați, într-un sistem medical în care nu se investește suficient. Tocmai de aceea este lăudabil proiectul pe care Asociația Dăruiește Aripi l-a realizat în spitalul din Constanța, deoarece el va stopa discriminarea în tratarea nou-născuților și le va oferi tuturor copiilor o șansă la viață.

Doi ani de muncă, un vis devenit realitate pentru ”Dăruiește aripi”

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaCând ajungi într-o secție cum există doar la spitalele de top din Europa, trecând prin holurile cu pereții scorojiți și pe lângă cabinetele înghesuite ale unei unități sanitare vechi de 50 de ani, ai impresia că ești în alt secol și în altă țară. România ne-a învățat să trăim cu puțin, să ne descurcăm de multe ori pe cont propriu și să nu cerem prea multe. Ei bine, cei de la Asociația Dăruiește Aripi au vrut să le ofere nou-născuților o șansă și un start mai bun în viață, să ducă medicina la un nivel superior și să îi facă pe doctori să fie mândri că pot lucra în condiții moderne și cu aparatură de ultimă generație. Au reușit, chiar dacă nu le-a fost ușor.

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti Constanta”Visul nostru este să scădem mortalitatea în rândul nou-născuților. Proiectul Asociației Dăruiește Aripi constă în extinderea, recompartimentarea și construcția unei secții moderne de terapie intensivă nou-născuți. Acum s-au finalizat lucrările și urmează să o dotăm cu echipamente de ultimă generație și să implementăm un sistem de telemedicină neonatologie. Pentru a face față noilor provocări, le oferim medicilor cursuri de specializare, pentru a fi la curent cu cele mai noi tehnici, astfel încât să facă un act medical de calitate, să ajute și să îi salveze pe bebelușii cu probleme. Au fost alături de noi încă de la început, Fundația Vodafone România, Asociația Inima Copiilor și nu în ultimul rând, doctorul Cătălin Cârstoveanu. Ei ne-au ajutat cu toată experiența lor să facem și în Constanța o secție modernă, în care să poată fi salvați copiii care nu au șanse de supraviețuire. Investiția a ajuns la 2.060.000 de euro, iar Consiliul Județean Constanța va achiziționa echipamentele, care vor costa 20.000.000 de lei și sperăm că până la sfârșitul anului secția va deveni funcțională”, a declarat pentru Discover Dobrogea fondatorul Asociației Dăruiește Aripi, Alina Pătrăhău.

Este o secție de top, pentru că am îndrăznit să gândim foarte departe

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaPână în prezent, compartimentul de terapie intensivă neonatală funcționa într-o singură cameră mare, cu mai multe incubatoare. Reprezentanții Asociației Dăruiește Aripi, împreună cu cei care i-au ajutat și i-au sprijinit, au construit o secție în care copiii vor avea propria cameră în care vor fi tratați. Astfel, vor fi reduse la maximum infecțiile nosocomiale, pentru că nu va mai exista riscul să ia bacterii unii de la alții.  În plus, mama va putea sta alături de copil în terapie intensivă pe timpul zilei, lucru care până acum nu se întâmpla. Această secție va putea să primească bebeluși din toată zona de S-E, din Constanța, Tulcea, Galați, Călărași și Ialomița. Până acum erau refuzați, pentru că secția de la Constanța avea doar 8 locuri. ”Vestea bună este că noi am reușit să convingem Ministerul Sănătății să aprobe mărirea numărului de locuri în terapie intensivă de la 8 la 22, iar acesta a fost un mare câștig. De asemenea, i-am convins să crească numărul de medici. Încă un lucru bun este că de acum două luni, spitalul are două linii de gardă pe secția de neonatologie, deoarece era doar o linie, adică un singur medic trebuia să aibă grijă noaptea, atât de copiii din terapie intensivă, cât și de cei din compartimentul de prematuri și de bebelușii din maternitate”, a precizat Alina Pătrăhău.

Dr. Cârstoveanu: ”La Constanța vor fi mai multe echipamente decât la București”

Doctorul Cătălin Cârstoveanu, cel care a avut viziunea să realizeze pentru prima dată în România o secție modernă de terapie intensivă nou-născuți la Spitalul Marie Curie din București i-a sprijinit cât a putut pe cei din Constanța să construiască o secție similară în Spitalul Județean.

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti Constanta”Noi am luat modelul din Statele Unite, pentru că fiecare bebeluș trebuie să fie îngrijit în habitatul lui. În plus, deși în România părinții au un program de vizită pe secția de terapie-intensivă, spitalul din Constanța va fi al doilea loc din țară, după București, în care părinții nu vor fi vizitatori, ci parte integrantă a celor care tratează copilul. La Constanța vor fi 15 camere pentru tot atâția pacienți, dar sunt convins că în scurtă vreme vor fi 30 de pacienți aici, pentru că în România îngrijim 60% dintre pacienții care au nevoi critice. Asta înseamnă că 40% nu primesc niciun fel de tratament corespunzător, iar aceștia practic sunt discriminați. Mare parte din mortalitatea nou-născuților se datorează acestei mari discriminări față de adulți.

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaLa Constanța vor fi mai multe echipamente decât avem noi la București. Aproape 20 de milioane de lei vor fi investiți aici în aparatură și este un lucru extraordinar. Vor fi luate cele mai bune echipamente, nu ne mulțumim cu cele ieftine sau second-hand. Este, de fapt, mai mult decât o simplă secție. Nu avem doar o secție cu o infrastructură de excepție, ci una în care ridicăm mult siguranța pacientului, peste ceea ce se întâmplă în România. Ne-a plăcut să trecem peste timp și să ajungem la un nivel înalt de îngrijire calitativă pentru pacienții noștri”, a afirmat doctorul Cătălin Cârstoveanu.

Monitorizare permanentă în terapia intensivă nou-născuți de la Constanța

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaÎn noua secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul Județean Constanța există monitoare peste tot, pentru a putea fi ținuți sub control pacienții critici care stau în camere diferite. Astfel, pentru a fi evitate potențialele probleme care ar putea să apară, a fost ridicat nivelul standardului la echipamente, care sunt interconectate și există o monitorizare centrală a tuturor aparatelor de pe secție. Există inclusiv o librărie de medicamente, iar asistenta când va da drumul tratamentului, va ști să dea exact doza care este scrisă în fișă. Este greu de crezut că se întâmplă la noi toate aceste lucruri, dar este vorba despre siguranța pacienților.

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti Constanta”După ce facem resuscitări, operații, noi suntem obligați să mergem să analizăm dacă ceea ce am făcut a fost bine. Iar toată aparatura aceasta ne ajută foarte mult să ne monitorizăm activitatea medicală și să ne dăm seama unde este loc de îmbunătățiri. Pe un perete întreg există monitoare care arată activitatea aparatelor din cele 15 camere și știm astfel tot ce se întâmplă cu fiecare pacient. Am implementat și proiect de telemedicină, în care medicii se pot consulta când se confruntă cu bebeluși în situații foarte grave, prin ședințe video. Pe unul dintre monitoare pot fi văzute toate echipamentele monitorizate. De exemplu, observăm temperatura unui pacient și se poate interveni imediat pentru reducerea hazardului și a lucrurilor neprevăzute în activitatea medicală. Avantajul pe care ni-l oferă tehnologia modernă, este că aflăm că se întâmplă ceva, înainte ca pacientul să aibă funcțiile vitale degradate. Noi vedem din timp aparatul care s-a stricat sau dacă este ceva în neregulă cu echipamentele și înainte să se întâmple ceva cu pacientul, medicul poate să ia măsuri foarte rapid. În plus, pe ecrane vor fi văzute fișele electronice ale pacienților și absolut toate informațiile necesare pentru salvarea micuților”, a precizat doctorul Cătălin Cârstoveanu.

Camere climatizate, uși și chiuvete cu senzori

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaAbsolut nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării în noua secție de terapie intensivă nou-născuți din Spitalul Județean Constanța. Ușile saloanelor se deschid pe bază de senzor, iar în caz de urgență, când intră medicii cu un incubator, ele pot fi deschise complet. Toate echipamentele vor fi integrate și vor da alarme, lucru foarte important atât pentru medici, cât și pentru pacienți.

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaDe asemenea, saloanele bebelușilor sunt dotate cu un sistem de climatizare prin filtre performante, similare celor din blocul operator. Aerul se schimbă de cel puțin 6 ori pe oră, este foarte curat, astfel că se vor putea face în camere și intervenții chirurgicale pentru pacienții care nu pot fi mutați. Doctorul Cătălin Cârstoveanu spune că inclusiv sistemul de lumini din saloane este extrem de complex. Există atât lumină naturală, foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă, cât și lumină de veghe, lumină indirectă, lumină pentru examinare și chiar pentru intervenții, cu spoturi foarte puternice. De asemenea, poate fi închisă complet lumina, pentru pacienții foarte mici.

Nici chiuvetele din saloane nu au fost scăpate din vedere. Ele sunt dotate cu senzori, astfel că nu mai trebuie atins robinetul. În plus, au peste 30 cm adâncime, astfel încât să nu sară stropii de apă care sunt uneori cu microbi și pot ajunge pe halatul medicului care merge să examineze un pacient. Chiar și chiuvetele sunt făcute pentru a limita la maximum tot ceea ce poate interveni într-un mediu care trebuie să fie steril.

Doctorii de copii mici nu sunt doctori mai mici

Vechea secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Județean Constanța este improprie îngrijirii în nou-născuților într-un mod performant. Acesta este motivul pentru care mortalitatea infantilă în regiunea de sud-est este cea mai mare din țară și de trei ori mai mare decât media europeană.

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaȘefa Secției de Neonatologie, dr. Livica Frățiman spune că nou-născutul nu este un om mai mic, iar doctorii care îngrijesc nou-născuți nu sunt doctori mai mici. ”Nou-născuții înglobează, atât timp cât stau în burta mamei, trăsăturile, caracteristicile, bunele și relele unei societăți. După ce se nasc, le duc mai departe. Trebuie să avem grijă ce ducem mai departe. Gestul celor care au contribuit pentru realizarea acestui proiect, arată că sunteți conștienți  de faptul că generațiile care urmează au nevoie de un tratament performant pentru a deveni oameni întregi. Calitatea omului care pleacă din terapie intensivă neonatală este la fel de importantă ca supraviețuirea lui. Supraviețuirea nu este totul, calitatea vieții acelui om este totul, iar ceea ce ne oferă această terapie pe care ați vrut cu toții să o avem, ne oferă schimbarea calității vieții nou-născutului salvat în terapia intensivă din Constanța. Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut, dar vă spun că va trebui să mai faceți. Pentru că noi vom cere în continuare mai mult, pentru a ridica nivelul calității îngrijirii nou-născutului. Uitați-vă la societate, uitați-vă la tendințele sociale, uitați-vă la tendințele prematurității, uitați-vă la tendințele îmbolnăvirii în rândul nou-născuților și vedeți că, de fapt, gestul dumneavoastră este de redresare socială, nu este doar o donație de bani. Este un gest mult mai important, care vă obligă. Doctorii mici, de copii mici, nu sunt vizibili, dar asta nu înseamnă că nu există. Asta nu înseamnă că anual nu salvăm sute de vieți. Mai pierdem unii, puțini, destul de puțini în condițiile pe care le-am avut până acum. Vom mai pierde și în continuare, în condițiile moderne, dar ceea ce ne dorim este ca cei care supraviețuiesc să fie sănătoși, iar acest lucru este cel mai important, este succesul adevărat al medicinei”, a afirmat dr. Livica Frățiman.

Spitalul Județean Constanța a primit un cadou frumos de ziua lui

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaDe mai bine de 12 ani, politicienii ne promit în campaniile electorale că vor realiza un spital regional în Constanța. O clădire nouă și modernă, în care să  poată fi tratați pacienții din Dobrogea cu aparatură de ultimă generație și să aibă parte de condiții decente de cazare. Un spital în care medicii să fie mândri că lucrează și în care pacienții să meargă cu încredere. Nu numai că nu a fost construită această unitate sanitară promisă, dar nici pentru cea veche nu sunt alocate suficiente fonduri, astfel că ajungem la concluzia că bolnavii nu reprezintă o prioritate pentru autoritățile statului român, iar acel articol din Constituția României, în care se precizează că ”Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”, nu este întotdeauna respectat. Din fericire, avem ONG-uri care sunt mai preocupate de sănătatea noastră decât aleșii care ar trebui să se implice pentru creșterea calității actului medical.

Sectie moderna terapie intensiva nou-nascuti ConstantaManagerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa încearcă să îndrepte lucrurile atât cât poate, iar cu finanțarea pe care o primește, aș spune ”cu pipeta”, nu poate schimba prea multe. El povestește că s-a bucurat când a aflat de proiectul pe care vrea să îl realizeze Asociația Dăruiește Aripi și a sprijinit lucrările de reconstrucție. Mai mult, el le-a mulțumit tuturor celor implicați și care au adus o rază de soare în Spitalul Județean. ”În urmă cu doi ani, m-am întâlnit cu Alina de la Dăruiește Aripi, cu Alex de la Inima Copiilor, cu reprezentanții Fundației Vodafone și cu dr. Cârstoveanu. Atunci, ei mi-au spus că vor să facă acest proiect pe secția de la etajul 8. M-am bucurat, desigur, știind că acea aripă nu a fost reabilitată din 1969. Anul acesta, spitalul împlinește 50 de ani de existență, iar noua structură de terapie intensivă nou-născuți este cel mai frumos cadou pe care unitatea îl putea primi. Când ne-am întâlnit prima dată, doctorul Cârstoveanu mi-a spus că vrea să facă o secție mai bună decât cea pe care a realizat-o în București, pentru că va elimina minusurile pe care le-a descoperit ulterior. Asta înseamnă să fii altruist, să îți dorești să construiești ceva mai bun și mai bine”, a afirmat managerul Spitalului Județean Constanța, dr. Cătălin Grasa, care le-a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă această minune pentru unitatea sanitară.

Daruieste aripiMulți dintre noi se bucură că spitalul din Constanța a primit această bulă de oxigen, însă proiectul este departe de a fi terminat. Construcția nouă nu ajută momentan, pentru că nu este încă utilată, iar mortalitatea nou-născuților nu a scăzut încă în Constanța. Probabil, greul abia acum începe și trebuie să fie găsite cele mai bune soluții pentru ca noua secție să funcționeze bine și să fie rezolvate pe parcurs problemele care vor apărea. Important însă, este că Asociația Caritabilă Dăruiește Aripi, împreună cu partenerii, sponsorii și alături de medicul Cătălin Cârstoveanu au făcut față tuturor provocărilor și nu s-au lăsat copleșiți de situațiile critice care au apărut pe parcursul derulării proiectului, din dorința de a duce neonatologia la un alt nivel și la standarde pe care reprezentanții Ministerului Sănătății nici nu le visează. La fel de important însă, este că societatea a conștientizat faptul că poate să se implice, să doneze, să întindă o mână de ajutor, astfel încât aceste proiecte frumoase să poată fi realizate, iar copiii cu probleme să aibă o șansă la viață.  Este cel mai ambițios, mai amplu și mai costisitor proiect  pe care voluntarii l-au derulat în Constanța și ne-au arătat că este posibil ca visele să devină realitate. Îi felicităm și le promitem că îi sprijinim în continuare, pentru că au mare nevoie de noi.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest