Dacă vă spun că Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ, îmi veți zice că acest lucru este deja binecunoscut. Chiar și așa însă, reprezentanții Asociației Delta Dunării știu că niciodată nu ne plictisim să vedem locuri spectaculoase, astfel că au organizat în perioada 11-13 octombrie, cea de-a doua ediție ”Cupa Presei la Pescuit” într-un loc de poveste, la Holbina Trei Bibani. 10 echipe s-au înscris în competiție, însă jurnaliștii nu s-au lăsat duși de pe canalele complexului Holbina, nici după cele 4 ore dedicate evenimentului. Am fost cu toții fascinați, pe de o parte de aventurile pe care le-am avut în timp ce ne străduiam să prindem cei mai mari pești, unii dintre noi fiind pentru prima dată la pescuit, dar și de peisajele spectaculoase care ni s-au dezvăluit în fața ochilor, în Delta Dunării.
Cupa presei la pescuit, în Delta Dunării
Sunt multe zone deosebite în Delta Dunării, dar când vine vorba de pescuit, Holbina Trei Bibani se situează pe primul loc. Acesta este motivul pentru care, incinta situată în inima deltei a fost aleasă anul acesta de Asociația Delta Dunării pentru jurnaliștii care s-au întrecut pentru a câștiga ”Cupa Presei la Pescuit”.
Despre Holbina, pot spune că este loc în care peștii sar veseli din apă, probabil pentru că ei sunt eliberați după ce sunt prinși și măsurați.
Pe canalele de la Holbina, jurnaliștii au avut rezervate locurile din față, astfel că am putut vedea peisaje de basm, apusuri și răsărituri de vis, păsări și imagini cum numai în deltă poți observa.
Asociația Delta Dunării, promotorul turismului în deltă
De aproape doi ani, Asociația Delta Dunării promovează turismul responsabil într-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Reprezentanţii instituției știu să etaleze tot ceea ce este mai bun și mai atractiv în deltă, astfel că ei promovează în aceeași măsură frumusețile din Dobrogea de Nord și din Biosfera Delta Dunării, cât și gastronomia deltaică, meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile, biodiversitatea și vestigiile istorice. De altfel, eforturile le-au fost răsplătite, deoarece atât anul trecut, cât și în 2019, numărul turiștilor sosiți în deltă a fost cu aproximativ 70% mai mare decât în anii precedenți.
”Datele arată că la sfârșitul lunii august erau peste 125.000 de turiști români și străini în deltă. Asociația Delta Dunării nu are nici doi ani de când s-a înființat, dar, prin promovarea pe care a făcut-o a reușit să crească numărul vizitatorilor. Frumusețea în Delta Dunării și în județul Tulcea este că nu există extrasezon și în orice anotimp turiștii sunt atrași de evenimentele organizate. Dacă primăvara sosesc iubitorii de păsări și vara vin cei care doresc să se relaxeze în mediul natural, ei bine, toamna sosesc pescarii și iarna aducem turiștii care vor să aibă parte de sărbători de poveste atât pe stil nou, cât și pe rit vechi”, a afirmat șeful Departamentului de Comunicare al Asociației Delta Dunării, Corina Davidov.
Avem o responsabilitate față de Delta Dunării
Orice resursă naturală trebuie păstrată și bine întreținută, astfel încât să ne bucurăm cât mai mult timp de frumusețea ei. Iar Delta Dunării este unul dintre locurile din România, în care natura se încăpățânează să ne arate că are putere să lupte, să trăiască, să se refacă.
”Noi toți avem o responsabilitate față de deltă. Trebuie să menținem echilibrul deltei și să luptăm pentru el. Le recomand turiștilor care doresc să vină în Delta Dunării să își petreacă vacanța, să se informeze și să știe exact ce au și ce nu au voie să facă, pentru că este un loc în care teribilismul nu își are locul. Delta Dunării este un diamant al naturii, pe care România îl are și este responsabilă să îl păstreze”, a afirmat guvernatorul Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac, care a participat la evenimentul ”Cupa Presei la Pescuit” pentru a promova turismul și pescuitul responsabil.
Holbina Trei Bibani, raiul pescarilor
Nu exagerez deloc atunci când spun că Holbina Trei Bibani este raiul pescarilor. Practic, este locul în care vezi peștii sărind din apă, în care turiștii români și străini revin cu mare plăcere, atât pentru pescuit, cât și pentru relaxare și plimbări pe canale. Natura este cea mai importantă pentru cei care dețin acest complex, astfel că au decis să nu intervină cu nimic, pentru a nu deranja flora și fauna din deltă.
”Turiștii preferă să vină la Holbina pentru că există o incintă de pescuit, o mană cerească pentru pescarii din România și de peste hotare. Practic, cei care ajung la Holbina intră într-un program, iar concursurile de pescuit sunt foarte bine organizate. Cam 20% dintre turiștii care vin la Holbina sunt străini, iar odată ajunși aici, ei se reîntorc. Potrivit unui studiu, incinta de la Holbina are cea mai mare densitate de pește de mari dimensiuni din România. Toate știucile bine crescute sunt la Holbina, iar cea mai mare știucă prinsă aici are 110 cm, un exemplar superb. Pescuitul la Holbina este catch and release, un lucru foarte important. Noi nu vrem să intervenim în natură și nu dorim să deranjăm, astfel încât au fost luate toate măsurile de precauție pentru ca locul să fie lăsat cât mai frumos”, a precizat administratorul Holbina Trei Bibani, Silvia Savu.
Toamna, delta este magică
Concursurile de pescuit, peisajele spectaculoase, tradițiile și gastronomia deltaică îi atrag toamna pe turiști în Delta Dunării. În plus, dansul păsărilor și culorile arămii ale vegetației care se oglindește pe luciul apei, reprezintă un bonus pentru vizitatori.
Jurnaliștii care s-au aflat în weekend la Holbina au admirat fascinați modul în care umbrele cărămizii ale stufului și copacilor se unduiesc și se reflectă în apă, dar au urmărit în timp ce pescuiau și zborul păsărilor rămase în deltă.
Atât reprezentanţii Asociației Delta Dunării, cât și cei ai ARBDD și inclusiv mass-media promovează turismul echilibrat în biorezervație. Toți cei care ajung în deltă trebuie să fie educați și bine informați, să respecte natura și să se bucure de ea, fără să deranjeze mediul înconjurător.
Premiile pentru câștigătorii competiției și pentru toți participanții au fost asigurate de Crama Hamangia și Crama Alcovin Măcin, iar deliciosul tort, pe care a fost pictată și sigla Asociației Delta Dunării, a fost pregătit de Cofetăria Moesis by Angelo.
0 Comentarii