Vinurile de la Murfatlar au devenit cunoscute încă din timpul Regelui Carol al II-lea. Dobrogea, regiunea alintată de razele soarelui, situată între Marea Neagră și Dunăre are o istorie viticolă care începe încă din vremea dacilor. Se spune că regele geto-dac Burebista, îndemna poporul la abstinență, deoarece nu tolera consumul abuziv de vin. Dacii aveau un adevărat cult pentru vin, băutură pe care o considerau un dar al zeilor. Să nu uităm că însuși poetul exilat la Pontul Euxin în urmă cu mai bine de 2000 de ani, Ovidius Publius Naso își îneca tristețea într-o carafă cu vin. În plus, se spune că în trecut se considera că zeul vinului, Dionysos sau Bacchus cum îl știu mulți, s-a născut pe meleagurile noastre.
Vinurile de la Murfatlar au fost produse după unirea Dobrogei cu țara
Când Dobrogea s-a unit cu țara, populația majoritară era compusă din musulmani. În 1878, în Dobrogea de nord erau 71.000 de tătari și 49.000 de turci, 47.000 de români, 30.000 de bulgari, iar restul erau evrei, greci, ruși și germani. Nu-i greu să deducem faptul că locuiau mulți musulmani în Murfatlar, dacă luăm în considerare denumirea localității, care se traduce ”urmașii lui Murfat”. Abia după alipirea Dobrogei și după depășirea epocii stăpânirii otomane s-au înființat plantațiile viticole la Murfatlar. Mulți spun că musulmanii nu au fost interesați până atunci de culturile de viță de vie, deoarece ei nu consumă alcool. Prin 1880 a apărut primul domeniu viticol la Murfatlar, dar nu a rezistat prea mult, plantația fiind atacată de insecta filoxera, ajunsă pe plaiurile dobrogene tocmai din America.
Regele Carol al II-lea a făcut o pasiune pentru vinurile de la Murfatlar
Regele Carol al II-lea s-a îndrăgostit de vinurile Stațiunii de Cercetare de la Murfatlar, după ce a participat la o degustare la Constanța, de Ziua Marinei. Am aflat de la directorul stațiunii, Aurora Ranca, faptul că la acea vreme erau la modă vinurile franțuzești Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris și Merlot, în general dulci și aromate. Ea spune că Regelui Carol al II-lea i-a plăcut atât de mult licoarea lui Bacchus creată la Murfatlar, încât a întrebat: ”De ce îmi aduceți acrituri austriece, dacă voi aveți vinuri atât de bune aici?”. La acea vreme i se aduceau vinuri din Germania și Austria, însă, ulterior, Crama de la Murfatlar a devenit furnizorul oficial al Casei Regale.
Cum a ajuns Pepiniera Murfatlar în proprietatea domeniului regal
”Statul român a înființat în anul 1907 Pepiniera Murfatlar, așa se numeau atunci primele plantații experimentale de viță de vie. Ele au fost înființate după atacul insectei filoxera din 1886, care a decimat viile din toată Europa. Ulterior s-au reînființat plantațiile viticole prin altoirea soiurilor pe un portaltoi, pentru a fi mai rezistente.
În 1939, Regele Carol al II-lea a dispus trecerea pepinierei din proprietatea statului în cea a domeniului regal. Localnicii din Murfatlar au început de atunci să îi spună ”via regală” și era o onoare pentru ei să lucreze acolo. Din 1942 domeniul a trecut înapoi la stat, ca stațiune experimentală. În prezent, Murfatlar nu mai este furnizorul oficial de vinuri al Casei Regale.”, mi-a declarat directorul Stațiunii de Cercetare de la Murfatlar Aurora Ranca.
Cea mai valoroasă sticlă din Vinoteca Murfatlar costă 600 de lei
Cele mai vechi vinuri pe care le găsim acum în Vinoteca de la Murfatlar au fost produse în anul 1950. Cei care doresc să savureze o licoare de pe vremea în care Republica Populară Română era condusă de demnitarul comunist Constantin Parhon, vor plăti 600 de lei pentru o sticlă de Chardonnay sau Pinot Gris.
Nu-mi dau seama dacă sunt sau nu scumpe, însă vorbim despre vinuri vechi de peste 60 de ani. De altfel, colecția este foarte variată și cuprinde vinuri din 1950 până în anul 2000, cu mici excepții. Am descoperit că au fost epuizate stocurile din anii 1976, 1978 și 1979, chiar aș fi curioasă să aflu din ce motive. Cel mai ieftin vin din colecție este un Merlot din anul 2000, care costă 83 de lei.
Stațiunea Murfatlar, creatoarea de licori
Stațiunea de Cercetare de la Murfatlar avea 7 hectare de viță de vie și pepiniere când s-a înființat în urmă cu 111 ani, spune directorul instituției, Aurora Ranca. Tot ea a precizat că acum, stațiunea are 160 de hectare. Este adevărat, s-a confruntat în ultimii ani cu dificultăți financiare, pe care le-a depășit de mai bine de un an.
Două dintre creațiile cu care se mândrește domeniul viticol de la Murfatlar sunt vinurile Columna și Mamaia. Columna este un vin alb, ecologic, făcut din struguri culeși manual, de pe o parcelă pe care nu se folosesc pesticide sau ierbicide. Certificatul de naștere al vinului Mamaia, a fost semnat în anul 1993. Este un vin rose închis, creat prin amestecul soiurilor Merlot, Băbească Neagră și Muscat Ottonel.
De la Aurora Ranca am mai aflat că soiurile franțuzești au prins foarte bine la Murfatlar datorită climei, a soarelui și a solului calcaros. Ele acumulează mult zahăr, tocmai de aceea producția a fost reprofilată pe vinurile demidulci și dulci. Ah, și dacă sunteți curioși ce tip de vin din Crama Murfatlar a băut prima dată Regele Carol al II-lea la acea degustare de la Constanța, ei bine, era vorba despre un Chardonnay.
0 Comentarii